Deprem, pandemi gibi kriz dönemleri çocuğunuza nasıl anlatabilirsiniz?

Deprem, pandemi gibi kriz dönemleri çocuğunuza nasıl anlatabilirsiniz?

Çocuğunuzu büyütürken beklemediğiniz olaylarla karşılaşabilir,  bu durumlar karşısında nasıl hareket edebileceğiniz konusunda kararsız kalabilir, endişelenebilirsiniz.

Olağanüstü durumları direk yaşayan veya olaya sadece tanık olan (bir başkasından duyan veya televizyonda, internette gören) çocuğunuzu bu durum karşısında bilgilendirmek, korkularını ortadan kaldırmak ve rahatlatmak için yapmanız gerekenler konusunda sizi bilgilendirmek istedik.

Kriz dönemleri;  sizin ve çocuğunuz için belirsiz ve sıkıntılı dönemlerdir. Bu zor dönemden psikolojik  olarak etkilenmek oldukça NORMALDİR. Yaşanan korkular sürekliyse ve giderek artan bir düzeye ulaşıyorsa dikkat etmeniz gerekir. Siz yetişkin olarak bu dönemleri daha gerçekçi bir şekilde algılayabilirken, çocuğunuz içinde bulunduğu yaşa bağlı olarak bu dönemleri tam olarak anlayamayabilir.

Sizi de duygusal ve zihinsel olarak zorlayan kriz dönemlerinde ilk yapmanız gereken şey; bu duygularınızı çocuğunuza yansıtmamaya çalışmak olmalıdır. Aşırı kaygılı haliniz, fazla koruyucu yaklaşımlarınız, abartılı panik haliniz, önlem adına aldığınız titizlikleriniz çocuğunuzun psikolojisini olumsuz etkileyecektir. Önce siz güçlü olun ki o da durumla baş edebilmek için sizden cesaret alsın.

İkinci olarak; çocuğunuza, olay karşısında hissettiği duyguların (korku, kaygı gibi) normal olduğunu ifade edin. “Biliyorum, bu olaydan korktun. Korman oldukça normal” diyin. (bunu ona ifade ederken yüzünüzde kaygı veren ifadeler olmamasına özen gösterin, hafif tebessümünüz ona güven verebilir.) Eğer  krizi yaşamış/ duymuş/ görmüş olsa bile duygusal tepki vermeyen bir çocuğunuz varsa; bu duyguları onunla konuşmak için daha fazla çaba gösterin, oyunu işin içine katın. Biliyorsunuz; oyun çocuğun duygularına giden en hızlı yoldur.

Üçüncü olarak yapmanız gereken; yaşanan krizi çocuğunuza  net bir şekilde anlatmaktır. Anlatımlarınızda çocuğunuzun yaşına uygun kelimeler seçin ki; ne demek istediğinizi tam olarak anlayabilsin.

3-6 yaş arasındaki çocuklara durumu daha basit ve oyunları kullanarak anlatın. Mesela; deprem nedir?, pandemi nedir? sel nedir? ölüm nedir? bir iki cümle ile açıklayın. Uzun ve karmaşık anlatımlar, çocuğunuzda farklı korkuları tetikleyebilir. Açıklamanız sonrası size sormak istediği sorular olabilir, sorularını asla cevapsız bırakmayın ve güven hissedeceği şekilde cevaplamaya devam edin.

Kriz döneminde çocuğunuzun ne yapması gerektiğini ona basit bir şekilde anlatın.(yine oyunu kullanabilirsiniz.) Mesela; deprem anında nasıl hareket etmeli?, pandemide kendini korumak için neler yapmalı? kısa cümlelerle anlatın. Bazı davranışları kendiniz de canlandırın ki iyi bir şekilde öğrensin.

7-10 yaş arasındaki çocuklar kriz sürecini zihinsel olarak daha iyi algılar. Biraz daha uzun cümleler kurarak durumu onlara anlatabilirsiniz.

Bir diğer yapmanız gereken şey; açıklayıcı anlatımlarınızdan sonra bu durumdan sürekli bahsetmemek ve olumsuz görsellerle karşılaşmasını mümkün olduğunca engellemektir. Dikkat etmesi gerekenlerle birlikte, normale yakın olan yaşantınıza devam etmek ona güven verecektir.

Krizle ilgili doğru ve yeterli bilgiyi çocuğunuza aktardıktan sonra; hiçbir şey olmuyormuş gibi davranmanız çocuğunuzu rahatsız edebilir, size güven duygusunu azaltabilir. Bu nedenle; gelişmeler yaşanıyorsa yaşına uygun açıklamaları ara ara yapmaya devam edebilirsiniz.

Çocukların; zor dönemlerde ilk ihtiyacı olan şey kendisinin ve sevdiklerinin güvende olduğunu hissetmektir. Güvende ve iyi durumda olduğunuzu ona davranışlarınızla, ifadelerinizle hissettirmeye devam edin.

Kriz dönemlerinde; çocuklar size daha yakın olmak isteyebilir. Onlara bu desteği verebilir kriz ortadan kalkmaya başladıkça yavaş yavaş eski rutinlerinize geri dönebilirsiniz.

Bu dönemlerde, okula gitmesi gereken bir çocuğunuz varsa öğretmeni ve okul yöneticileri ile birlikte hareket edin.

Tüm bu çözümlerinize rağmen; korkuları dinmeyen ve zamanla artan bir çocuğunuz varsa bir uzmandan destek almanız gerekir.

Sağlıkla kalın..

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Eda Gökduman

Klinik Psikolog Eda Gökduman, 2001 yılında On Dokuz Mayıs Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuştur. Gelişim Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini başarı ile bitirmiştir.   Çocuk, ergen ve yetişkin psikolojisi  ile ilgilenmektedir.  İlişki ve evlilik danışmanlığı hizmetleri vermektedir.  İlk klinik çalışmalarını Uzman Psikiyatrist Dr. Orhan Aykanat ile yürütmüştür.  Uzun yıllar, yetişkin psikiyatristleri, çocuk psikiyatristleri, çocuk doktorları ve kadın doğum uzmanları ile ortak klinik çalışmalarda bulunmuştur.  Turkcell Global Bilgi, Arkas Holding, Hürriyet Gazetesi, Hugo Boss, Lcw, Bosch, İlbak Holding, Ergo Sigorta, Doğuş Holding, Eczacıbaşı, Milupa, Digitürk, Temsa, Alman Hastanesi, Türk Telekom, Unicef, Photoworld/ Canon, Mikado  birlikte çalıştığı kurumsal firmalardan bazılarıdır. 2009 yılı ...

Etiketler
Aile ve evlilik
Klinik Psikolog  Eda Gökduman
Klinik Psikolog Eda Gökduman
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube