Travma sonrası stres bozukluğu ve emdr terapi

Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve EMDR Terapi

Travma sonrası stres bozukluğu ve emdr terapi

Travma sonrası stres bozukluğu, travmatik olayı tekrar tekrar yaşama, aşırı uyarılmışlık halı ve travmayla ilişkili uyaranlardan kaçınma şeklinde görülen, travma sonrasında gelişen bir ruhsal bozukluktur.
EMDR tedavi süresince travmatik yaşantıya dair rahatsız eden sahnelerin ve tetikleyicilerin çalışılmasının %80 oranında travma sonrası stres bozukluğu belirtilerinin ortadan kalkmasında etkili olduğu, danışanın erken çocukluk dönemine ait olumsuz yaşantılarının çalışılması sonucunda belirtilerin tamamen ortadan kalktığı görülmüştür.

EMDR terapisinde temel işlev kuramı, orijinal anıya ulaşılması, beynin bilgi işleme sistemindeki bağlantıların değiştirilmesi ve bu yeni değişiklikler ile birlikte nörobiyolojik bir süreç içerisinde yeniden birkeştirilmesidir.

Kaynakça
Sağlam S. , Travma sonrası stres bozukluğu için EMDR: Bir olgu sunumu, ASED dergisi 2020.

Bu makale 3 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Yasemin Görecek

Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 2007 yılında mezun olmuştur , Rumeli Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Projektif Çocuk Testler eğitimini almıştır.  -CAT (Çocuklarda Tematik Algı Testi)  -Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi  -EMDR Terapi Eğitimi (Eye Movement Desensitization Reprocessing) Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme - Metropolitan Okul Olgunluğu Testi -Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) -Gesell Gelişim Testi -Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi -Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi -Benton Görsel Bellek Testi -Peabody Alıcı Dil Testi -Good Enough Testi Uludağ Üniversitesi Pedagojik Formasyon eğitimini tamamlamıştır. Dr. Byron Norton ve Carol Norton tarafından geliştirilen ''Deneyimsel Oyun Terapisi'' eğitimini tamamlayıp sertifikasyon programını bitirmiştir. Çocu ...

Etiketler
Travma sonrası stres terapisi
Uzm. Kl. Psk. Yasemin Görecek
Uzm. Kl. Psk. Yasemin Görecek
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube