Deprem sonrası psikolojik olarak neler yapabiliriz?

Ülkemizde yaşanan talihsiz depremin olumsuz etkilerini hep beraber yaşadık. Depremi direkt olarak yaşamamanız bu olaydan etkilenmediğiniz anlamına gelmez. Bu yaşanılan olaydan az veya çok etkilenmeniz çok doğal. Şu anda göstermiş olduğunuz tepkiler anormal bir duruma verilen NORMAL tepkilerdir. Bunları yalnızca sizler değil deprem bölgesindeki herkes yaşadı. Herkes korktu. Çoğu insan çaresiz hissetti. Depremin üstünden bir haftadan fazla bir zaman geçmiş olduğu halde hala psikolojik olarak zorlanmalar yaşadığınız anlar ve zamanlar olabilir: Aşırı korku, çaresizlik, dehşete düşme hisleri, şok, duygularımızı hissedememe, tepkisizlik ve ağlayamama, deprem olayını sürekli tekrar yaşıyor gibi hissetme , sürekli avizeleri vs. kontrol etme ,uyku uyumakta güçlük, ufak seslere duyarlılık gibi belirtiler olabilir.

Deprem sonrası psikolojik olarak neler  yapabiliriz?

Ülkemizde yaşanan talihsiz depremin olumsuz etkilerini hep beraber yaşadık. Depremi direkt olarak yaşamamanız bu olaydan etkilenmediğiniz anlamına gelmez. Bu yaşanılan olaydan az veya çok etkilenmeniz çok doğal. Şu anda göstermiş olduğunuz tepkiler. Anormal bir duruma verilen NORMAL tepkilerdir. Bunları yalnızca sizler değil deprem bölgesindeki herkes yaşadı. Herkes korktu. Çoğu insan çaresiz hissetti. Depremin üstünden bir haftadan fazla bir zaman geçmiş olduğu halde hala psikolojik olarak zorlanmalar yaşadığınız anlar ve zamanlar olabilir: Aşırı korku, çaresizlik, dehşete düşme hisleri, şok, duygularımızı hissedememe, tepkisizlik ve ağlayamama, deprem olayını sürekli tekrar yaşıyor gibi hissetme , sürekli avizeleri v,s kontrol etme ,uyku uyumakta güçlük, ufak seslere duyarlılık gibi belirtiler olabilir.

Peki Deprem Sonrası Psikolojimiz İçin Neler Yapabiliriz?

  • Yaşadığınız olayı ve duygularınızı, sevdiklerinizle ve sizi dinleyecek kişilerle paylaşmaktan çekinmeyin. Sosyal destek kişilerin ruhsal travma sonrası etkilenmeleri üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Duygularınızı, üzüntünüzü bastırmaya çalışmayın. Duygularınızı bastırmak ilerleyen zamanlarda sizleri dahada fazla zor durumlara sokabilir. Unutmayın acı paylaştıkça azalır…

 

  • Depremden sonrası kapalı ortamlara girmek sizin için kaygı verici ise kaygı düzeyiniz azalana dek tanıdığınız insanlara sizlere eşlik etmelerini isteyebilirsiniz.

 

  • Sosyal medyadaki içerikler sizin kaygınızı tetikliyorsa sosyal medya kullanımını azaltın. Bu sizi BENCİL bir insan YAPMAZ. Siz iyi olacaksınız ki çevrenizdeki insanlara elinizden gelen yardımı sağlayabilesiniz. Özellikle çocukların depreme ait görsellere ve videolara olan teması elinizden geldiğince azaltın.
     

 

  • Bedeninizin bakımına özen gösterin. Alkol ve sigara kullanımı gibi sağlığınızı olumsuz etkileyecek baş etme yöntemlerini kullanmayın. Sizi rahatlatan şeyler her neyse (yürümek, arkadaşlarınızla dertleşmek, ibadet, doğada bulunmak vs.) onları yapmaya çalışın. Çok yoğun endişe hissediyorsanız nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri iyi gelebilir. Kısacası size iyi gelen ve sağlıklı olan rutinlerinize devam edin.

 

Bu şikayetleriniz ve daha fazlası artarak devam ediyorsa Profesyonel destek için bir uzmandan yardım alınız.
 

Bu makale 27 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Zeynep Gülçetiner

Psikolog Zeynep Gülçetiner lisans eğitimini F.M.V Işık Üniversitesi Psikoloji %100 İngilizce ve burslu bir şekilde 3.5 senede başarıyla tamamlamıştır.Lisans eğitimi esnasında ÇAPA Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümünde Prof. Dr Öget Öktem TANÖR gözetiminde Amzeni alanına çalışmalar yapmıştır.İş Kulübü bünyesinde yapılan  İŞ ARAYAN VE PSİKOSOSYAL DESTEK ALMAK İSTEYEN BİREYLER için yürütülen bir projede GÖNÜLLÜ bir şekilde bireylere psiko-sosyal destek hizmeti vermiştir.Bu gibi sayısız bir çok psikolojik destek almak isteyen bireylere Gönüllü bir şekilde psikolojik destek sunmuştur Ve AİLEDER Derneğinin Başkan yardımcısı olarak çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. Nebraska Omaha'da bulunan , 3-5 yaş arasındaki dezavantajlı çocukların bulunduğu bir kreşte online bir şekilde psikolog olarak çalışmıştır.  Farklı şehir ve ülkelerden kişilere O ...

Etiketler
Deprem korkusu
Psk. Zeynep Gülçetiner
Psk. Zeynep Gülçetiner
Van - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube