Dürtüsellik ve dürtülerle başa çıkma

Dürtüsellik ve Dürtülerle Başa Çıkma

Dürtüsellik ve dürtülerle başa çıkma

Dürtüsellik “sonunu düşünmeden harekete geçme” olarak tanımlanır. Dürtüsel çocuklarda sıklıkla disiplin , otorite , kuralsızlık gibi temel davranış problemleri görülmektedir.

 

Dürtüyü dürtme fiilinden yola çıkarak düşünürsek , açlık dürtüsü bizi yemeğe , cinsel dürtüler bizi üremeye yönelttiği gibi dürtüsel çocuklarda içlerinden gelen arzu , istek ve taleplerini gerçekleştirmek için karşı konulması zor bir durumun içinde kendilerini bulurlar.

 

Örneğin yolda gördüğü bir oyuncağı almak için çığlık çığlığa kalıyorsa , öfkelendiğinde onu sakinleştirmek ve kavgadan uzak tutmak için verdiğiniz mücadele çetin geçiyorsa , sıra bekleyemiyor ve kafasına estiği gibi davranıyorsa , konuşurken araya giremiyorsanız , durup durup kardeşine ,arkadaşına , ebevenynine vurup kaçmasi gibi durumlarin yasanmasi oldukca sık görülür. Hatta yaş ilerledikçe disiplin cezaları , hayvanlara karşı acımasız davranma , zorbalık , çalma ve suç işleme gibi davranışlar görülebilir.

 

Söz konusu çocuklar bu durumla başa çıkamadığı gibi ebevenyleride zor bir süreç bekleyebilmektedir. Bu durumla başetmek için ihtiyaç duyulan en önemli şey ebeveynin ve çocuğun regülasyon yani sakin kalabilme- sakinleşebilme becerilerisidir.

 

Regülasyon becerisini çocuğa kazandırabilmek için önce anne ve babanın bu beceriyi kazanması sonra çocuğa aşılaması gerekmektedir.

 

1 – Sıkıntıyı anlama: ‘Bugün istediğin dondurmayı alamadın diye çok üzgünsün’

2- Koşulsuz kabul:  Amasız fakatsız eleştirmeden sadece dinlemek. ‘Ama sende onun defterini almışsın’ gibi bir eleştride bulunmamak

3-Acele etmeyin öneride bulunmak için Dokunmak , sarılmak , göz göze bakmak ,gülümsemek onu rahatlatıcaktır.

4-Sınırı net belirlemek: Çok üzgün olduğunu biliyorum ancak bugün doktor randevumuza gitmemiz gerekmekte , oraya gitmek istemediğini biliyorum ancak çok üzgün ve kızgın olsan da sakinleşmeyi başarabilirsin.

5- Öfkesini ve agresyonunu dışavuracağı alanlara yönlendirmek: Nerf , hacıyatmaz , kılıç savaşı , resim çizmek gibi oyunlar oynamak

6- Ev içi ilişkileri gözden geçirmek: İşin stresini eve getirmemek , anne ve babanın iletişim diline bakmak buralarda olası problem varsa çocuğun dürtüselliğini besleyebilir.

7- Bir uzman desteğine başvurmaktan çekinmemek

Bu makale 20 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Süleyman Emin Derya

Lisans eğitimini Haliç Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlayıp, aynı üniversitenin Klinik Psikoloji yüksek lisansını ‘Çocuk evlerinde kalmakta olan 12-18 yaş arası ergenlerde algılanan sosyal destek, sürekli öfke ve öfke ifade biçimleri ile duygusal davranışsal sorunların incelenmesi’ çalışmasıyla tamamlamıştır. Meslek hayatına Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığında psikolog olarak başlamış, dört yıllık bu süreçte dezavantajlı çocuk ve ergenlerle psikososyal destek ve psikoterapi çalışmalarını sürdürmüştür. Daha sonra özel psikoterapi merkezlerinde çocuk ve ergen psikoloğu olarak çalışmalarına devam etmiş, İstanbul Üniversitesinde ‘Pedagojik Formasyon’ eğitimini tamamlamıştır. Oyun terapisi , Emdr , Destekleyici Psikoterapi uygulayıp süpervizyonlarına devam etmekte. Çeşitli okul ve eğitim kurumlarında seminer , atölye , grup eğitimle ...

Etiketler
Dürtüsellik
Klinik Psikolog  Süleyman Emin Derya
Klinik Psikolog Süleyman Emin Derya
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube