Doktorsitesi.com

Dondurulmuş embriyo düşüğe neden olur mu?

Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
6 Aralık 2018116 görüntülenme
Randevu Al
Dondurulmuş embriyo düşüğe neden olur mu?

Bebek sahibi olmak isteyen ancak doğal yollardan gebelik elde edemeyen çiftler için son yıllarda birçok yardımcı üreme tedavileri ortaya çıktı. Teknolojinin gelişmesi ile beraber bu tedavi yöntemlerinin de daha çeşitli olması beraberinde bazı soruları da getiriyor. Bunların arasında en çok kafa karıştıran durumlardan bir tanesi ise dondurulmuş embriyolar hakkındaki düşünceler.

Çiftler arasında dondurulmuş embriyo ile meydana gelen gebelikte düşük riskinin daha fazla olduğuna dair yaygın bir kanı bulunuyor. Ancak bu kanının aksine dondurulmuş embriyoların düşük riskine herhangi bir etkisi bulunmuyor. Dahası son yıllarda yapılan araştırmalara göre dondurulmuş embriyolar ile daha sağlıklı bir gebelik süreci elde edilebiliyor.

Embriyo Dondurma Süreci

Embriyo dondurma süreci doğal yollarla gebe kalamayanlar için kullanılan bir yardımcı üreme yöntemidir. Dondurulmuş embriyolar sayesinde anne adaylarına tüp bebek tedavisi uygulanırken sürekli olarak hormon tedavisi ya da yumurta toplanması uygulamasına gerek kalmamaktadır. Elde edilen sağlıklı embriyolar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş yasalar ile -196 derecede 5 yıl boyunca saklanabilmektedir.

Transfer sürecine gelindiğinde çözülen embriyolar canlılıklarını %90 oranında korumaktadır. Çözülen embriyolar ile taze embriyolar arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu nedenle dondurulmuş embriyo ekstra bir risk getirmemektedir.

Dondurulmuş Embriyoların Avantajı

Dondurulmuş embriyoların en büyük avantajı tüp bebek tedavisinde yaşanan bir başarısızlık durumunda anne için sürecin baştan başlamamasını sağlamasıdır. Dondurulmuş embriyolar tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik durumlarının yaşanmamasını da sağlamaktadır. Dondurulmuş embriyo ile tedavi her seferinde başa dönmediği için aynı zamanda çiftler için daha ekonomik bir yöntemdir.

Ayrıca çiftler yaşanacak olan bir başarısızlık durumunda tekrardan tedaviye başlamayacakları için psikolojik olarak bir çöküntü hissetmemektedir.

Yumurtatoplama işleminden sonra rahim iç dokusunda bozulmalar olabilmektedir. Bu dokunun kendini toparlaması için bir süre beklemek gerekmektedir. Bu süreçte de embriyo dondurma işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bu durum embriyonun rahmin içine tutunma şansını da önemli bir ölçüde arttırmaktadır.

Etiketler

Dondurulmuş embriyodondurulmuş embriyo avantajlarıembriyo dondurma süreci

Yazar Hakkında

Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır.. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.