Detoks?

Detoks?

Detoks, kelime anlamı olarak sizi zehirleyen bir şeyden vücudunuzu arındırmak anlamına gelir? Örneğin, alkol ya da madde bağımlılığı sorununuz varsa tedavi sürecinizin bir kısmı detoks içerebilir. Ya da zehirlenmişseniz tıbbi olarak uygulanan bir detoks işlemine tabi tutulmanız gerekebilir? Fakat kesin olan bir şey var ki bu işlem ne maydanoz suyunu, ne limonlu suyu, ne kırmızı biberi, ne kabağı, ne de özel detoks çayını içerecektir?Bu yiyecek ve içeceklerin iddia edildiği şekilde vücudumuzu toksinlerden arındırma gibi etkileri olduğuna dair yeterli kanıt yoktur. Hiçbiri vücudumuzun toksinleri atmasına yardımcı olmaz ⚠️ Vücudumuz, potansiyel toksinleri atmak için muhteşem sistemlerle donatılmıştır. Zaten karaciğer ve böbreklerimiz özellikle bu işlem için vardır. Bu iki organ da, çok temel bir sorununuz yoksa işlerini yapmak için yardıma ihtiyaç duymazlar. Benzer şekilde cildimiz, akciğerlerimiz ve sindirim sistemimiz de vücuttan toksinlerin atılmasına yardım eder. (Kızgın Şef/Anthony Warner)

Gelelim bir diğer detoks yapma amacına; kilo vermek.. Detoks içecekleri yine iddia edildiği gibi kilo verme üzerine mucizevi etkiler yaratmaz. Kilo vermenin temel prensibi kalori açığı oluşturmaktır ve bütün gün detoks içeceği/yiyeceği adı altında yalnızca büyük oranda su içeren içeceklerle/yiyeceklerle beslendiğinizde bir miktar kilo vermeniz kaçınılmazdır ?

Kilodaki bu azalış detoks içeceği veya yiyeceğinin mucizevi etkisinden değil, enerji alabileceğiniz herhangi bir besin tüketmiyor oluşunuzdan kaynaklanır. Bu kilo azalışının büyük oranda su kaybı olduğu ve normal yeme düzeninize döndüğünüzde daha fazlasını geri alma ihtimalinizin çok yüksek olduğunu unutmayın. Kısaca; mucize beklemek yerine sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatınıza dahil etmek uzun vadede çok daha akıllıca olacak ve sağlığınız üzerine olumlu etkiler yaratacaktır ✔

Bu makale 24 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülçin Geyik

Diyetisyen Gülçin Geyik Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne Eylül 2016'da başlamış ve 2 Temmuz 2020 tarihi itibariyle onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Başkent Üniversitesi'deki eğitimi sırasında (2019 yılında) başladığı İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Lisans Programına devam etmektedir. Hedefi; eğitimi süresince stajyer diyetisyen olarak sektör adına değerli olan kurumlarda edindiği deneyimler ve yine Başkent Üniversitesi'nde çok değerli hocalarından aldığı eğitim ışığında biz diyetisyenlere ihtiyaç duyan her bireye fayda ve destek sağlayacağı bir meslek hayatı sürdürmektir.

Etiketler
Detox nedir
Dyt. Gülçin Geyik
Dyt. Gülçin Geyik
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube