Depresyon, Depresyon Tedavisi


DEPRESYONDA MISINIZ?
l Geçmişle ilgili pişmanlık ve gelecekle ilgili umutsuzluk duygularınız arttıysa,
l Kendinizi değersiz ve işe yaramaz hissediyorsanız,
l Güçsüz ve isteksizseniz,
l Sabah saatlerinde artan bunaltı ve hiç birşey yapmadan yatakta kalma isteğiniz vara,
l Uyku süreniz arttıysa ya da azaldıysa,
l İştahınız bozuksa,
l Süreğen kabızlık ya da ishaliniz varsa,
l Hayat size anlamsız geliyor ve intihar düşünceleri aklınızdan geçiyorsa,
l Eskiden zevk aldığınız şeyler artık zevk vermiyorsa,
l Cinsel isteğiniz azaldıysa,
ve bu belirtiler iki haftadan fazla bir süredir devam ediyorsa depresyonda olabilirsiniz ve bir psikoloğa başvurmanız gerekir.
DEPRESYONUN NEDENLERİ
Depresyon genellikle depresyona girmeye meyilli kişilik yapısındaki bireylerin yaşamlarının bir döneminde geçirdikleri kritik olaylar ile kendini gösterir. Sevilen bir yakının kaybedilmesi, iş hayatıyla ilgili olumsuzluklar, iflas, alkolik bir eş, şiddetli geçimsizlik, kendine güven eksikliği, ailenin yetiştirme tarzı, geçmişte yaşanan travmatik bir olay, başarısızlıklar, terk edilme gibi bir çok psikolojik faktör depresyona yol açabilir.
TEDAVİ
Psikolojik tedavilerde en önemli konu psikolojik sorunlara neden olan psiko-sosyal faktörlerin tespiti ve ortadan kaldırılmasıdır. Bu nedenle psikolojik sorunları hemen çözecek ne bir sihirli değnek ne de ilaç vardır.
Depresyon tedavisinde etkili çözümlerden biri bilişsel davranışçı terapi yöntemidir. Bu yöntemde kişinin yaşadığı kritik yaşam olayları ve yaşama yönelik olumsuz ve otamatik düşünceleri tanınmaya, sorgulanmaya ve değiştirilmeye çalışılır. Bunun için çeşitli ev ödevleri verilerek her seansta bunlar tartışılır.
Özellikle şiddetli ve intihar riski yüksek vakalarda ilaç tedavisi gerekirken kronik vakalarda ve depresyonun tekrarlamasını engellemede bilişsel davranışçı terapinin üstünlüğü çeşitli çalışmalarda tespit edilmiştir.
Tedavide genel kanaat farmokoterapi ve bilişsel davranışçı terapinin birlikte uygulanmasının başarılı sonuçlar vereceği yönündedir.