Çocuklarda uyku bozuklukları ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu birlikteliği

Çocuklarda uyku bozuklukları ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu birlikteliği

Sağlıklı bir uyku çocuklarda ve erişkinlerde kaliteli bir yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biridir.  Uyku çocuklarda büyüme ve gelişme için oldukça büyük bir önem arz ederken, erişkinlerde organizmanın dinlenmesi ve hücre rejenerasyonunun sağlanmasında önemlidir. Uyku bozuklukları çok uzun zaman önce tanımlanmış olup sıklıkla hastalıklara eşlik eden sekonder bir semptom olduğu düşünülmekteydi. Yakın zamanda tıbbın gelişmesi ile paralel olarak uykunun da kendi içinde bölümleri olduğu, biyolojik bir ritim ve sürecinin olduğu anlaşılmıştır. Bunun sonuncunda da uyku bozuklukları da primer bir hastalık olarak ele alınmaya başlamış ve günümüzde bu hastalıkların takip ve tedavisi ile ilgilenen yeni bir alan: “Uyku Tıbbı” nın oluşmasına neden olmuştur.

Çocuklarda uykuda solunum problemleri:

PS – Primer horlama:

Sesli solunum

UARS – Üst hava yolu direnç sendromu:

Sesli solunum + uyku bozukluğu

OH – Obstruktif hipoventilasyon:

Sesli solunum ± uyku bozukluğu + Ý CO2 ve/veya ß SaO2

OSA – Obstructive sleep apnea:

Sesli solunum ± uyku bozukluğu + Ý CO2 ve/veya ß SaO2 + Hava akımında kayıp

Şeklinde sınıflandırılmaktadır. Uykuda solunum problemleri risk faktörleri arasında

Adenotonsiller hipertrofi

Kraniofasial anomaliler

Down sendromu

Obezite

Nörolojik hastalıklar

yer almaktadır.

Obstruktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) artık oldukça iyi tanımlanmış bir uyku bozukluğu olup sıklıkla çocukluk yaş grubunda başlayıp erişkin dönemde de devam etmektedir.

OSAS sonucunda oluşan problemler:

 

İntermittent hipoksemi

Pulmoner arter basıncında artış

Cor-pulmonale

Kognitif ve davranışsal bozukluklar

Uykuda bölünme (Arousal-Fragmantasyon)

Sempatik aktivasyon

Alveolar hipoventilasyon

Hipokseminin etkisini ağırlaştırır

Nöral dokular, SSS, vazomotor aktivite bozuklukları.

Bunların sonucunda da metabolik, kardiyovasküler ve nörokognitif bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Nörokognitif fonksiyon bozuklukları:

Zeka

Hafıza

Akademik performans

Analiz yeteneği (Executive functions)

Plan yapma

Problem çözme

Mantık yürütme

Fikir esnekliği

Bozuklukları şeklinde sayılabilir.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocukların %25-50 sinde uyku ile ilgili problemler yaşandığı bilinmektedir. En tipik yakınmalar uykuya dalmada güçlük, horlama, huzursuz uyku, uykuda solunum problemleri, enürezis ve gündüz uyku halidir. Uyku bozukluklarının tanısında altın standart polisomnografidir.

Uykusuyla ilgili yakınmaları olan çocuklarda hiperaktivite, dürtüsellik ve agresiflik gibi davranış problemleri sık olarak görülmekte ve azalmış dikkat, hafıza ve zeka bozukluklarına yol açmaktadır. Bu sorunların tespit edilmesinde ebeveynlerden alınan bilgilerle subjektif veriler elde edilmektedir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Seçil Aydınöz

Doç. Dr. Seçil AYDINÖZ, 1990 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde başlamış olduğu ihtisas eğitimini 2000 yılında tamamlayarak Uzm. Dr. unvanı almıştır. 2001-2002 yılları arasında Boston’da (USA) Children’s Hospital’da (Research fellow) ve 2013-2014 yılları arasında ise University of Chicago’da (USA) Visiting Scholar eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmuştur. Doç. Dr. Seçil AYDINÖZ, 1999-2004 yılları arasında Kütahya Hava Hastanesi’nde Pediatri Uzmanı olarak, 2004-2009 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Yrd. Doç. olarak görev yapmıştır. 2009 yılı itibariyle ise GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde Doç. olarak görev yapmaya devam etmektedir. Türk Pediatri Derneği, Türk Uyku ...

Etiketler
Uyku problemi
Doç. Dr. Seçil Aydınöz
Doç. Dr. Seçil Aydınöz
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube