Demans (bunama) hakkında

Demans (bunama) hakkında

Demans (Bunama)

Öğrenme, bellek, uyum, dil fonksiyonları ve kişilik gibi zihinsel fonksiyonların bozulması ile ortaya çıkan; kişinin iş, aile ve sosyal yaşamını derinden etkileyen ilerleyici bir süreçtir.

Yaş ilerledikçe, özellikle 65 yaş üzerinde belli başlı zihinsel aktivitelerde kayıp başlar. Bunların ilki bellektir. Normal yaşlanma sürecinde, bellek kaybı sınırlı durumlar için geçerli iken, bunamada, bellek kaybı yıllar içerisinde kişinin yeni hiçbir şeyi hatırlamaması, öğrenememesi ile karakterize olur. Bu durum giderek ilerler ve kişi her gün yaptığı işleri, en yakınındaki insanların isimlerini bile hatırlayamaz duruma gelir. Süreç içerisinde, hasta yardımsız yaşamını sürdüremez. Yatağa ve bakıma muhtaç olur.

En sık görülen bunama nedeni Alzheimer hastalığıdır. 65 yaş üzeri insanların yaklaşık %2.6’sında Alzheimer gelişir. Bu oran, yaş ilerledikçe artar ve 85 yaş üzerinde %30’un üzerine çıkar.

Bunamanın farklı nedenleri vardır. En sık neden Alzheimer hastalığıdır. Bunun yanı sıra bazı vitamin eksiklikleri, endokrin hastalıklar ve diğer metabolik nedenler ile birlikte, başka bazı hastalık durumlarında da bunama görülebilir. Bu tablolar tedavi edildiğinde, bunama tedavi edilebilir veya gerileyebilir. Ancak Alzheimer hastalığı, Pick hastalığı, frontotemporal gibi beyin kaynaklı hastalıklarda bugün için ne yazık ki henüz tedavi imkanı yoktur

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Necdet Karlı

Prof. Dr. Necdet KARLI, 1968 yılında Bursa'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, 1994 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve bu süre içerisinde 2,5 ay Almanya Bielefeld'deki Bethel Epilepsi Merkezi'nde misafir doktor olarak çalışmalarda bulunmuş ve 1998 yılında Nöroloji ( Beyin ve Sinir Hastalıkları) uzmanı olmuştur.  Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2003 yılında ''Yardımcı Doçent Doktor, 2005 yılında Doçent Doktor'' unvanları ile görev almış olan Prof. Dr. Necdet KARLI, Ağrı ( algoloji) ve Klinik Nörofizyoloji ( EMG) üzerine yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Necdet KARLI, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Bunama
Prof. Dr. Necdet Karlı
Prof. Dr. Necdet Karlı
Bursa - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube