Depresyonla baş etmek

Depresyon nedir, belirtileri nelerdir, depresyonun tedavisinde psikodinamik terapi süreci nasıl işler gibi soruların ele alındığı yazımı okuyabilir ve aklınıza takılan sorular için bana ulaşabilirsiniz.

Depresyonla baş etmek

Depresyon, sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğunu tanımlamaktadır. Depresyondayken kişilerin günlük hayat akışı etkilenebilmekte ve motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri gibi kişiyi olumsuz etkileyecek duygu ve düşünceler oluşabilmektedir. Depresyonun kişilerde içinden çıkılması imkansız bir durumdaymış hissi vermesi ve bunun hiç bitmeyecek bir süreç algısı oluşturması oldukça sık görülmektedir. Zaman zaman hareket etmeyi çok güçleştiren bir durum gibi gözükebilir. 

Depresyonun belirtileri aşağıdaki listede yer almaktadır. Eğer bu belirtileri kendinizde en az 2 haftadır gözlemliyorsanız terapiye başlamanızı tavsiye ederim.

  • Sürekli üzgün hissetme veya depresif bir ruh hali içinde olma
  • Bir zamanlar zevk alınan etkinliklere karşı ilgi duymama ya da eskisi kadar zevk almama
  • Diyetle ilgisi olmayan kilo kaybı veya kilo artışı
  • Çok fazla uyuma veya uyku problemi yaşama
  • Enerji kaybı
  • Karamsarlık veya çaresizlik hissi
  • Mutsuzluk
  • Hareketsiz oturamama, el sıkma gibi amaçsız fiziksel aktivitede artış veya yavaş hareketler veya konuşma
  • Değersizlik hissi
  • Hemen hemen her konuda kendini suçlu hissetme
  • Düşünmede, konsantre olmada ve karar vermede zorluk yaşama
  • Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri
  • Cinsel isteksizlik
  • Azalmış benlik saygısı
  • Gelecek beklentilerinin olmaması

Depresyondaki kişiler yorgunluk, çaresizlik ve hüzün duygusunu çok fazla hissetmektedir. Ayrıca kişinin iş hayatı, sosyal ve aile yaşamı da etkilenir. Depresyondaki bireyler kendilerini sürekli yalnız hissetmekle beraber, her şeyi olumsuz yönü ile algılar, olaylara olumsuz bakar. Geçmişte olanlarla kendini sürekli suçlar ve sorumlu tutar. Gelecek ile ilgili karamsar ve umutsuzluk söz konusudur. Buna ek olarak kişiler, çoğu zaman depresyonda olduklarının farkında değillerdir.

Kişinin hayatını bütünüyle etkileyen bir doğası olması nedeniyle umutsuzluk hissi vermesine rağmen depresyon tedavi edilebilir bir duygu durum bozukluğudur. Terapi konusunda karar vermek ve ilk adımı atmak her ne kadar zor olsa da bu yönde bir davranış sergilemek kişilerin iyileşme sürecini başlatmaktadır. 

Depresyondaki bir kişi terapiye geldiğinde işleyecek olan süreç oldukça bireyseldir. Terapistin uyguladığı terapi yöntemi de bu konuda farklılıklar oluşturabilmektedir. Psikodinamik terapide, kişinin genel durumunun değerlendirmesi yapıldıktan sonra bu süreçte gelişen düşünceleri ve duyguları konuşularak buna sebep olabilecek durumlar değerlendirilir. Kişi üzerindeki etkileri incelenir, hangi durumlarda hangi duyguların oluştuğu konuşularak kişinin farkındalık kazanması sağlanır. 

Unutmayın ki, depresyonu yaşarken her ne kadar imkansız gözükse de depresyon tedavi edilebilir. Uygun bir psikoterapi süreciyle depresyonla baş edebilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz..

Bu makale 21 Temmuz 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Seda Varlı

Klinik Psikolog Seda Varlı Lisans eğitimimi Başkent Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Ardından 2 yıl boyunca bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışmıştır. Burada otizmli ve zihinsel engelli çocuklara hizmet vermiştir. Bunun yanı sıra ebeveynlerle de görüşmeler yapmıştır.  Klinik Psikolog Seda Varlı şu anda Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji yüksek lisansı yapmaktadır. Eğitim sürecinde genel olarak kişilik bozuklukları, çocukluk travmaları ve bunların yetişkinlik dönemine yansımaları, depresyon ve ilişki problemleri gibi konularda eğitimler almıştır. Şu anda reddedilme duyarlılığı üzerine bir tez çalışması devam ettirmektedir. İlişkisel psikodinamik terapi ekolünde süpervizyon eğitimini tamamlamıştır ve bu terapi türünde yetişkinlerle çalışmalarını sürdürmektedir.  Yüksek lisans eğit ...

Etiketler
Depresyon nedir
Klinik Psikolog  Seda Varlı
Klinik Psikolog Seda Varlı
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube