Duygusal zekalı ilişkiler: sevgi haritalarını keşfetmek

Duygusal zekalı ilişkiler: sevgi haritalarını keşfetmek

Hepimiz bizi biz yapan bir takım kişilik özelliklerine, düşüncelere, tutkulara, yaşantılara sahibiz. Kendinizi en iyi tanıyan kişinin yine siz olduğunu söylesek çok da yanlış bir iddiada bulunmuş olmayız. Ancak zaman zaman kendimizi tanımakta bile eksik kalabiliriz.

Ör: En sevdiğiniz ağaç nedir? Bu soruyu bir kısmınız hemen cevaplayabilirken bir kısmınız benim en sevdiğim ağaç neydi? Diye düşünüp bulamayabilirsiniz. Peki bazı alanlarda kendinizi bile tam anlamıyla tanımıyorken bir ömrü paylaştığınız partnerinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz?  Partnerinizi tanımaya, onun haritalarını keşfedebilmeye ne kadar önem veriyorsunuz?

Bunu niçin mi soruyorum?

Binlerce çift ile laboratuvar araştırmalarını yürüten John Gottman’ın araştırma sonuçlarına göre ilişkilerinde daha mutlu olan çiftler mutsuz olanlara göre birbirleri hakkında daha detaylı bilgilere sahipler ve birbirlerini daha iyi tanıyorlar.

Peki bu kadar basit mi? Bir ilişkinin mutluluğunu sadece bu değişkene bağlamak tabi ki doğru değil. Ancak bu değişkenin ilişkinin güçlü ilerleyebilmesi için olmazsa olmazlardan olduğunu söyleyebiliriz.

John Gottman’ın altını çizdiği bir diğer veri ise; ilişkilerin sağlıklı yürümesini sağlayan şeyin çiftlerin daha zeki, daha zengin veya psikolojik açıdan daha dayanıklı olmaları gibi sonuçların olmadığıdır. Peki daha mutlu olan bu çiftlerin öne çıkan özellikleri ne mi? Bu çiftler ilişkilerinde olumlu duygu ve düşüncelerine olumsuzlara göre daha fazla yer veriyorlar. John Gottman çiftlerin sahip oldukları bu ilişkileri ise duygusal zekalı ilişkiler olarak tanımlıyor.

Peki bu tip bir ilişkiye nasıl mı sahip olabilirsiniz?

Tabi ki bunun tek bir cevabı yok. Ancak cevaplardan biri yukarıda belirttiğim gibi.

Duygusal zekalı çiftler birbirlerinin dünyasıyla yakından ilgileniyorlar. Bir diğer deyişle birbirlerini iyi tanıyorlar.

Burada ‘birbirini tanımak’ kavramını biraz daha açmakta fayda var. Birbirini tanımak: Sadece onun hangi yemeği sevdiğini bilmek, hangi tarz filmlerden hoşlandığını bilmek değil.  Aynı zamanda onun korkularını, endişelerini, hayallerini, geçmişindeki önemli olayları, travmalarını da bilmek demektir.

Bu kavramın olumlu yanlarını vurgulayan bir çalışmaya değinecek olursak;  Alyson Shapiro’nun 50 çiftle yaptığı bir araştırmada çiftlerin % 60-%70’nin ilk kez ebeveynlikle tanıştıklarında ilişkiden duydukları tatminlerinin hızlı bir düşüş yaşadığını geriye kalan %35’lik diliminse bu düşüşü yaşamadığını hatta neredeyse yarısının ilişkilerinde iyileşmenin olduğunu bulmuştur.  Doğumdan sonra evlilikleri daha iyiye giden çiftlerin hangi açıdan güçlü olduklarını öğrenmek ister misiniz? Bu çiftlerin en başından sonuna kadar birbirleri hakkında daha detaylı bilgiye sahip olan birbirlerinin sevgi haritalarını ayrıntılı bir şekilde keşfeden çiftler olduğu bulunmuştur.

Özetle; birbirlerini daha iyi tanıyan, birbirlerinin düşüncelerini, duygularını, zevklerini, tutkularını, hedeflerini bilen çiftlerin ani ve çok büyük yaşam olaylarıyla karşılaşsalar da ilişkilerinin raydan çıkma olasılıklarının daha düşük olduğunu söyleyebiliyoruz.

Haydi partnerinizi daha yakından tanımak ve sevgi haritalarınızı genişletmek için onu küçük bir oyuna davet edin.

Aşağıda yer alan soruları sırasıyla birbirinize soracaksınız. Yanıt doğruysa cevaplayan sorunun yanındaki puanı kazanacak. Soruyu soran da 1  puan kazanacak. Eğer yanıt yanlışsa ikiniz de puan alamazsınız. Bakalım sonuçlarınız ne olacak?

İlk buluşmamızda ne giymiştim? – 2

En sevdiğim akrabam kim? – 2

En sevdiğim çiçek hangisi? – 2

En sevdiğim yemek hangisi?- 2

En iyi çocukluk deneyimlerimden biri neydi? -2

Boş zamanlarımda en çok ne yapmaktan hoşlanırım?- 2

En sevdiğim dizi/film hangisidir? – 2

En çok neden korkuyorum? -4

En az sevdiğim akrabam kimdir? – 3

Endişe ve kaygılarımdan birini söyle – 4

Hayatımda meydana gelen bazı önemli olaylar hangileriydi? Onlar hakkında ne hissediyorum? -4

En kötü çocukluk anılarımdan biri neydi ? – 3

Tanıdığımız insanlar arasından en az hoşlandığım kişi kim? – 3

En sevdiğim hayvan hangisi? – 2

Hangi yiyeceği sevmem? – 2

Buraya kadar geldiyseniz. Şimdi farklı bir formata geçiyoruz.

Hepimiz zaman içinde değişime uğruyoruz. Muhtemelen aylar veya seneler içinde partnerinizin tanımış olduğu siz de değişime uğradınız. Aşağıda yer alan sorular size puan kazandırmıyor. Amacımız birbirinizi biraz daha yakından tanımanız. Soruları sırasıyla okuyun ve karşı tarafın sizi tanıyabilmesi için oldukça açık bir şekilde cevaplayın.

Soru 1: Hayatınızda özellikle gurur duyduğunuz ne gibi olaylar oldu. ( Üstesinden geldiğiniz sıkıntılı dönemler, zorluklar, güçlü hissettiğiniz dönemler, başarılar, zaferler, harika dostluklar…)

Soru 2: Hangi zorlu olaylardan ve dönemlerden geçtiniz? Bu dönemi nasıl atlattınız?

Soru 3: Öldüğünüzde ardınızda nasıl bir miras bırakmak istersiniz?

Soru 4: Olmak istediğiniz insanı tanımlayın.

Soru 5: Kendinizde en çok neyi değiştirmek isterdiniz?

Bu makale 18 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Hasan Akalın

Uzman Psikolog Hasan Akalın; lisans eğitimini Mersin Üniversitesi Psikoloji Bölümü, yüksek lisans eğitimini ise İstanbul Ticaret Üniversitesi Klinik Odaklı Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans Programında tamamlamıştır. 2012 yılından bu yana klinik uygulamalarında EMDR Terapi, Şema Terapi, Ego Durum Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Gottman Çift Terapisi ve Grup Terapisi uygulamalarını kullanmaktadır. EMDR Avrupa Derneği’nin Akredite Terapist kriterlerini tamamlayarak EMDR Avrupa Onaylı Akredite EMDR Terapisti olmaya hak kazanan Akalın; 2014-2018 yılları arasında Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürütmüştür. Türk Psikologlar Derneği ve EMDR Derneği üyesidir. Başlıca İlgi Alanları: Sosyal Fobi, Depresyon, Panik Bozukluk, Panik Atak, Psikolojik Travma, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Özgül ...

Etiketler
Duygusal zeka nedir?
Uzm. Psk. Hasan Akalın
Uzm. Psk. Hasan Akalın
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube