Deprem ve travmatik etkileri

Ülkemizde yaşanan deprem sonucunda verdiğimiz bazı olası tepkiler.

Deprem ve travmatik etkileri

       Ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketinden dolayı hepimiz derin bir üzüntü içerisindeyiz. Çok büyük bir bölgeyi etkileyen deprem, birçoğumuzda çeşitli travmatik etkiler bıraktı. Depremi yaşayan, yakınını kaybeden, gönüllü olarak bölgede olanlar ve çeşitli medya kuruluşlarından olayları takip edenler olarak her birimiz farklı şekillerde travmatik süreçlerden geçtik/geçiyoruz.

       Etkileri bir kısmımız için azalmaya başlasa da hala aynı şiddette yaşayamaya devam eden kişiler var. Bu tarz ani ve beklenmedik durumlara verilen bazı olası tepkileri şöyle sıralayabiliriz; şaşkınlık, endişe(kaygı), suçluluk hissi, üzüntü, öfke, hafıza kaybı, aşırı uyku ya da uykusuzluk, kötü rüyalar, gündelik hayata devam edememe, ufak şeylerden irkilme, her an tetikte hissetme, aşırı yeme veya iştahsızlık, herşeyi kontrol etme ihtiyacı gibi şeyler.

       Bu tarz durumlar yaşamak aslında bu ani ve beklenmedik olaylara karşı verdiğimiz tepkiler, bizim baş etme mekanizmalarımız. Zaman geçtikçe bunların azalması, günlük hayatımıza geri dönmemiz beklenir. Ama bazen bunu gerçekleştirmeyebiliriz. Bu tarz durumlarda daha büyük bir travmatik hasara dönüşmeden, ruh sağlığı çalışanlarından destek almakta fayda var.

 

Vefat edenlere rahmet, yaralılara şifa, kalanlara sabır diliyorum. Başımız sağolsun.

 

 

 

 

Bu makale 7 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Sena Yunus Tozan

Psk. Sena Yunus Tozan, 2014 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji bölümünden “Romantik İlişki Bitimi ile Kendilik Değeri Arasındaki Bağlantının Araştırılması'' adlı bitirme projesi ile mezun olmuştur. Daha sonra Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans diplomasını “Çocukluk Travmalarının Evlilik Doyumu ve Uyumu Üzerine Etkisi” isimli tezi ile almıştır.  Mavi Umut Anaokulu, Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi, NP İstanbul Psikiyatri Hastanesinde klinik görüşmelere gözlemci ve grup terapilerine yardımcı terapist olarak katıldı ve çeşitli gönüllü kuruluşlarda görev aldı.  Akademi ve tecrübelerin yanı sıra kendini geliştirmek adına çeşitli eğitimlere katıldı. Objektif testler eğitimi ve çocuk merkezli oyun terapisi eğitimi aldı. Cinsel terapi ve çözüm odaklı terapi uygulaması ile birlikte psikodinamik ağırlıklı çalışmaktadır. ...

Etiketler
Travmatik
Uzm. Kl. Psk. Sena Yunus Tozan
Uzm. Kl. Psk. Sena Yunus Tozan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube