Çölyak hastalığında beslenme

Çölyak hastalığında beslenme

İnce barsağın Gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyeti, alerjisidir. İnce barsakta emilimi sağlayan villusların kıvrımlarının tahrip olarak azalıp küçülmesi sonucu alınan besinler emilemez hale gelir, besin yetersizliği oluşur. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bunlardan üretilen hiçbir besin tüketilemez.

Çölyak Hastalığının Belirtileri

Karında şişkinlik

Kansızlık

Sık sık büyük tuvalete çıkma isteği

İştahsızlık

Büyüme geriliği

Kusma

Yorgunluk

Kas zayıflığı

Keyifsizlik

Zayıflık

Çölyak Hastalığında Diyet Tedavisi

Hazır gıda kesinlikle tüketilmemeli (hazır çorba, hazır köfte harcı, her çeşit una bulanmış besin, sakız, ketçap, mayonez, hardal, puding, çikolata, dondurma, hazır börekler vb.)

Buğday, çavdar, arpa yulaf ve bunlara dokunmuş besinler dahi tüketilmemeli. (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma, yufka gibi).

Malt kullanılan içecekler; bira, votka, cin.vb.

Boza

Soslu besinler, kuruyemişler.

Mısır, pirinç, patates, kuru baklagiller ve bunların unları ile yapılan besinler serbesttir.

Her tür sebze serbesttir

Her tür meyve serbesttir

Her tür et serbesttir.

Tüm katkısız yağlar serbesttir.

Etiketinde glüten içermez ibaresi olan her besin tüketilebilir.

Çölyak Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hiçbir şekilde glutenli besinler ile glutensiz besinler temas etmemelidir. (Aynı tezgahta temizlik yapılmış bile olsa hazırlanmamalıdır.)

Ev dışı ortamlarda salata vb tüketirken içerisine giren en ince galeta bile salatada gluten bulaşı yaratabilir ve hasta için sıkıntı yaratır. Bu nedenle her yerde yediğiniz her yemeğin içerisine giren besinlere son derece dikkat etmeli, bilinçli olmalıdır.

Etiketsiz gıdalar tüketilirken çok dikkatli olunmalıdır, eğer şüphe varsa tüketilmemelidir.

Ülkemizde mısır ekmeği denilen ekmeklerin içerisinde mutlaka buğday unu kullanılmaktadır. Zaten buğday ürünü satan bir yerden glütensiz ürün alınmamalıdır. Evde kendiniz yapabilir veya glütensiz ürün satan yerlerden alım yapabilirsiniz.

Gluten intoleransı seviyesi kişiden kişiye değişebilmektedir, bu nedenle hastalığınızın tedavisinde doktor ve diyetisyeninizle birlikte bir tedavi süreci planlamalısınız.

Bu makale 4 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Berna Çil

Dyt.Berna Çil, 1976 yılında Zonguldak’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini 1998 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

1998-2003 yılları arasında babası Halit TUNÇSOY ile birlikte TUNÇ Catering aile şirketini kurdu. 2000-2003 yılları arasında Sabancı Şirketler  Grubunun Kocaeli bölgesi danışmanlığını sürdürdü. İstanbul’da Yaşam Hastanesi, Hayat Hastaneler Grubu, Aile Hastanesi (Acıbadem Grubu) gibi sağlık kuruluşlarında klinik, poliklinik diyetisyeni olarak çalıştı. Sofra Yemek Üretim ve Hizmet A.Şirketinde proje müdürü ve kalite departmanında görev yapmış olup, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Dyt. Berna ÇİL, evli ve iki çocuk annesidir.

Etiketler
Çölyak
Dyt. Berna Çil
Dyt. Berna Çil
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube