20 yaş dişleri 17-26 yaş arasında sürmesi beklenen, ağzın en arkasında yer alan 3. büyük azı dişleridir. Ağız içindeki pozisyonundan ötürü fırçalanması ve temizlenmesi diğer dişlere göre daha zordur. Bu nedenle kolayca çürüyerek enfeksiyon, ağrı ve ağız kokusuna sebep olabilirler.
20 Yaş Dişi Çekimi Hangi Durumlarda Gereklidir?
Bazı durumlarda çenedeki yer darlığı sebebiyle 20 yaş dişleri ağız içine süremeyip gömülü pozisyonda kalabilir. Tam olarak kemiğin altında gömük kalabildikleri gibi sadece diş etinin altında yarı gömük pozisyonda da kalabilirler. Özellikle yarı gömük pozisyonda kaldığı durumda yeterli temizleyememeye bağlı diş eti altına besin sıkışmasıyla enfeksiyon tablosu oluşur. Çevre diş etinde şişlik, kızarıklık, kulağa ve boyuna vuran ağrı ve yutkunma sırasındaki ağrı perikoronitis isimli bu enfeksiyon tablosunun belirtileridir. Bu gibi durumlarda 20 yaş dişinin çekilmesi gerekmektedir. Ayrıca 20 yaş dişleri diğer dişlere göre daha çok pozisyon farklılığına sahiptir. Buna bağlı olarak komşu dişe baskı yaparak ya da besin birikmesine sebep olarak bu dişin çürümesine sebep olabilir.
20 yaş dişinin çekilmesinin bir diğer sebebi ise uzun yıllar gömülü kalmış 20 yaş dişinin çene içerisinde büyük boyutlara ulaşan kistlere neden olabilmesidir. Bu gibi durumların erken kontrol altına alınması büyük önem arz etmektedir.
20 Yaş Çekimi Sonrası Nasıl Geçer?
20 yaş operasyonu lokal anestezi altında gerçekleştirilen ve ehil ellerde çene cerrahı tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir ameliyattır. İyi ve başarılı geçen bir operasyondan sonra fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı hekiminizin reçete ettiği ağrı kesicilerle kontrol altına alınır. Yanakta ise kişiden kişiye şiddeti değişen bir ödem oluşabilir, bu ödem ilk 24 saat soğuk tampon uygulamasıyla önlenebilir ya da azaltılabilir.
20 yaş dişi çekimi hangi durumlarda gereklidir?
