Corona ve yaşattığı kaygı bozukluğu

Corona ve yaşattığı kaygı bozukluğu

Tüm dünya ülkelerinde; hızlıca etkisini gösteren corona virüsü (Kovid-19) hızlıca yayılmaya devam ederken; belirsizlikler ve bilgi dağınıklığı da psikolojimizi ayrıca yıpratmaktadır. Toplumsal, bireysel endişe ve kaygıyı arttırmaktadır.

    Bir olgunun birden fazla kaynaktan ve bilgi dağınıklığıyla yorumlara açık olması halinde ise; temel konudan uzaklaşılmasını, konu hakkında ‘’yakınlık yanılsaması’’ yaşanmasını sağlamaktadır. Bu nedenle en güvenilir bilgi kaynağından faydalanmak da toplumsal ve bireysel kaygıyı azaltacaktır. Zira; kaygı bozukluğu; ciddi bir mental hastalık olduğundan bireyin kendi düşünce durumunun bozulmasıyla sorunlarda başa etmede zorlanma durumuyla ve psikosomatik emarelerle belirmektedir. Dış etkenlere karşı bireyin kendini hazırlıksız ve çaresiz hissetmesiyle; başa çıkmada zorlanması ve durumun boyutunu anlamlandırma da güçlük çekmesiyle bu durum endişe ve kaygı bozukluğu belirtilerinde baş gösrerir. Tedavi yöntemlerinin  başında anskiyete stres ile baş edebilme desteği, ilaç tedavisi, terapi uygulaması ve sağlıklı beslenme desteği gelmektedir. Kaygı bozukluğunu tetikleyen güncel faktörlerin başında toplumsal vakalar, toplumsal kaygılar, kitlesel çaresizlikler, savaş, göç, bulaşıcı hastalıklar ve belirsizlikler en başta gelir, bireyin öyküsüne baktığımızda kendi şikayetlerinin yanı sıra çevresel etkilerle baş etmede yaşadığı çaresizliğe ve belirsizliğe olan tahammülsüzlüğüne rastlarız.Kitlesel sorun olan ‘’Corona Virüs’’ vakasında gözlemlediğimiz gibi..

    Kaygının en temel özelliği ‘’bulaşıcı’’ olmasıdır. Evet kaygı durumu bulaşıcıdır. Belirsizlik durumlarında çocuklardan yetişkinlere kadar, aile ve sosyal yaşam içerisinde hızlıca yayılır. Böyle bir durum karşısında çocukların dünyanın güvenli bir yer olduğuna inanma güvenme ihtiyacı daha çoktur; bu durum yakınındaki yetişkinlerin davranış ve tutumlarıyla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle bireylerin duygu ve düşüncelerini kontrol altında tutması, dikkatli davranmaları, başa çıkamadıkları durumlarda uzman desteği almaları en doğru olanıdır. Endişeden uzak kalmak için de; sevdiğiniz insanlarla iletişim halinde kalmanız, sosyal ilişkilerinizi  canlı tutmanız psikolojik olarak dayanıklılık ve sağlam içgörü geliştirmenizi sağlayacaktır.

   Sağlıcakla kalalım..

Bu makale 26 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Serpil Emek

İsviçre Zürih doğumludur. Uzm.Psikolog Danışman ve Psikoterapist Serpil Emek; Eğitim Bilgileri 1. T.C. İstanbul DOĞUŞ Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora Programı/Ph.D./ Öğrenci 2. Belçika Brüksel Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora/ Halen devam etmektedir. 3. T.C. Üsküdar Üniversitesi /Sosyal Bilimler Fakültesi /Psikoloji / Yüksek Lisans/Master/M.A.   4. Yeditepe Üniversitesi Adli Psikoloji uzmanlık eğitimi 5.T.C. OSTİM Ankara Teknik ÜNV. ADLİ BİLİŞİM UZMANLIĞI /NO:S2020/00421 6. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi “Aile Danışmanlığı & Aile Psikolojisi ve Hukuku” İZÜSEM 2017-1853 7. T.C. Eskişehir Üniversitesi Adalet, Hukuk  8. Univerist Business School Managment & Leadership/ MBA MBA 03489636./London 9.  T.C. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji / Lisans 10.  Brussels Capıtal Unıversty / Psikoloji/ Lisans/ Lo ...

Etiketler
Kaygı bozukluğu
Uzm. Kl. Psk. Serpil Emek
Uzm. Kl. Psk. Serpil Emek
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube