Eko-Anksiyete

Uzm. Psk. Gizem Topkara
Uzm. Psk. Gizem Topkara
2 Ağustos 2021100 görüntülenme
Randevu Al
Eko-Anksiyete

Çevre ile ilgili yaşanabilecek olası felaketler; sel, deprem, iklim değişikliği vb. durumlara karşı kronik bir kaygı durumudur.

Yaşanan anksiyete durumu şimdi yaşanan ya da gelecekte yaşanabilecek felaketlere karşı oluşur. 

Çevresel durumlara karşı yaşanan anksiyete çoğunlukla farkındalığı yüksek olan bireylerde ortaya çıkmaktadır. Örneğin, anormal hava olayları sebebiyle yaşamını kaybeden yakınlarına şahit olma, yaşam alanını kaybetme, gelecek nesillerin akibetine dair korku duyma, çaresizlik hissi eko-anksiyete’ye sebep olan faktörler arasında yer alır. 

Çevresel felaketlere karşı yaşanan anksiyete durumun ana kaynağı kendini ve sevdiklerinin yaşam riski olduğunu düşünmektir. Bireyin yaşanan felaketi kontrolü altında tutamama yani kontrolü dışında gelişen bir durum olması anksiyete gelişimine katkıda bulunur.

Doğa felaketleri ve iklim değişikliğinin insan psikolojisi üzerindeki sonuçları; Travma, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Anksiyete, Depresyon, Çaresizlik ve Korku duyguları olabilir. 

Doğa felaketleri herkesi psikolojik açıdan eşit derecede etkilemez. Bazı bireyler kronik ve ağır anksiyete yaşayabilirler, bazı bireyler daha hafif düzeyde kaygı yaşayabilmektedir. 

Eko-Anksiyete’nin henüz DSM’ye eklenmemiş olmasına rağmen 2017 yılında APA eko-anksiyete’yi “çevresel felaketlere karşı kronik korku durumu” olarak tanımlamıştır. 

Etiketler

Kaygı bozukluğuAnksiyete ve stresKaygı bozukluklarıAnksiyete bozukluğu nedenleriAnksiyete bozuklugu gecermiAnksiyete bozukluğu belirtiler

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Gizem Topkara

Uzm. Psk. Gizem Topkara

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır