Depresyon tedavisi / tedavi yöntemleri

Depresyon tedavisi / tedavi yöntemleri

Her insan kendini bazı günler ya da saatlerde mutsuz, keyifsiz hissedebilir. Kendimizi her mutsuz hissettiğimizde depresyona girdiğimiz anlamı ortaya çıkmaz. Eğer depresif şikayetlerimiz bizim sosyal ve mesleki yaşamımızı etkilemeye başladıysa mutlaka profesyonel detsek almamızda fayda vardır.

Depresyon tanısı için kime başvurmalıyım ?

Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız bu durumun depresyon mu yoksa geçici bir durum mu ? olduğunu öğrenmek için bir psikiyatriste başvurmanız gerekmektedir. Bazı kişiler  psikiyatrist ve psikologu karıştırıp tanı ve tedavi amacıyla psikologa başvururlar. Tanı koyma yetkisinin ve tedavinin nasıl olacağına dair yönlendirmeyi yapacak yetkili kişi psikiyatristtir. Psikiyatrist kendisine başvuran kişiyle ayrıntılı psikiyatrik muayene sonrasında gerekli görürse bir takım kan tahlilleri, beyin görüntüleme tetkikleri isteyebilir. Psikiyatrist, kişinin varsa diğer tıbbi hastalıklarını sorgulamalı, kullandığı ilaçları gözden geçirmeli, depresyona neden olabilecek psikolojik etmenler dışındaki diğer fiziksel etmenleri ortaya çıkarmaya çalışır. Çünkü depresyona neden olan şey fiziksel başka bir tıbbi hastalık ise örneğin guatr, beyin enfeksiyonları, diyabet, parkinson, demans vb bir hastalık ise alttaki hastalığı da tedavi etmeden sadece depresif bulguları geçirmeye çalışmak fayda sağlamayacaktır.

Psikiyatrist değerlendirme sonrasında depresif şikayetlerin eğer fiziksel bir hastalığa bağlı olduğunu düşünmüyorsa ilaç tedavisi ve/veya psikoterapi yöntemlerini önerebilir. Bazı durumlarda özellikle depresyon giren kişide genetik yüklülük varsa, ağır depresyon varsa, melankolik depresyonsa, intihar düşünceleri mevcutsa, hastalıkla ilgili içgörü azalmışsa, psikotik belirtiler mevcutsa mutlaka ilaç tedavisinin başlanması gerekir. Hafif depresyon vakalarında psikoterapi ve/veya ilaç tedavisi, orta depresyon vakalarında ilaç+psikoterapi başlanması daha faydalı olacaktır. Eğer psikoterapi uygun görülürse psikoterapi sürecini ya psikiyatistle birlikte çalışan psikoterapistten ya da psikiyatristin kendisinde almanız hastalığınızın seyrini daha olumlu etkileyecektir. Tüm tedavi aşamalarının psikiyatristin kontrolünde sağlanması gerekmektedir.

Bu anlamada ağır ve orta şiddetli depresyonu sadece psikoterapi ile tedavi etmeye çalışmak hatalı bir davranış olacaktır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burak Toprak

Uzm. Psk. Burak TOPRAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2014 yılları arasında Erenköy Ruh Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Psikiyatri unvanı almıştır.

2014 - 2016 Yılları arasında Elazığ Ruh Sağlığı Hastanesi'nde, 2016 - 2017 yılları arasında Fransız Lape Hastanesi'nde Bağımlılık Servis Şefi olarak görev yapmış olan Uzm. Psk. Burak TOPRAK, 2018 itibariyle mesleki çalışmalarına Bağdat Caddesi'ndeki Dr. Burak Toprak Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Depresyon tedavisi
Uzm. Dr. Burak Toprak
Uzm. Dr. Burak Toprak
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube