Diş eti kanaması neden olur, nasıl geçer?

Diş eti kanaması neden olur, nasıl geçer?

Diş eti kanaması, diş etinde plak oluşumuna bağlı hastalıkların habercisi olabileceği gibi farklı sağlık sorunları için de bir belirti niteliğinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle ciddiye alınması gereken önemli bir husustur. Ayrıca ağız bakımınızı yaparken dişlerin çok sert şekilde fırçalanması ya da diş ipinin yanlış kullanılması bu kanamalara neden olabilmektedir. Peki diş eti kanaması başka neden olur, ne yapılmalıdır ve nasıl tedavi edilir. İşte diş eti kanaması ile ilgili bilmeniz gereken her şey…

Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması yumuşak dokuda farklı nedenlere bağlı olarak başlayan kanamalara verilen isimdir. En yaygın nedeni diş etinde oluşan plakların neden olduğu iltihaplar olmasına karşın, başka nedenlere bağlı olarak da kanama meydana gelebilir. Bu nedenle diş eti kanaması mutlaka diş doktoruna danışılması gereken bir önemli bir ağız sağlığı problemidir.

Eğer diş eti kanaması tedavi edilmezse ya da önlem alınmazsa aşırı plak birikimine bağlı olarak çene kemiğinde daha ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya gelmeniz kaçınılmaz olabilir. Sizin de diş eti hassasiyetiniz ve kanamalarınız varsa tek tıkla randevu alabilir ve aklınızdaki tüm soruları diş hekimimize danışarak çözüm bulabilirsiniz.

Diş Eti Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti kanamasının belirtilerini şu şekilde listeleyebiliriz;

Dişlerinizi fırçalarken ya da fırçaladıktan sonra diş etlerinizde ya da tükürüğünüzde kan görülmesi,

Diş etlerinizde hassasiyetin artması. Özellikle soğuk ve sıcak içeceklerde sızlama hissedilmesi,

Çiğneme esnasında diş etinizde baskı ve sızı oluşması,

Diş etinin sağlıklı olan pembemsi rengini kaybederek daha kırmızı bir renge bürünmesi ve şişmesi,

Sert yiyecekler ısırıldığında kan olması,

Ağızda kötü tat ve koku olması,

Sabah uyandığınızda dişlerinizin ve dudaklarınızın üzerinde kurumuş kan olması diş eti kanama sorununun başlıca belirtileri arasında yer alır.

Eğer bu sorunların bir ya da birkaçıyla sık sık karşılaşıyorsanız diş eti sağlınıza daha fazla özen göstermeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Diş eti kanaması problemi için hekimimizden randevu almak için hemen tıklayın!

Diş Eti Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Sağlıklı diş etleri sıkı ve pembe bir görünüme sahiptir. Sağlıksız diş etleri ise yukarıda maddelediğimiz gibi hassas, kanamaya müsait ve kimi zaman da şişmelerin olduğu, dişlerin sızlamasına neden olan belirtiler gösterir. Peki, bu kanamalar neden olur? İşte diş eti kanamasının nedenleri;

Ağız sağlığına yeterli önemin verilmemesi,

Diş eti iltihaplanmaları,

Ağızda oluşan plakların ve diş taşlarının temizletilmemesi,

Ağız bakım ürünlerinin sık şekilde değiştirilmesi ya da yanlış kullanılması,

Gebelikte diş ve diş eti hassasiyetinin artması,

Dişlerin sertçe fırçalanması,

Dişlerinizle uyumlu olmayan protezlerin takılması,

Rutin olarak kan sulandırıcı ilaçların kullanılması,

K ve C vitaminlerinin vücuda yetersiz alınması,

Kötü ve yetersiz beslenme,

Sigara kullanımı,

Sürekli stres halinde olmanız,

Dişleri sıkma alışkanlığınızın olması,

Diş gıcırdatma,

Hormonal değişikler ve bazı hastalıklar diş eti kanamalarına neden olabilmektedir.

Diş eti kanamasına neyin sebep olduğunu tam olarak anlayabilmeniz için mutlaka diş hekimine görünmelisiniz. Özellikle tekrar eden ve uzun süren diş eti kanamaları daha ciddi sağlık sorunları yaşanmaması için hafife alınmamalıdır.

Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş hekimine başvurduğunuzda öncelikle diş eti kanamasına sebep olan nedenin ortaya çıkarılması sağlanır. Dişlerinizde plak ve diş taşı oluşumu varsa temizlenir. Ardından doğru fırçalama, ağız bakım suyu ve diş ipi kullanımı ile ağızdaki plak oluşumunun engellenmesi amaçlanır. Yani birinci öncelik hastanın rutin diş ve ağız sağlığını aksatmadan yerine getirmesidir.

Kanamalara genellikle bakteri kaynaklı enfeksiyonlar neden olduğu için doktorunuzun önereceği antiseptik gargaraların kullanılması kanama oluşumunu engelleyebilir. Bunun yanı sıra evde tuzlu suyla yapacağınız gargara da etkili olacaktır. Eğer sert kılları olan bir diş fırçası kullanıyorsanız ve diş etleriniz hassas ise yumuşak dokusu olan fırçalarla değiştirmeniz önerilir. Ayrıca dişleri sert bir şekilde bastırarak fırçalamak hem diş minesine hem de diş etine zarar vereceği için dikkat edilmelidir.

Ciddi diş eti kanaması sorunu olan ve bu durum nedeniyle ağız bakımına yeterli hassasiyeti gösteremeyen hastalar için ilaç tedavisi gerekebilir.

Ağız sağlığınızın normale dönmesi, diş kayıplarının önlenmesi, güçlü diş ve diş etlerine sahip olabilmeniz için mutlaka düzenli olarak diş hekiminize görünmeniz gerektiğini unutmayın!

Bu makale 15 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Sevcan Tuç

Diş hekimi Sevcan Tuç, 1987 yılında Burdur'da doğmuştur, ilk ve orta öğrenimini Mehmet yıldızlı ilköğretim okulunda, lise öğrenimini Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesinde bitirdi.

Marmara üniversitesi diş hekimliği fakültesinde yüksek lisans eğitimini 2011 yılında tamamlamıştır. Ileri seviye Implant ve gülüş tasarımı eğitimlerini tamamlayarak ilk olarak 2011 yılında Beşiktaş'ta, daha sonra 2020 yılında Bahcesehir'de muayenehanesini hayata geçirmiştir.

Dt.Sevcan TUÇ evli ve iki çocuk annesidir.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Bahçeşehir'de bulunan Özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Dt. Sevcan Tuç
Dt. Sevcan Tuç
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube