Çocuklarda sinüzit olur mu ? nasıl tanınır ?

Çocuklarda sinüzit olur mu ? nasıl tanınır ?

 

Uzun yıllar halk arasında çocuklarda sinüzit olmaz düşüncesi  hakim oldu. Ancak sanılanın aksine sinüzit  yeni doğan döneminden itibaren görülebilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Sinüzit tanısı tamamen şikayetlerin geçmiş seyri üzerine öykü ile konulan bir tanıdır. Water’s filmi diye adlandırılan sinüs filmi akut sinüzit tanısı koydurmaz; çünkü, basit bir soğuk algınlığında da Water’s filminde sinüsler dolu görülür.

 

Sinüzit tanısı hastalığın öyküsü  ile konur. Basit bir soğuk algınlığında gerek burun şikayetleri gerekse öksürük yavaş yavaş azalarak 10 günde geçer. Bazı olgularda 15 güne kadar uzayabilir. Ancak eğer 15 günden uzun süre devam eden burun tıkanıklığı + sarı-yeşil renkte iltihaplı burun veya geniz akıntısı tablosu varsa bu durum akut sinüzit olarak kabul edilip antibiyotikle tedavi edilmelidir.

 

15 gün bekleme süresi ateşsiz ve 1 hafta içinde şikayetlerin azalma sürecine girdiği durumlar için geçerlidir.  1 haftanın sonunda şikayetlerde azalma değil artma varsa; örneğin burun tıkanıklığı daha da artmış ve balgamlı öksürüğe dönmüşse ve öksürük şiddetini artırıyorsa veya duruma sonradan ateş eklenmişse akut sinüzit tanısının daha da erken konup uygun tedavinin verilmesi gerekir.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yonca Tabak

Prof. Dr. Yonca TABAK, 1966 yılında İstanbul'da doğmuştur. 1984 yılında Üsküdar Amerikan Kız Koleji'nde lisans öncesi öğrenimini bitirmiştir. 1984 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başaladığı tıp eğitimini 1990 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1996 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzamnlığını almış olan Dr. TABAK, çok iyi düzeyde İngilizce bilmekte olup 1996 - 1997 yılları arasında “Sendrom Dergisi” çeviri kurulunda görev yapmıştır. 1996 - 1998 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji - İmmünoloji Bilim Dalı’nda Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi dalında yan dal ihtisas eğitimini almış, "Çocuklarda Akut Astım Atağı Tedavisinde Yüksek Doz İnhale Budesonid'in Etkinliği" başlıklı tez ç ...

Etiketler
Snüzit
Prof. Dr. Yonca Tabak
Prof. Dr. Yonca Tabak
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube