Çocuklarınızın güçlü yönlerini fark edebileceğiniz iki kolay yöntem

Çocuklarınızın güçlü yönlerini fark edebileceğiniz 2 kolay yöntem kullanabilirsiniz. İlki için çocuğunuzun yaşına bağlı olarak yapabileceği tüm aktiviteleri onuna birlikte yazın. Örneğin evde odasını toplamak, televizyon izlemek, kuklalarıyla oynamak gibi. Bunları okul, aile arkadaşlarla yapılan aktiviteler olarak genişletebilirsiniz. Sonra çocuğunuza sevdiği ve sevmediği aktiviteleri işaretlemesini söyleyin

Çocuklarınızın güçlü yönlerini fark edebileceğiniz iki kolay yöntem

Çocuklarınızın Güçlü Yönlerini Fark Edebileceğiniz İki Kolay Yöntem

 

Çocuklarınızın güçlü yönlerini fark edebileceğiniz 2 kolay yöntem kullanabilirsiniz.

 İlki için çocuğunuzun yaşına bağlı olarak yapabileceği tüm aktiviteleri onuna birlikte yazın. Örneğin evde odasını toplamak, televizyon izlemek, kuklalarıyla oynamak gibi. Bunları okul, aile arkadaşlarla yapılan aktiviteler olarak genişletebilirsiniz. Sonra çocuğunuza sevdiği ve sevmediği aktiviteleri işaretlemesini söyleyin. Neden sevip sevmediğini sorun ve sevdiği aktiviteleri daha açık olarak anlatmasını isteyin, kategorize edin. Örneğin kuklalarıyla oynarken en çok onları konuşturmaktan mı, kıyafetlerini değiştirmekten mi, dans ettirmekten mi hoşlanıyor gibi sorular sorabilirsiniz. Böylece hem siz hem de çocuğunuz için durum anlaşılır olacaktır.

Bir diğer yöntem ise çocuğunuzla sohbet ederken uygulayabileceğiniz basit ve zevkli bir yöntem. Çocuğunuzun en çok sevdiği şeyleri “neden” sorusuyla sorgulayın. Sohbet ilerledikçe çocuğunuz en altta yatan nedene ulaşabilecek ve güçlü yönleri açığa çıkacaktır. 

Çocuklar güçlü yönleri için genetik bir yatkınlıkla doğsalar da, güçlü yönleri dikkat gerektiren sürekli uygulamalar yoluyla tam potansiyele ulaşacaktır. Çocuğunuzun gerekli anlarda dikkat toplamasına yardımcı olmak,  dikkatini zayıf yönlerine sabitlemek yerine güçlü yönlerine yöneltmesine yardımcı olur. Ayrıca zayıf yönleri ele alırken doğuştan gelen bu güçlü yönlerini kullanması, gösterdiği çabaları daha uzun süre sürdürmesine yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun güçlü yönlerine odaklanmak, dikkati artıran olumlu ve etkileşimli ruh halini güçlendirir. Bana gelen ebeveynlerden biri dikkat gücünü desteklemek için yeni yürümeye başlayan çocuklarının azim ve yaratıcılık gücünü kullanmışlar:

Her ebeveyn çocuklarının çok başarılı olmasını ister. Buradan yola çıkarak çocuğunun güçlü yanlarını göz ardı edebilir, herşey de çok başarılı olmasını ister. Onu kendi istediği kalıba sokmak ve ne olursa olsun hata yapmadan çok başarılı olmasını istemek oldukça zararlıdır. Bu durum çocuğun gelişimine, öğrenmesine, motivasyonuna zarar verebilir. Güçlü yanlarını geliştiremez hatta fark edemezler bile. Her konuda başarılı olmak zorunda değildir aslında, yatkın olduğu, sevdiği bir şeye yönlendirildiğinde bundan hem keyif alacak hem de başarmak için çaba sarf edecektir. Yanlışa odaklanmak yerine çocuğun güçlü yönlerini hayata yansıtmasına yardımcı olmak her aile bireyi için keyifli bir süreç olacaktır.

Çocukların güçlü yönlerini keşfetmek için günlük aktivitelerine dikkatle yaklaşmak gerekir. Çocuğunuz ne yapıyor, nelerle oynuyor, hangi oyunlardan hoşlanıyor, size göre en farklı olarak ilgilendiği şeyler neler? Tüm bunlara dikkat etmek, yapılan aktivitelere yönelik çocuğunuza sorular sormak ve iyi bir gözlemci olmak çocuğunuzun güçlü yönleri hakkında size bilgi verecektir.

 

Bu makale 16 Ocak 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Hatice Adli

Diyarbakır  doğumlu olan Hatice Adli Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde psikoloji bölümünü şeref öğrencisi olarak tamamlamıştır Lisans eğitimi süresince Dicle üniversitesinde gönüllü staj programına katıldı ve İstanbul Psikoloji Enstitüsüde psikolojik testler eğitimini tamamlayıp mezun olduktan kısa süre sonra çocuk ,ergen ve yetişkinlerde objektif/projektif testlere dair uygulama çalışmalarına başlamıştır. Zorunlu stajını İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastaneside tamamlayan Hatice Adli, Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneği kurucusu Prof. Dr. Hakan Türkçapardan  bilişsel davranış terapi eğitimini tamamladı ve sertifikalarını hak kazandıktan sonra terapi metodolojisini tamamlamıştır. Anksiyete bozuklukları psikopatolojisi, depresyon, stresle başa çıkma, sınav kaygısı ve öf ...

Psk. Hatice Adli
Psk. Hatice Adli
Diyarbakır - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube