Diş protezi nedir, protez çeşitleri nelerdir?

Diş protezi nedir, protez çeşitleri nelerdir?

Protez dişler, diş sağlığı problemleri, genetik etkenler, yaş ve farklı nedenlere bağlı olarak ağızda oluşan doku hasarının neden olduğu diş kayıplarını gidermek için uygulanır. Tedavinin amacı çene yapısının bozulmasını, konuşma sorunları yaşanmasını, vücut sağlığının korunmasını ve ağız sağlığının yeniden kazanılmasını sağlamaktır. Peki, daha geniş tanımıyla diş protezi nedir, nasıl uygulanır ve çeşitleri nelerdir? İşte, ağız ve diş sağlığının önemli bir bölümünü konu alan protezler hakkında bilmeniz gereken her şey;

Protez Diş Nedir?

Takma diş olarak da bilinen diş protezi, diş kayıplarının giderilmesi, çiğneme kalitesinin bozulmaması ve vücut sağlığının korunması için diş kaybının oluşturduğu boşluğa yerleştirilen apareylerdir. Farklı çeşitleri bulunan protez dişler, hastanın ağız yapısına, kişisel ihtiyaçlarına, doğal görünmesine ve mevcut dişlerin durumuna göre tercih edilerek uygulanabilir.

Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Protez diş çeşitleri, hareketli ve sabit olmak üzere 2 ana gruba ayrılmaktadır. Kendi içlerinde de pek çok çeşidi bulunan protezler, farklı etkenler de göz önünde bulundurularak seçilir ve hastaya uygulanır.

Sabit Diş Protezi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Sabit diş protezi yapıştırmalı protezlerdir ve diş kaybının görüldüğü boşluğu doldurmak için kullanılır. En sık tercih edilen diş protezlerinden olan ve takılıp çıkarılmasına gerek olmayan bu protezler, köprü-kron ya da implant üzerine uygulanarak oldukça başarılı sonuçlar elde edilir. Köprü uygulamalarında ağızda bulunan komşu dişlerin küçültülmesi işlemi uygulanır. Bunun nedeni proteze destek olacak alanın oluşturulmasıdır.

Sabit protezde kullanılan çeşitler;

Kuron

Köprü

Metal altlı porselen

Tam metal porselen

Zirkonyum

Güçlendirilmiş porselen

İmplant üstü sabit protezler

Sabit diş Protezi Nasıl Uygulanır?

Sabit protezlerin yapılabilmesi için en az 4-5 seans gerekir ve tedavi aşamaları şu şekildedir;

1. Seans: Alt ve üst çene ölçüsü alınır, mevcut dişlerin rengine bakılarak protez dişin rengine karar verilir. Bu kararı hasta ve diş hekimi birlikte almaktadır.

2. Seans: Alçı model üzerinde tasarlanan protez diş için hasta provaya alınır ve zirkonyum veya metal alt yapılı ürün ağızda denenir.

3. Seans: Bu seansta artık asıl prova aşamasına geçilir. Porselen dişlerin ağız içerisindeki uyumuna bakılır ve nihai sonuç için düzeltilmesi gereken alanlar not edilir. Düzeltme işlemleri tamamlandıktan sonra tekrar prova edilir ve hastanın onayı alındıktan sonra protez son rötuşlarının da tamamlanması için laboratuvara gönderilir.

4. Seans: Bu aşamada protezleriniz laboratuvardan gelmiş olur ve ağızda son kez denenir. Herhangi bir sıkıntı olmadığı takdirde protez sabitlenmesi için ağız içine yapıştırır.

Eğer implant üstü sabit protez yaptıracaksınız. İmplant vidasının yerleştirilmesi için cerrahi bir operasyon geçirmeniz gerekir. Bu operasyon için hastanın kemik yapısının yeterliliği ve ölçüleri alınır, ardından uygun olan ölçülerdeki vida çene kemiğine yerleştirilir. Son olarak implant üzerine porselen veya zirkonyum kaplama olan diş protezi sabitlenir. İmplant diş hastanın kendi dişine en yakın olan diştir ve çiğneme kalitesi diğer protezlere göre çok daha kalitelidir.

Sabit protezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve diş hekimimizden randevu almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hareketli Diş Protezi Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Hareketli diş protezleri çıkarılıp takılma imkanı sağlayan özellikteki apareylerdir. Sağlam dişler ve dokularla desteklenen bu protezler, aynı zamanda ağız içerisinde hiç diş bulunmadığı takdirde de uygulanabilirler.

Hareketli Protez Çeşitleri Nelerdir?

4 çeşit hareketli protez bulunmaktadır. Bunlar;

Damak protezi (Total protez olarak da bilinir)

Kancalı Protez (Hareketli bölümlü protez)

Çıt çıt protez (Hassas bağlantılı protez)

İmplant üstü hareketli protez

Damak Protezi: Eğer hastada hiç diş bulunmuyorsa ya da dişlerinin çekilmesi gerekiyorsa damaklı protez kullanarak çiğneme yapabilmesi mümkündür. Ayrıca tam protez olarak da bilinen damak diş, çıkarılıp temizlenebilme özelliğine sahiptir. Bu tür vakalarda implant tedavisinin de uygulanabildiği unutulmamalıdır. Ağızda hiç diş olmadığı için damak protezler sık sık yerlerinden oynayabilir veya uzun bir alışma süreci isteyebilir.

Kancalı Protez: Kancalı protezler, ağızdaki dişlerin büyük çoğunluğu kaybedilmişse ve köprü için şartlar elverişli değilse uygulanabilmektedir. Bu proteze kancalı diş denmesinin nedeni, çengele benzer kancalarının olmasıdır. Protez bu kancalar sayesinde ağız içine tutturulur ve çıkarılıp takılabilir şekilde kullanılır. Damaklı dişe göre kullanımı biraz daha rahattır.

Çıt Çıtlı Protez Diş: Kancalı proteze göre estetik açıdan biraz daha iyi olan çıt çıt protezler, kullanım açısından da daha rahattır. Dişte sürgü bölümü yani pin bölümü ve ağızda da sürgü yuvası bulunur. Diş bu alana rahatlıkla takılıp çıkarılabilmektedir. Tutuculuğu yüksek olduğu için dayanıklılığı fazladır.

İmplant Üstü Hareketli Protez: İmplant protezler ağızda hiç dişi olmayan hastalara uygulanabilen oldukça iyi bir yöntemdir. Ayrıca damak proteze göre de çok daha konforlu ve uzun bir kullanıma sahip olması, bu protezlerin son yıllarda oldukça popüler olmasını sağladı. Kök görevi gören implantlar protezin ağız içinde kaymasını ve hareket etmesini engeller, çiğneme kalitesini de büyük oranda arttır. Kolayca çıkarılıp takılabildiği için temizliği kolay yapılır.

Hareketli İmplant protezler hakkında daha detaylı bilgi almak için hemen tıklayın!

Protez Diş Fiyatları Nedir?

Protez diş fiyatı, protezin türüne, kullanılan malzemeye, tedavi yöntemine ve diş hekimine göre farklılık gösterir. Bu sebeple muayene öncesi kesin bir fiyat bilgisi vermek mümkün olmayacaktır. En sağlıklı bilgiyi almak için kliniğimizle iletişime geçerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bu makale 15 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Sevcan Tuç

Diş hekimi Sevcan Tuç, 1987 yılında Burdur'da doğmuştur, ilk ve orta öğrenimini Mehmet yıldızlı ilköğretim okulunda, lise öğrenimini Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesinde bitirdi.

Marmara üniversitesi diş hekimliği fakültesinde yüksek lisans eğitimini 2011 yılında tamamlamıştır. Ileri seviye Implant ve gülüş tasarımı eğitimlerini tamamlayarak ilk olarak 2011 yılında Beşiktaş'ta, daha sonra 2020 yılında Bahcesehir'de muayenehanesini hayata geçirmiştir.

Dt.Sevcan TUÇ evli ve iki çocuk annesidir.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Bahçeşehir'de bulunan Özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Dt. Sevcan Tuç
Dt. Sevcan Tuç
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube