Günümüz koşullarındaki strese bağlı olarak bireylerde özellikle geceleri görülen diş sıkma problemi oldukça sık karşılaştığımız bir sorundur ve bu alışkanlığın tıptaki adı bruksizmdir. Diş sıkma veya diş gıcırdatma olarak karşımıza çıkan bu durum sonucunda bireylerde dişlerin aşınması, hatta kırılması, diş etlerinde çekilme, dişlerde soğuk-sıcak hassasiyeti ve çene eklemine anormal yük binmesine bağlı eklem rahatsızlıkları oluşabilir.
Kontrol altına alınmayan bruksizm sonucunda diş kırılmasının yanı sıra eklem hasarının ilerlemesine bağlı çiğneme sırasında klik sesi duyulması, ağız açma ya da kapatma sırasında kısıtlılık hatta çene kilitlenmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir. Aynı zamanda çene kaslarına da çok kuvvet gelmesi sonucunda yüzün her iki tarafında yanakta bulunan masseter isimli çiğneme kasının şişmesine bağlı yüz kare bir form alır ve estetik olarak da olumsuz sonuçlar doğurur.
Diş Gıcırdatma ve Sıkmanın Tedavisi Nedir?
İlk seansta hastanın dişlerinden alınan ölçüyle sıkmanın derecesine bağlı olarak yumuşak veya sert gece plağı hazırlanır. İkinci seansta plak hastanın ağzına uyumlandırılarak teslim edilir. Hekimin tavsiye ettiği süre boyunca düzenli şekilde bu plağın takılmasıyla beraber tedavi yaklaşık 3-6 ay sürmektedir. Ancak diş sıkmanın ana kaynağının stres olduğu unutulmamalı, plak tedavisi ile birlikte stresten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Eklem ağrısı ve bruksizm
