Eliminasyon diyeti nedir?

Eliminasyon Diyeti Nedir? Eliminasyon diyeti belirli gıda gruplarının belirli bir süreliğine beslenme düzeninden çıkarılması, daha sonra çıkarılan gıdaların yavaş yavaş ve teker teker beslenme düzenine geri eklenmesi ve olası reaksiyonların izlenmesini içeren bir diyettir. Zayıflamak amacından çok, otoimmun ya da kronik inflamatuar hastalıklar gibi ciddi rahatsızlıklardan kurtulabilmenize destek olmak ve barsaklardaki harabiyeti iyileştirmek amacıyla, antijen olarak görülen besinleri vücuttan uzaklaştırmak esasına dayanır

Eliminasyon diyeti nedir?

Eliminasyon Diyeti Nedir?

Eliminasyon diyeti belirli gıda gruplarının belirli bir süreliğine beslenme düzeninden çıkarılması, daha sonra çıkarılan gıdaların yavaş yavaş ve teker teker beslenme düzenine geri eklenmesi ve olası reaksiyonların izlenmesini içeren bir diyettir. Zayıflamak amacından çok, otoimmun ya da kronik inflamatuar hastalıklar gibi ciddi rahatsızlıklardan kurtulabilmenize destek olmak ve barsaklardaki harabiyeti iyileştirmek amacıyla, antijen olarak görülen besinleri vücuttan uzaklaştırmak esasına dayanır.

Eliminasyon diyetinin ilk aşamasında vücuda zarar veren ve kişiyi rahatsız eden gıdalar beslenme düzeninden çıkarılır. Bu süreç genellikle 4-6 hafta kadar sürer. Diyet boyunca kişi elimine edilen gıdaların zerresinden dahi kaçınmalıdır.

Eliminasyon diyetinin ikinci aşamasına tekrar tanıtma adı verilir ve elimine edilen gıdalar teker teker vücuda geri tanıtılarak bir ya da iki gün olası reaksiyonlar gözlemlenir. Bu gıdaların tüketimi sonrası vücutta hazımsızlık, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi semptomlar oluştuysa son tüketilen yiyecekten uzak durulması gerekir.

Eliminasyon diyetinde yasak olan gıda grupları:

-Şeker ve tatlandırıcılar (Fruktoz şurubu, sükroz, şeker)

-Glutenli tahıllar ve unları (Buğday, arpa, çavdar vb.)

-Süt ürünleri (Süt, yoğurt, peynir)

-Yumurta

-Mısır

-Soya

-İşlenmiş et ürünleri

-Sığır eti

-Kabuklu deniz ürünleri

-Yer fıstığı

-Alkol, kahve ve çikolata

-Domates, biber, patlıcan, patates (şart değil)

 

Eliminasyon diyeti kimler için uygundur?

Bu diyet sürekli hazımsızlık ve şişlik, reflü, mide şikayetleri, karın ağrısı, sık sık ishal olma gibi sindirim ve boşaltım şikayetleri yaşayan bireyler için uygundur.

Aynı zamanda kronik yorgunluk, migren atakları, fibromiyalji, irritabl bağırsak sendromu yaşayan insanlar için de uygulanabilir bir diyet türüdür.

Eiminasyon diyeti uygularken nelere dikkat edilmeli?

Eliminasyon diyeti uygularken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri bu diyette ciddi kısıtlamalar yer aldığı için vitamin mineral eksikliği oluşabilmesidir. Bu tarz problemlerin önüne geçilmesi için kişi bir uzman tarafından takip edilmeli ve kişinin kan değerleri kontrol altında tutulmalıdır.

Bu makale 18 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Betül Öner Cesur

Dyt. Betül Öner Cesur lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Lefke Avrupa Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.

Dyt. Betül Öner Cesur mesleki çalışmalarına Mersin'de bulunan Forum Yaşam Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
eliminasyon diyeti
Dyt. Betül Öner Cesur
Dyt. Betül Öner Cesur
Mersin - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube