Duygusal yemenin nedenleri

DUYGUSAL YEME NEDENLERİ

Duygusal yemenin nedenleri

Duygusal yemenin en yaygın nedenleri ise;

Stres. Stres kronik olduğunda, vücudunuz yüksek düzeyde stres hormonu olan kortizol üretir. Kortizol tuzlu, tatlı ve kızarmış yiyecekler gibi size enerji ve zevk patlaması sağlayan yiyecekler için istekleri tetikler. Yaşamınızdaki stres yoğunluğu, duygusal rahatlama için yemeğe yönelme olasılığınızı artırır.

Duyguları doldurmak.  Yemek yemek, öfke, korku, üzüntü, kaygı, yalnızlık, kızgınlık ve utanç gibi rahatsız edici duyguları geçici olarak susturmanın veya “doldurmanın” bir yolu olabilir. Kendinizi yiyecekle uyuştururken, hissetmek istemediğiniz zor duygulardan kaçınabilirsiniz.

Can sıkıntısı veya boşluk duyguları.  Sadece bir şey yapıyor olmak, can sıkıntısını hafifletmek veya hayatınızdaki boşluğu doldurmak için yemek yemeği çözüm olarak kullandınız mı? Yemek zamanınızı doldurmanın bir yoludur. Şu anda, sizi dolduruyor ve hayatınızdaki amaçsızlık ve memnuniyetsizlik duygularının bastırıyor olabilir.

Çocukluk alışkanlıkları.  Çocukluktaki yiyecek anılarınızı yeniden düşünün. Ebeveynleriniz dondurma ile iyi davranışlarınızı ödüllendirdi mi, iyi bir karne getirdiğinizde sizi fast-food yemeğe götürdüler mi ya da üzüldüğünüzde tatlıyla sizi neşelendirdiler mi? Bu alışkanlıklar sıklıkla yetişkinliğe geçebilir.

Duygusal yemeyi durdurmaya yardımcı olabilecek yöntemler deneyebilirsiniz:

Bir yiyecek günlüğü tutun. Ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi, ne zaman yediğinizi, yerken nasıl hissettiğinizi ve ne kadar aç olduğunuzu yazın. Zamanla, ruh hali ve yemek arasındaki bağlantıyı ortaya koyan örüntüleri görebilirsiniz. Bu da duygusal yeme üzerinde ki farkındalığınızı ve kontrolünüzü artırmanıza yardımcı olacaktır.

Stresinizi azaltın. Stres duygusal yemenize katkıda bulunursa, yoga, meditasyon veya derin nefes alma gibi bir stres yönetimi tekniklerini deneyin.

Açlığınız gerçek mi diye kontrol edin. Açlığınız fiziksel mi duygusal mı? Sadece birkaç saat önce yediyseniz ve midenizden sesler gelmiyorsa, muhtemelen aç değilsinizdir. İsteğin geçmesi için kendinize zaman tanıyın. Dikkatinizi başka şeylere yöneltmeye çalışın.

Destek almak. İyi bir destek ağına sahip değilseniz duygusal yemeğe daha yatkın olursunuz. Aileniz ve arkadaşlarınızla yaşadığınız sorunlar hakkın konuşun. Size sıkıntı veren meseleleri paylaşın.

Sıkıntıyla savaşın. Aç olmadığınız zaman atıştırmak yerine, daha sağlıklı bir davranışa yönelin. Yürüyüşe çıkın, film izleyin veya bir arkadaşınızı arayın.

Bu makale 6 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ezginur Ayhan

Psk. EZGİNUR AYHAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erzincan Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünde başladığı 4 yıl olan lisans eğitimini başarıyla (3.50) tamamlamıştır.  Üniversitenin 4. Sınıfındayken staja başlamıştır. 4. Sınıftayken Sırbistan Novi Pazar Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirmiştir. Üniversitede öğrenimini devam ettirirken bir çok eğitimlere, konferanslara katılmıştır. Mezun olduktan hemen sonra özel kurumlarda psikolojik danışman olarak göreve başlamıştır. Aynı süreçte danışan alıp tecrübe kazanmaya başlamıştır. Şuan düzenli olarak danışan alan Psk. Ezginur Ayhan şu an çalışmalarına kendi ofisinde devam etmektedir. Çift, yetişkin, ergen, hipnoterapi, alanlarına ilişkin Bireysel Psikoterapi, Çift ve Evlilik Terapisi, Aile Danışmanlığı, Eğitim Danışmanlığı, Ergen Terapisi, Çocuk  Ölçme ve Değerlendirme, Hipn ...

Etiketler
Duygusal yeme bozukluğu neden olur
Psk. Ezginur Ayhan
Psk. Ezginur Ayhan
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube