Dısh sendromu nedir? ne gibi şikayetlere neden olur? nasıl tedavi edilir? hangi doktora başvurmak gerekir?

Dısh sendromu nedir? ne gibi şikayetlere neden olur? nasıl tedavi edilir? hangi doktora başvurmak gerekir?

        Yaygın idiyopatik iskelet hiperostozu (DISH) sendromu özellikle 50’ li yaşlardan sonra ortaya çıkan, omurganın ön-yan taraflarında yaygın kireçleme veya yeni kemik oluşumu ile karakterize bir hastalıktır. Forestier Hastalığı olarak ta isimlendirilmektedir. Nedeni bilinmemekle birlikte romatizmal hastalıklar, yoğun iş temposu, hareketsiz yaşam gibi nedenlere bağlanmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla 3 kat fazla gözlenmektedir.

            DISH sendromu özellikle boyun bölgesini tutar ve omurganın ön bölgesinde oluşan kama tarzındaki yeni kemik yutma güçlüğüne neden olur. Boyun, sırt, bel ağrıları sık görülür. Hareket kısıtlılığına neden olur, kemiklerin kırılganlığını artırır. Hastalar genellikle boyun ağrısı ve yutma güçlüğü ile hastaneye başvurmaktadır. Sizde de bu şikayetler mevcutsa yapmanız gereken bir beyin cerrahına muayene olmaktır.

Tedavi süreçleri incelendiğinde en iyi bel fıtığı ameliyatı, en iyi boyun fıtığı ameliyatı, en iyi beyin ameliyatı, en iyi beyin tümörü ameliyatı genellikle beyin cerrahi kliniklerinde yapılmıştır. Bunun nedeni mesleki eğitim esnasında beyin cerrahlarının beyin ve omurilik konusunda sayısız hasta görerek bu konuda deneyim sahibi olmasından kaynaklanır. Son dönemde alzheimer ameliyatı yine beyin cerrahları tarafından yapılmaktadır.

Öncelikle hastaların şikayetleri dinlenmeli ve hastalar tam bir fizik muayeneden geçirilmelidir. Sonrasında tüm omurga röntgen grafileri, hareketli grafiler, omurga tomografisi, tüm omurga MR’ ı çekilmelidir. Bunun yanı sıra kandaki romatizma ve ek hastalıklar açısından kan parametreleri istenmelidir. Tüm bu tetkikleri en iyi beyin cerrahı doktoru inceleyerek hastalığınızın gidişatı ve tedavi protokolü açısından sizi bilgilendirecektir.

Sadece ağrı şikayeti olan DISH sendromu hastaları genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınarak hastalığın gidişatı durdurularak ağrılarını azaltıcı egzersiz programı ve uygun ortezler verilmektedir. Bu hastalara en iyi bel ağrısı tedavisi ve boyun ağrısı tedavisi uygulanarak yaşam kalitelerini artırmak hedeflenir. İleri derece hareket kısıtlılığı, kırık, yutma güçlüğü olan hastalarda tedavi seçeneği cerrahidir.

DISH sendromu ameliyatı sadece bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Bu sebeple bu ameliyatı yapan cerrah sayısı kısıtlıdır. Ankara beyin cerrahi camiasında DISH sendromu konusunda uzman isimler bulunmaktadır.

Sizde de yukarıda belirtilen şikayetler varsa adresiniz bu konuda doğru ve deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…

Bu makale 27 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin ve İzmit Devlet Hastaneleri'nde ve Mevki Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Semih KESKİL, Ankara Trafik Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde çalışırken Anatomi dalında doktora eğitimini tamamlamıştır. Kendisi son yıllarda Türkiye’de en genç yaşta doçent olan beyin cerrahı unvanına sahiptir. Ayrıca, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakü ...

Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube