Çocuklarda uyku

Çocuğunuzu uykuya geçirmek sandığınız kadar zor değildir aslında

Çocuklarda uyku

ocukların yeterli uyku almaları onların gelişimleri ve sağlıklı büyümeleri için önemlidir. Rutin uyku saatleri gibi iyi uyku alışkanlıklarına sahip olmak ve rahat, güvenli bir uyku ortamı sağlamak, çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu uykuyu almasına iyi bir uyku alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilir.

Bir çocuğun ne kadar uykuya ihtiyacı vardır?

Yeni doğan bebeklerin uykusu çok değişkendir. Bir ay kadar sonra, çoğu bebek hem gündüz hem de gece 14 ila 17 saat uyur. Yavaş yavaş, bebeğiniz geceleri daha fazla ve gündüzleri daha az uyuyacaktır. Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve okul öncesi çocukların her gün 11 ila 14 saat uykuya ihtiyacı vardır. Çoğu gece olmalı, ancak çoğu zaman gündüz uykularına da ihtiyaçları vardır.

Her çocuğun ihtiyaçları farklılık gösterse de, akşam yatma zamanlarını geciktirmekten kaçınmak için gündüz şekerlemelerini 1 ila 2 saat arasında tutmaya çalışın. İlkokul çağındaki çocukların bir gecede 9 ila 11 saate ihtiyacı vardır.

Vücut saatimiz ve uyku döngümüz

Uyku düzenleri, gün boyunca bizi uyanık tutan ve geceleri uykuyu teşvik eden vücudumuzun iç saati tarafından kontrol edilir. Vücut saatimiz, vücudumuza uyku zamanının geldiğini söyleyen melatonin adı verilen bir hormonun salınımını koordine etmeye yardımcı olur.

Çoğu çocuk yattıktan 20 dakika sonra uykuya dalar. Çocuğunuzun gece uykusu ve gündüz kestirmesi için rutin zamanlar belirlemek önemlidir. Bu, vücut saatlerinin melatonin salgılaması için korunmasına yardımcı olur, bu da daha hızlı uyumalarına yardımcı olur. Uyuduktan sonra, gece boyunca daha derin ve daha hafif uyku dönemleri arasında geçiş yaparız.

Kaliteli uyku, çocuğunuzun derin uyuduğu ve çok sık uyanmadığı anlamına gelir. En derin uyku genellikle gece yarısından önce gerçekleşir, bu nedenle çocuğunuzu erken yatırmak, iyi bir uyku için bu süreyi en iyi şekilde geçirmesine yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun uyku alışkanlıklarını nasıl geliştirirsiniz?
Beslenme ve fiziksel aktivite

İyi beslenme ve egzersiz çocuğunuzun iyi bir uyku çekmesine yardımcı olacaktır. Mümkünse öğün saatini, çocuğunuzun aç ya da tok olarak yatmaması için ayarlamaya çalışın, çünkü bu onları rahatsız edebilir ve yerleşmesini engelleyebilir.

Gün boyunca fiziksel aktivite ve oyun da çocuğunuzun enerjiyi kullanmasına yardımcı olur, böylece yatmadan önce huzursuz olma ihtimalleri azalır. Güneş ışığına maruz kalmak, uykuyu düzenlemeye yardımcı olan vücut saatlerini senkronize etmeye yardımcı olduğundan, dışarıda biraz oyun oynamayı teşvik edin.

Çocuğunuz 5 yaşından büyükse gündüz uykularından kaçının. Uzun gündüz uykusu uyuyan çocukların gece uykularında uykuya geçişlerinde sapmalar olasıdır.

Yavaşlamayı öğrenmek

Yatmadan önceki dinlenme süresi, çocuğunuzun oyun zamanından uykuya geçişine yardımcı olabilir. Kitaplara bakmak, çocuğunuza bir hikaye anlatmak veya hafif bir müzik dinlemek gibi sessiz aktiviteler onun sakin, rahat ve uykulu hissetmesine yardımcı olabilir. Çocuğunuzun uykuya dalmasını sağlamakta güçlük çekiyorsanız, dinlenme dönemleri özellikle yararlı olabilir. Yatmadan en az bir saat önce televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi elektronik ortamları kullanmaktan kaçının.

Uyku rutini oluşturmak

Uyku rutini oluşturmak için akşam yatmadan önce banyo yapmak ve dişleri temizlemek ve ardından son bir iyi geceler gibi belirli bir rutini takip etmek, çocuğunuzun bu aktiviteleri uyku ile ilişkilendirmesine yardımcı olabilir. Uyku ortamlarında kendilerini güvende ve rahat hissetmeleri de önemlidir. Bazı çocuklar karanlık bir odada uyumak için yalnız bırakılırsa sıkıntı yaşayabilir. Bir gece lambası kullanmak veya kapıyı açık bırakmak rahatlatıcı olabilir.

Bu makale 5 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Funda Kılıç Ermiş

1974 Kdz.Ereğli doğumludur.İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamlayarak 1992 yılında Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Bölümü’nde lisans eğitimine başlamış ve gerekli olan akademik ve formasyon derslerini tamamlayarak Çocuk Gelişimi ve  Eğitimcisi ünvanı ile mezun olmuştur. Bir yıl kadar okul öncesi kurumlarda çalışmış ve buralarda   normal gelişim gösteren çocukların dil gelişimlerinde çevresel faktörlerin etkileri üzerine çeşitli akademik çalışmalara katılmıştır.  1998 yılında Özel bir işitme-konuşma merkezinde kurum müdürü olarak göreve başlamış burada hem yöneticilik hem de eğitimcilik yapmıştır. 1998 yılından bu yana normal gelişim gösteren bebek ve çocuklar ayrıca çeşitli tanılara sahip özel gereksinimli çocuklarla çalışmış, bireysel eğitimlerini planlamış, programlarını oluşturmuş, aile ve eğitimci eğitimlerini ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Çocuklarda uyku bozukluğu
Çocuk Gelişim Uzmanı Funda Kılıç Ermiş
Çocuk Gelişim Uzmanı Funda Kılıç Ermiş
Zonguldak - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube