Çocuklarda uyum problemi

Uyum problemi, günlük hayatta dilimize rahatça oturan ve oldukça da sık kullandığımız bir tanım haline geldi. Peki, uyum problemi olarak tanımladığımız bu şey tam olarak nedir? Gelin, açıklığa kavuşturalım.

Çocuklarda uyum problemi

Uyum problemi, günlük hayatta dilimize rahatça oturan ve oldukça da sık kullandığımız bir tanım haline geldi.

Peki, uyum problemi olarak tanımladığımız bu şey tam olarak nedir?

Gelin, açıklığa kavuşturalım.

Uyum problemi, çocukların bulunduğu ortama, yaşam koşullarına uyum sağlamakta yaşadığı zorluk olarak adlandırabiliriz. Bu problemin belirli belirtileri vardır.

Bu belirtiler:

-Hırçınlık,

-Kavga etmeye meyil,

-Utangaçlık,

-Sosyal ortamlardan kaçınmak olarak sıralanabilir.

Ancak, çoğu anne babanın düştüğü bir yanılgı varsa, o da bu belirtilerin hepsinin çocuğunda bulunduğunu düşünüp kendilerinin ve çocuklarının üstlerine olması gerekenden fazla düşmektir.

Bu belirtiler, kendini farklı durumlarla beraber gösterebilen belirtilerdir.

Örneğin, son günlerde yaşadığı bir anlaşmazlık ya da sınıf ortamında yaşadığı onun için can sıkıcı bir olay sonucunda hırçın davranan çocuğunuz, zaten olması gerektiği gibi davranmaktadır.

Ya da, onun canını sıkan ya da türlü şekilde onu üzmüş olan çocuklarla bir arada tutulduğunda, kavga etmeye meyletmesi, bize sadece "uyum problemi" ni göstermez.

Bakılması gereken noktalar burada farklılık göstermektedir.

Uyum problemleri, genetik aktarım olabileceği gibi, aile tarafından uygulanan baskılar sonucunda da kendini gösterebilmektedir.

Peki, uyum problemlerinin türleri nelerdir?

Birlikte bakalım.

  • Yönetim Bozukluğu:

Çocuklar, anne-baba ve öğretmen gibi otorite sahibi insanlara karşı çıkarlar. Karşı çıkmanın yanı sıra, onlarla kavga edebilir ve kalp kırabilirler.

  • Kişilik Bozukluğu:

Bu gibi çocuklar daha çekingendirler, anne-babalarından ayrılmakta zorluk çeker ve arkadaş edinmekte zorlanırlar.

  • Olgunlaşamama Problemi:

Bu gibi çocuklar, akranlarına kıyasla daha çocuksudurlar, çok daha çabuk üzülürler.

  • Sosyalleşememiş Suçluluk:

Bu gibi çocukları çevreleriyle sosyalleşme konusunda bir sorun yaşamazlar, fakat yine de okulda uyum problemleri yaşarlar. Suça daha meyillilerdir.

Peki, bu sorun nasıl aşılabilir?

Bu yazıyı okuyan anne-baba-bakımveren olarak ne yapalım?

Çocukla sağlıklı iletişim kurarak ve onu anlamaya çalışarak başlayabiliriz. Genellikle bu sorun kendini okulda daha sık gösterdiği için, okul öğretmeninin desteği bu konuda oldukça önemli.

Bu konuda ebeveynlerin genellikle düştüğü ikinci bir yanılgı ise, bu durumu şımarıklık olarak nitelendirmektir. Çocuğa bu şekilde değil de, daha anlayış ve daha kucaklayıcı bir şekilde yaklaşırsak, problemin çözülmesi için ilk adımı atmış oluruz.

Bu süreç, sizin için olduğu kadar, çocuğunuz için de yorucu. Bunu anlayarak ilerlemeniz de oldukça önemli.

Bazı durumlarda, uyum problemleri, çocukların yaşıtları ile aynı okulda, sınıfta eğitim görmesine engel olabilir. Bu durumlarda okulun verdiği rapor ile çocuk, özel eğitim kurumlarında eğitim görebilir.

Alanında uzman kişilerden yardım almak, her zaman en doğrusu ve en sağlıklısı olacaktır.

Alfa Psikolojik Danışmanlık olarak, yardıma her daim hazırız.

Bu makale 18 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ayşe Yılmaz Güneş

Uzm. Psk. Ayşe Yılmaz Güneş Ankara Ufuk Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldu. Ankara Abdurrahman Yurtarslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma hastanesinde, çocuk ve yetişkin kanser hastalarının psikiyatrik ve psikolojik değerlendirmelerine katıldı.Özel bir Rehabilitasyon merkezinde Disleksi, Disgrafi, Diskalkuli, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Otizm, Mental Retardasyon alanlarında gözlem, görüşme, tedavi ve test uygulamaları yaparak meslek hayatıma başladı .Görev hayatıma bir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde devam ederken, pandemi döneminde Çocuk ve Ergenlere ve ailelerine online olarak psikolojik destek vermeyi sürdürdü .Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını İstanbul Rumeli Üniversitesinde, "Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nda Ailenin Rolü" konulu proje ile tamamladı. Şu anda online ve yüz yüze g ...

Etiketler
Mutsuzluk
Uzm. Psk. Ayşe Yılmaz Güneş
Uzm. Psk. Ayşe Yılmaz Güneş
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube