Dehb ve bilinmeyenler

Dehb ve bilinmeyenler

DEHB Nedir?

Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB),  dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite ve dürtüsellik gibi temel semptomlarla karakterize nörodavranışsal bir bozukluktur. DEHB’nin, çocuklarda yaygınlığı yüzde 5 ila 11 arasında değişen tahminlerle, çocukluk dönemindeki en yaygın ruh sağlığı bozukluğu olduğu düşünülmektedir. DEHB belirtileri iş, okul, ev işleri ve ilişkilere müdahale edebilir ve bozukluğu yönetmek hem çocuklar hem de yetişkinler için zor olabilir. Ancak, etkili olduğu gösterilen tedaviler vardır.

DEHB için en iyi tedavi nedir?

DEHB için en iyi tedavi planı kişiye özeldir ve tipik olarak ilaç, terapi ve/veya yaşam tarzı değişikliklerinin bir karışımını içerir. Etkili tedavi, hem altta yatan semptomları (dürtüsellik veya dikkat dağınıklığı gibi) hem de sonuçta ortaya çıkan davranışsal ve sosyal zorlukları (arkadaş edinme zorlukları, zamanı yönetme ve zayıf özgüven gibi) ele almalıdır.

Terapi DEHB’ye yardımcı olabilir mi?

Evet. Çocuklar için davranış terapisinin (tipik olarak ebeveyn eğitimi unsuruyla birlikte) birçok durumda etkili olduğu kanıtlanmıştır. Davranışçı terapinin DEHB olan çocuklar için en etkili tıbbi olmayan yaklaşım olduğu düşünülmektedir. Genellikle ebeveynleri, çocuklarının olumsuz davranışlarına tutarlı bir şekilde yanıt vermeleri için eğitir ve çocuğa başa çıkma tekniklerini ve sosyal becerileri öğretirken, hedefler belirlemelerine ve bunlara ulaşmalarına yardımcı olur. Davranışsal terapi ilaçların hiperaktivite veya dikkatsizlik semptomlarını kontrol altına alabilse de, çocuğun uygun şekilde nasıl davranacağını veya olumsuz alışkanlıklardan kurtulmasını öğrenmesine mutlaka yardımcı olamayacağı gerçeğinin altını çizer. Davranış terapisi bu boşluğu doldurmayı amaçlar.

DEHB’yi ilaçsız tedavi etmek mümkün mü?

Evet. Birebir çalışmaların çoğu, ilacın genellikle diğer bağımsız tedavilerden daha etkili olduğu sonucuna varmasına rağmen, ilaç tedavisi tek başına yan etkileri tetikleyebilir ve DEHB’yi yönetmekte zorluk yaşatabilir. DEHB’li birçok çocuk ve yetişkin için terapi, egzersiz, meditasyon ve diyet değişikliklerinin bir kombinasyonunun etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Bu makale 24 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Miray Ecem Güvercin

Uzm. Kl. Psk.Miray Ecem Güvercin, lisans eğitimini Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji Bölümünde uzmanlığını ise Kent Üniversitesi'nde tamamlayarak Klinik Psikolog unvanını almıştır.

Uzm. Kl. Psk.Miray Ecem Güvercin,,mesleki çalışmalarına ise şu an Toprak Psikoloji Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Dikkat
Uzm. Kl. Psk. Miray Ecem Güvercin
Uzm. Kl. Psk. Miray Ecem Güvercin
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube