Depresyon

Depresyon

Depresyon

En yaygın bilinen psikolojik rahatsızlıklardan biri olan depresyon , farklı sebeplerle ortaya çıkan , bireysel farklılık gösteren , fizyolojik , psikolojik ve sosyal işlev bozukluklarına sebep olabilen , ruhsal çökkünlük , zevk alamama , uzun süreli mutsuzluk hissi , üzüntü , isteksizlik duygu durumlarının eşlik ettiği psikolojik bozukluktur.

Depresyon , melankolik bir ruh halinin eşlik ettiği , farklı alt türleri olan bir rahatsızlıktır. Normal bir duygulanım olarak karşımıza çıkan depresyon , gündelik olarak hissedilen hüzün , mutsuzluk , düş kırıklığı gibi duygularla ortaya çıkabilir. Ruhsal bir belirti olarak ortaya çıkan depresyon , diğer psikolojik rahatsızlıklara eşlik edebilir. Psikiyatrik bir rahatsızlık olarak depresyon ise belli bir grup belirti kalıbıyla birlikte , tekrar eden durumlar olarak ele alınır.

Dsm-5 tanı kriterlerinde , yıkıcı duygudurum düzensizliği bozukluğu , majör depresyon bozukluğu , süregiden depresyon bozukluğu , aybaşı öncesi ( premenstruel ) disfori bozukluğu , maddenin/ilacın yol açtığı depresyon bozukluğu , başka bir sağlık durumuna bağlı depresyon bozukluğu olarak alt gruplara ayrılır. Aynı zamanda , melankoli , psikoz , katatoni , mevsımsel özellikler gösteren depresyon olarak da incelenmektedir.

Depresyon bireyi çok farklı yönlerden etkileyebilir. Bunlar ;

- Uyku bozukluğu

- Suçluluk duyguları

- İştah değişikliği

- Bedensel şikayetler ve ağrılar

- İstek ve enerjinin kaybolması

- İlgi kaybı

- Ölüm ve intihar düşünceleri olarak ortaya çıkabilir.

 

Depresyon hafif , orta ve  şiddetli olmak üzere 3 aşamada kendini gösterebilir. Her birinde de bireyin yaşamı etkilenir ve işlevselliği düşer. Depresyon ve türevlerinin oluşmasında çok farklı nedenler mevcuttur. Bunlar psikolojik olabileceği gibi , fizyolojik nedenlerden ötürü de ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak bireyin yaşamındaki ve odak noktasındaki olumsuzlukların artması , olumsuz ve negatif düşünceler , içinden çıkılamaz bir bunaltı ve negatif duygu durumlarla birlikte olumlu pekiştireçlerin eksikliği nedenler arasında gösterilebilir.

Depresyon tedavisinde psikiyatrik ilaçlar kullanımı , bireye uygun bir terapi yöntemiyle birlikte , uygun bir terapist eşliğinde terapi devamlılığı önem arz etmektedir.

Bu makale 10 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ahmet Kaan Kurt

Psikolog Ahmet Kaan KURT , merkezimizde ergen ve yetişkin danışanlarımıza hizmet vermektedir. İlköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamış olup lisans eğitimini Çankaya Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirmiştir. Bu süreçte bir çok eğitim ve seminere katılmış , meslek açısından güncel çalışmaları takip etmiştir. Mmpi (Minnesota Çoklu-Kişilik Envanteri) , Beck Kaygı ve Depresyon Envanteri , Young Şema Ölçeği gibi klinik testleri uygulamış , Çözüm Odaklı Terapi , Farkındalık Terapisi (Mindfullness) , Bilişsel Davranışçı Terapi alanlarında da eğitim almıştır. Stajını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında yapmış ve burada psiko-sosyal , sosyo-ekonomik durumlar üzerine gözlem ve çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda saha çalışmalarına katılmış , bu saha çalışmalarında aile danışmanlığı , madde kötüye kullanımı ve madde bağımlılığı alanlar ...

Etiketler
Depresyon
Psk. Ahmet Kaan Kurt
Psk. Ahmet Kaan Kurt
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube