Doğuştan kafatası şekil bozuklukları neden olur, tedavisi nasıl yapılır? tehlikeleri nelerdir, hangi doktora başvurulmalı?

Doğuştan kafatası şekil bozuklukları neden olur, tedavisi nasıl yapılır? tehlikeleri nelerdir, hangi doktora başvurulmalı?

            Doğumdan sonra bebeklerde kafatasında bıngıldak (fontanel) denilen açıklıklar mevcuttur. Bıngıldaklar zamanla kademeli olarak kapanarak kafatasına son şeklini verir. Bazı nedenlere bağlı olarak bungıldakların erken kapanması sonucu “kraniosinositoz” dediğimiz kafatası şekil bozuklukları meydana gelir. Bu nedenler arasında genetik faktörler, sendromlar, hipotiroidi, metabolik hastalıklar gibi patolojiler yer almaktadır. Bıngıldakların erken kapanması kafatası içinde beyin dokusunun gelişimini etkileyerek zihinsel ve fiziksel olarak anormalliklere neden olmaktadır.

            Kraniosinositoz hastaları beyin cerrahları tarafından takip ve tedavi edilmektedir. Bir beyin cerrahı; bel ağrısı tedavisi, bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı, alzheimer tedavisi, beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı gibi erişkinlere yönelik tedavilerin yanı sıra kraniosinositoz gibi bebeklerde görülen hastalıkların da tedavisini yapmaktadır.

Öncelikle bu hastaların detaylı muayenesi yapılmalı, ailede başka bir kişide bu hastalığın varlığı sorgulanmalıdır. Kafa çapı ölçümünün persantil değerleri hesaplanmalıdır. Tüm genetik ve hormonal kan tetkikleri yapıldıktan sonra kafa ultrasonografisi, beyin tomografisi, beyin MR’ ı çekilmelidir. Bu tetkiklerin sonucunu en iyi beyin cerrahı yorumlayarak hastanın tedavisini şekillendirecektir.

Hastanın kafa çapı dar, nöral doku hasarı oluşmuş, fiziksel ve zihinsel gerileme bulguları saptanmış ise çoğunlukla cerrahi tedavi edilmektedir. Kraniosinositoz ameliyatı genellikle pediatrik beyin cerrahları tarafından yapılmaktadır. Hastanın kafatası çekil bozukluğuna göre açık cerrahı veya endoskopik yöntemle cerrahi edilebilmektedir. Tabi endoskopik yöntem çoğu hasta için uygun olmayıp genellikle açık cerrahi ile tedavi edilmektedir. Ameliyat öncesi hastaya mutlaka bir yoğun bakım yatağı ayarlanmalıdır. Deneyimli ellerde komplikasyonu az olan ve cerrahi sonuçları yüz güldürücü bir ameliyattır.

            Ankara beyin cerrahi camiasında kraniosinositoz ameliyatları yapan pediatrik beyin cerrahları bulunmaktadır. Tabi bu kişilerin sayısı çok azdır. Birçok beyin cerrahı Ankara iline kraniosinositoz hastalarını sevketmektedir. Sizin de bir kraniosinositoz hastanız varsa adresiniz doğru, deneyimli ve çocuk beyin cerrahi alanında birçok ameliyat yapmış bir beyin cerrahı olmalı… 

Bu makale 26 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin ve İzmit Devlet Hastaneleri'nde ve Mevki Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Semih KESKİL, Ankara Trafik Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde çalışırken Anatomi dalında doktora eğitimini tamamlamıştır. Kendisi son yıllarda Türkiye’de en genç yaşta doçent olan beyin cerrahı unvanına sahiptir. Ayrıca, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakü ...

Etiketler
Kafa gelişimi
Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube