Deprem sonrası psikolojik yardım

Depremin hemen sonrasında yapılacak psikolojik yardımda kişiye, yaşadıklarını ve duygularını rahatça belirtme olanağı vermek, zihinsel ve bedensel rahatlama ve dinlenmeye olanak sağlamak, ulaşabildiği yakınlarının yardımını istemesi için cesaretlendirmek, travmanın yaratabileceği duygusal sorunlar konusunda aydınlatıcı bilgiler sunmak önemlidir.

Deprem sonrası psikolojik yardım

Deprem sonrası psikolojik reaksiyonlar arasında konfüzyon, korku, keder, suçluluk ve öfke gibi güçlü zihinsel ve duygusal durumlara rastlanabilir. İnsanların büyük çoğunluğu, deprem deneyiminden önce çok sarsıcı bir travmayla karşılaşmamış oldukları için, dünyayı güvenli bir yer olarak kabul eder ve yakınlarındaki insanların birdenbire ölebileceği düşüncesini taşımazlar.İnsanların travmayla başa çıkmalarına yardımcı olacak standart bir yöntem yoktur. Bireyin kişiliğine ve yaşam biçimine uygun, yaşama geçirilebilir nitelikte yöntemler gereklidir.Travma etkisiyle sinir sistemi ajite olduğu için, bunu daha da arttıracak olan çay, kahve, kola ve sigara tüketimi sınırlandırılmalıdır.Rahatlatıcı müzik dinleme, nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları, anksiyete ve depresyonu hafifletmede başvurulabilecek yan etkisiz ve yararlı yöntemlerdir. Rutin çalışma yaşamına dönülemese bile, günlük aktivitelere başlamak, boşluk duygusunu ve onun yaratacağı kısır düşünce döngüsünü azaltmada yararlıdır.Depremin hemen sonrasında yapılacak psikolojik yardımda kişiye, yaşadıklarını ve duygularını rahatça belirtme olanağı vermek, zihinsel ve bedensel rahatlama ve dinlenmeye olanak sağlamak, ulaşabildiği yakınlarının yardımını istemesi için cesaretlendirmek, travmanın yaratabileceği duygusal sorunlar konusunda aydınlatıcı bilgiler sunmak önemlidir.Deprem sürecini yaşayan kişi, konuşmak istemediği takdirde, buna zorlanmamalıdır. Kendisinin arzu ettiği bir zamanda duygu ve deneyimini paylaşabileceğini bildirmek, kişinin rahatlamasını sağlayacaktır.Kişi, iyileşmeye, çok zor bir yaşam sürecinden geçtiği gerçeğini kabul ederek başlamalıdır.Bir günlük tutmak, duygu ve düşünceleri dışa vurmanın güvenli bir aracı olmanın yanı sıra kişinin iç dünyasını yazılı bir gerçekliğe dönüştürerek, üzerinde çalışılabilecek, olumlu değişimler yapılabilecek somut bir zemin yaratacaktır. Olay anına zihinsel geri dönüşler yaşamak ve uykuda kâbuslar görmek sıkça karşılaşılan durumlar olmakla beraber, zamanla bu bulguların azalması beklenir.

Bu makale 17 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Zülal Sirkeci

Lisans eğitimine Özyeğin Üniversitesi'nde başlayan Zülal Sirkeci Medipol Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Onur derecesi ile mezun olmuştur; Yüksek Lisans eğitimini Klinik Psikoloji alanında Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde devam etmekte, süpervizyon eşliğinde Bilişsel-Davranışçı Terapi, Oyun Terapisi ve Aktarım Odaklı Terapi, Aile ve Çift Terapisi gibi eğitimlerinin yanı sıra birçok psikolojik değerlendirme testinin eğitimlerini almıştır. Zülal Sirkeci; İstanbul bulunan çeşitli kuruluşlarda çocuk, ergen ve yetişkinler ile çalışmış; Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Esirgeme Kurumu, Balıklı Rum Hastanesi vakfı gibi kurumlarda stajyer psikolog olarak görev almıştır. Çeşitli uluslararası kongrelerde sunduğu klinik ve sağlık psikolojisi alanlarında bilimsel çalışmaları bulunan, Zülal Sirkeci, Özellikle stresle başaçık ...

Etiketler
DEPREM SONRASI
Klinik Psikolog  Zülal Sirkeci
Klinik Psikolog Zülal Sirkeci
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube