Ekranların çocuklar üzerindeki etkileri

Ekranların çocuklar üzerindeki etkileri

Covid 19 süreciyle birlikte çocukların ekran süresinde artış yaşandı. Fakat Covid 19 sürecinden önce de ekran süreleri, internet bağımlılıkları artmıştı. Peki çocuğum izlemesin mi, diyebilirsiniz. İzlesin ama yaşına uygun sürelerle, izlediği içerikleri fark ederek ve bağımlısı olmadan...

Ekranlar hem ses (işitsel uyaran) hem de hareketli görüntüler (görsel uyaran) sunar. Bu uyaranlar beyni aşırı uyardığı için beynin sözel akıl yürütme, muhakeme becerisinden sorumlu bölgesi frontal lobun kalınlaşmasına yol açıyor. Bu da çocukların dikkat ve  konsantrasyon becerilerinin zayıflamasına sebep oluyor. Bu uyaranlar aynı zamanda, çocuğun hayal gücüne ve  yaratıcılığına da alan bırakmıyor. O yüzden çocuğun zihinsel gelişimini yavaşlatma eğilimi de taşır.

Küçük çocuklar gerçeklik ile hayal gücü arasındaki farkı ayırt etmekte zorlandığı için izledikleri çizgi film karakterlerinin bile gerçek olduğuna inanabilir.

Peki araştırmalar ne diyor?

Araştırmalara göre, en çok televizyon çocuklar, en düşük dil becerilerine sahiptir. Çünkü başka insanlarla aktif bir iletişim kurma fırsatı olmayan çocukların dil becelerinin gelişmesi zor olur. 

Başka bir deneysel çalışmada, bir grup yuvaya giden çocuğa şiddet içeren film izletilmiş, diğer bir gruba ise şiddet içermeyen film izletilmiş. Daha sonra şiddet içeren ilk grubun diğer gruba göre daha saldırgan davranışlar sergilediği görülmüştür. O yüzden aslında savaş vb. oyunlar, şiddet içeren filmler  şiddete duyarsızlaşmaya neden olabilir.  

8 yaşındaki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, televizyonda en çok şiddet izleyen çocuklar, okuldaki yaşıtları tarafından en saldırganlar olarak nitelendirilmektedir. Çoğu programda saldırgan kadın karakteri olmamasından dolayı kız çocukları için bu geçerli olmamıştır. 
Şiddetin yanı sıra birçok korkutucu sahne de içerıyor ekranlar. Çocuklar korkularını yenebilme umuduyla bu sahneleri defalarca izleyip sonuçta da bağımlı hale geliyorlar. O yüzden çocukların internette nelere maruz kaldığını, nasıl oyunlar oynadığını fark etmek değerli olur.

Ekran gerçek hayat etkinliklerinin yerini tutamaz.!

Bu makale 26 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Hayat Boğday

Uzm. Kl. Psk. Hayat Boğday, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde başladığı eğitimini "Onur Derecesi" ile tamamlamıştır. 2018 yılında Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü Çocuk ve Ergen Alt Dalı'nda başladığı yüksek lisans eğitimini 2020 yılında "Onur Derecesi" ile bitirmiştir. Yüksek Lisans Tez çalışmasını "Anne Kaygı Düzeyinin Ergen Kaygı Düzeyi Üzerindeki Etkisinde Ergenin Bilinçli Farkındalık Düzeyinin Aracı Etkisi" üzerine yapmıştır. MK Pera Klinik  Samandağ Ve Antakya bölgelerinde hizmet vermektedir. Özel Defne Hastanesi'nde Stajyer Psikolog, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda Stajyer Psikolog, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Stajyer Psikolog, Özel Güneypark Hastanesi'nde Stajyer Psikolog, T.C. Bakırköy Adalet Sarayı / K ...

Etiketler
Teknoloji bağımlılığı
Uzm. Kl. Psk. Hayat Boğday
Uzm. Kl. Psk. Hayat Boğday
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube