Depresyon

DEPROSYON TOPLUM RUH SAĞLIĞINI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLER

Depresyon

DEPRESYON

Depresyon günümüzde en yaygın olan ruhsal rahatsızlıklardan birisidir. Herhangi bir tetikleyici nedenle başlayan depresyonun çok çeşitli sebepleri vardır. Aile içi çatışmalar, bir yakınının kaybı, ekonomik buhran, travmalar , sosyal soyutlanma , statü kaybı gibi onlarca sebep depresyona neden olabilir .Geçmiş yaşam örüntülerinin, biliş ve algıların, doğuştan getirdiğimiz genetiğin, mizaç özelliklerimizin depresyonun oluşmasındaki etkisi büyüktür .Örneğin çocukken ebeveynleri tarafından yeterli sevgi ve ilgi görmüş,yeterince onanmış, benlik algısı güçlü bireylerin depresyon geçirme ihtimali daha düşük olacaktır. Peki nedir depresyon  ve depresyonun klinik karşılığı   ? Şimdi bunları inceleyelim:

Depresyon Latince ‘deprimere’ sözcüğünden geliyor ve bastırmak anlamında. Depresyon sadece moral bozukluğu değildir; nasıl hissettiğimizi, nasıl düşündüğümüzü, enerji seviyemizi ,motivasyonumuzu uykumuzu,cinselliğimizi ve birçok yaşam alanımızı önemli ölçüde etkileyen bir problemdir .Klinisyenlerin tanı el kitabı olan DSM V de Tanı Kriterleri şöyledir:

Ağır  depresyondan sözetmek için aşağıdakilerin en az beşinin olması gerekir.

1-Depresif duygu durumu

2-Aktivitelere olan ilgi azalması

3-Uyku Bozukluğu

4-Yeme Bozuklukları(iştah kaybı  ,aşırı yeme)

5-Değersizlik  , umutsuzluk ve suçluluk duyguları

6-Konsantrasyon güçlüğü ,karar verme güçlüğü

7-Enerji azlığı ,sürekli yorgun hissetme, herşeye karşı isteğini kaybetme,duygusal olarak bir şey hissedememe

8-Ölme isteği intihar düşünceleri

Eğer iki haftadır bu semptomlara benzer semptomlar oluşmuşsa mutlaka bir Psikiyatri servisine gitmemiz ve tedaviye başlamamız gerekir.

Depresyon tedavisi hastalığın ağırlığına göre ayakta veya yatarak ilaçla ve psikoterapi desteğiyle yapılır. İlaç tek başına yeterli gelmiyorsa terapi desteği almamız şarttır. Hastalığı tedavi etmek için çok çeşitli psikoterapi  kuram teknik ve yöntemleri geliştirilmiş ve günümüzde bu teknik ve kuramlar kullanılmaktadır. Psikodinamik yöntem,Bilişsel Davranışçı yöntem, Şema Terapi yöntemi Gestalt yöntemi gibi yöntemler bunlardan en yaygın olanlarıdır. Psikiyatr , ve Psikologlar bu teknik ve tedavi yöntemleriyle probleminizin üstesinden gelmeye yardımcı olacak en yetkin kişilerdir. Günümüzün en önemli hastalıklarından biri olan depresyon durumuyla karşılaşmamak içinde  kendimizi iyi tanımalı zayıf ve güçlü özelliklerimizi bilmeli, beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmeli, spor sanat faaliyetlerinde mutlaka bulunmalı ya da kendimize mutlaka zaman ayırmalı geçmiş ve geleceğe odaklı değil de şimdiye odaklı bir yaşam sürmeliyiz .Hislerimizi tanımalı ve hislerimize neden olan düşünceleri tartmalı onları en gerçekçi hale dönüştürmeli ve buna uygun davranışlarda bulunmalıyız.

Bu makale 25 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Adem Güneşdoğdu

Uzm. Psk. Adem Güneşdoğdu ;

1970 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladıktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Alanıyla ilgili çeşitli kademelerde Psikolojik Danışmanlık sonrası 2017 yılında emekli oldu,. Bu süreçte ve sonrasında Aile Danışmanlığı Eğitimi, Disleksi  Müdahale  Programı Eğitimi, Şema Terapi Eğitimi, Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi, Mindfullness. Varoluşçu Logoterapi. Duygusal Terapi. 7-17 yaş Aile Eğitimi, Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, Çocuk Ergen Psikoterepisi Eğitimi gibi eğitimler aldı. Uzun yıllar Özel çocuklarla , çocuk ,ergen ve erişkin danışanlarıyla önemli sayılabilecek bir deneyim elde etti ve etmeye devam ediyor.

Etiketler
DEPRESYON
Uzm. Psk. Adem Güneşdoğdu
Uzm. Psk. Adem Güneşdoğdu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube