Covıd-19 aşısı hamileler için güvenilir mi?

Covıd-19 aşısı hamileler için güvenilir mi?

Şu anda bir bebek bekliyorsanız ya da yakın tarihte bir gebelik planlıyorsanız, COVID-19 aşısı yaptırmanızın gerekip gerekmediğini merak ediyor olabilirsiniz. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir hamileyseniz, emziriyorsanız veya bebeğiniz varsa COVID-19 aşıları hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için anlattı.

Yapılan araştırmalar koronavirüs (COVID-19) aşılarının güvenli ve etkili olduğunu göstermektedir. Bu aşılar canlı koronavirüs içermez ve hamile bir kadına veya anne karnındaki doğmamış bebeğe bulaşmaz.

Gebelikte COVID-19 aşısı

Hamile kadınlara aynı yaş veya risk grubundaki kişilerle aynı anda COVID-19 aşıları önerilmektedir. COVID-19 aşılarına ilişkin kanıtlar, dünya çapındaki düzenleyici kurumlar tarafından sürekli olarak gözden geçirilmektedir. Halihazırda aşılamaya başlamış olan ve hamileyken ikinci bir doz önerilen herkes, ilk dozdan sonra ciddi bir yan etkisi olmadıkça, aynı aşıyla ikinci bir doz almalıdır.

COVID-19 hastalığı gebelikte ciddi midir?

Gebe kadınlarda ve yeni bebeklerinde COVID-19 hastalığından kaynaklanan genel risk düşük olsa da, daha sonraki gebeliklerde bazı kadınlar ciddi şekilde rahatsız olabilir ve hastanede tedavi görmeleri gerekebilir. COVID-19'lu hamile kadınların, aynı yaşta hamile olmayan kadınlara göre yoğun bakıma kabul edilme riski daha yüksektir. COVID-19 hastalığı olan kadınların bebeklerini erken doğurma olasılığı, COVID-19 olmayan kadınlara göre 2 ila 3 kat daha fazladır.

Altta yatan klinik durumları olan hamile kadınlar, COVID-19'dan ciddi komplikasyonlar yaşama riski daha da yüksektir. Eğer hamile kadınlarda bağışıklık sorunları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi altta yatan tıbbi durumlar varsa aynı yaştaki hamile olmayan kadınlardan daha fazla COVID-19 riski altında olabilmektedirler.

COVID-19 aşıları hamile kadınlara, bazı kadınlar için daha sonraki gebeliklerde ciddi olabilen COVID-19 hastalığına karşı etkili koruma sağlar. Herhangi bir ciddi yan etki yaşamadan ilk doz COVID-19 aşısını yaptırdıysanız, aynı aşı önerildiğinde ikinci dozunuzu da alabilirsiniz. Aynı zamanda aşının emziren anneler için de uygun olduğunu belirtilmektedir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Tüm ilaçlar gibi, aşılar da yaygın yan etkilere neden olabilir. Özellikle bebeğiniz olduysa veya bakmanız gereken başka çocuklarınız varsa, aşı olduktan sonra verilen tam tavsiyelere tam olarak uyum sağlanmalıdır. Hiçbir aşı %100 etkili değildir, bu nedenle mevcut ulusal yönergeleri takip etmeye devam etmek önemlidir. Kendinizi ve ailenizi, arkadaşlarınızı ve iş arkadaşlarınızı korumak için yine de sosyal mesafeyi uygulamaya, yüz maskesi takmaya, ellerinizi dikkatli ve sık sık yıkamaya, temiz havanın içeri girmesi için pencereleri açmaya devam etmelisiniz.

Bu makale 7 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır..  Uzmanlık eğitimini ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden Tüp bebek eğitimini alan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, ulusal ve uluslararası seminerlere katılarak Endokrinoloji ve İnfertilite alanında da eğitimler almış ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Yurtiçi ve yurt dışında yayınlanmış 30'dan fazla makalesi bulunan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, mesleki çalışmalarına Eylül 2002 den itibaren Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Klinik Direktörü ç ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Yüksek tansiyon
Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube