Çocuklarda sınır koyma

Sınır Koyma Ne Demek? Sınır koyma, çocuğa bir beklenti ya da kuralı ona kendini güvende hissettirerek, rahat edebileceği alanları belirleyerek öğrettiğimiz, her bireyin gelişiminde önemli rol oynayan pozitif bir süreçtir. Sınır koyma aynı zamanda ebeveynin çocukla arasındaki güvenli ilişkiye zarar vermeden, çocuğun davranışlarını kısıtlamasıdır. Çocuk ve ebeveyn arasındaki güvenli ilişki tüm süreçlerde olduğu gibi bu süreçte de oldukça önemlidir.

Çocuklarda sınır koyma

Sınır Koyma Ne Demek?

Sınır koyma, çocuğa bir beklenti ya da kuralı ona kendini güvende hissettirerek, rahat edebileceği alanları belirleyerek öğrettiğimiz, her bireyin gelişiminde önemli rol oynayan pozitif bir süreçtir. Sınır koyma aynı zamanda ebeveynin çocukla arasındaki güvenli ilişkiye zarar vermeden, çocuğun davranışlarını kısıtlamasıdır. Çocuk ve ebeveyn arasındaki güvenli ilişki tüm süreçlerde olduğu gibi bu süreçte de oldukça önemlidir.

Sınır Koymaya Neden İhtiyaç Duyuyoruz?

Çocuklar doğdukları ilk andan itibaren oldukça konforlu bir yaşam sürerler. Genellikle pek çok ihtiyaçları ebeveynleri tarafından karşılanır. Çocuk, kendini rahat hissettiği, çok sevildiğini ve değer gördüğünü bildiği, sınırların olmadığı bir ortamda, yaşamın getirmiş olduğu gereklilikleri yerine getirmek istemez. Bunları deneyimleyerek öğrenmek ister. Sınırları belirsiz olan deneyimleme her zaman olumlu ve zararsız şekilde sonuçlanmayabilir, o yüzden çocuklara daha güvenli ve çerçeveli bir alan yaratırız. Bu alan içerisinde deneyimlerinin sonucu olumlu da olsa olumsuz da olsa sonuçla daha zararsız bir şekilde yüzleşir.

Sınır Koymanın Önemi Nedir?

Daha önce hiç bilmediğiniz bir yolda, hiçbir işaret, tabela, ya da navigasyonunuz olmadan yürümeye çalıştınız mı? Oldukça kafa karıştırıcıdır, öyle değil mi? Çocukların da neden o davranışı yapmaması gerektiğini öğrenmeleri ve sınırları bilmeleri için onlara yönlerini gösteren işaret ve uyarılara ihtiyacı vardır. Sınır koyma, çocuğa hangi davranışın riskli olduğunu, hangisinin güvenli olduğunu, davranışı gerçekleştirdiğinde karşısına hangi sonucun çıkacağını öğretir.

Sınır Koymanın Yararları Nelerdir?

Sınırlar çocukların öz denetim becerileri geliştirmesine yardımcı olur.

Çocuklara hayatta her zaman seçim yapma şanslarının olduğunu ve yaptıkları seçimler sonucunda sorumluluk almaları gerektiğini öğretir.

Çocuklar, sınırlar sayesinde istedikleri her şeye her an ulaşmalarının mümkün olmadığını öğrenir.

Sınır koyduğumuzda çocukların gelecekte zorluklarla başa çıkabilmelerini sağlayacak beyin bağlantılarını güçlendirmiş oluruz.

Sınırlar, çocukları hem fiziksel hem psikolojik anlamda güvende hissettirir.

Çocuk kuralları, kurallara uymanın önemini öğrendiği için toplumsal normlara da uyum sağlar, sosyal becerilerini geliştirir.

Çocuk ve diğer aile bireyleri arasında yaşanabilecek problemlerin önüne geçer, daha huzurlu bir aile ortamı sağlar.

Sınırlar Olmazsa Ne Olur?

Çocuklar için sınır ve kısıtlamaların yokluğu oldukça stres vericidir ve bilindiği üzere stresli çocuklar daha tepkilidir. Bu yüzden ‘‘hayır’’ deyip çocuklarımıza sınır koyduğumuzda aksi halde kaotik ve karmaşık olabilecek bir dünyada tahmin edilebilirliği ve güvenliği keşfetmelerine yardım etmiş oluruz. Eğer çocuğunuza sınır koymaz ve onaylamadığınız bir davranışı gerçekleştirmesine izin verirseniz, çocuğunuzu o davranışının yanlış olduğunu öğrenme şansından mahrum bırakmış olursunuz.

Sınırlara hayatımızın her döneminde ihtiyaç duyarız. Bu yüzden sınır koymayı sonlandırmak için bir zaman dilimi yoktur. Sınır koymaya başlamak içinse en uygun dönem 2,5-3 yaş (tuvalet eğitiminin olduğu dönem) aralığıdır.

Sınır Koyma Kuralları

Sınırı oluşturmadan önce sormamız gereken bazı sorular bulunmaktadır, bunlar: Sınır koymaktaki hedefimiz ne?, Koyduğumuz sınırlar çocuğun doğasına uygun mu? ve Bu noktada sınır koymaya gerçekten ihtiyacımız var mı? Soruların yanıtları sınır koymanız gerektiği yönündeyse dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Sınırlar oldukça kısa, az sayıda ve net olmalıdır.

Çocuğun yaşına ve içinde bulunduğu gelişim dönemine uygun olmalıdır.

Sınırlar tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Çocuğumuzun evde yalnızca 1 saat ekrana bakmasına izin verirken, dışarda bunu saatlerce yapmasına göz yummak çocuğun kafasının karışmasına ve sınırların önemini yitirmesine sebep olur. Anne babanın kendi içinde tutarlı olması da oldukça önemlidir. Ebeveynlerden biri evet derken diğerinin hayır demesi oldukça yanlış bir tutumdur.

Çocuğu tehdit etmek yerine olayın sonuçlarından haberdar etmek gerekir. (Örn.‘‘ona vurmayı bırakmazsan seni öğretmenine şikayet ederim’’ , demek yerine bedele odaklamak, ‘‘ona vurmaya devam edersen, onu elinden almak zorunda kalırım’’)

Sınır koyarken odaklanmamız gereken kişi çocuktur, sorumluluk çocuktadır, o yüzden ‘‘biz’’ kelimesini kullanmıyoruz. (Örn.‘‘Biz onu yere vurmuyoruz’’ değil, ‘’O yere vurmak için değil’’ , diyoruz.)

Sınır Koyma Adımları

Çocuğunuza sınırları açık ve yargılayıcı olmayan bir biçimde ifade edin.

Onu anladığınızı gösterin ve duygularını yansıtın.

Alternatifler sunun.

Son seçimleri ifade edin.

Sınırlar sadece çocuğun davranışlarına konulmalı, çocuğun duyguları, düşünceleri, kendini ifade etme ihtiyacı sınırlandırılmaya çalışılmamalıdır. Sınır konulurken çocuğu yargılamak, eleştirmek, reddetmek hatalı tutumlardır. Örneğin: “O tabak atmak için değil” denebilir. “Bunda kızacak bir şey yok” gibi duygularını reddedici ya da “ne biçim bir çocuk oldun sen” gibi yargılayıcı ifadeler kullanılmamalıdır.

Sınırlar sadece gerçekten gerekli olan durumlarda konulmalı, gereksiz yere çocuğu kısıtlamak ya da sürekli sınırlardan bahsetmek genel bir alışkanlık haline dönüşmemelidir. Sıklıkla sınırlandırıldığını ve kontrol edildiğini hisseden çocuk sınırları almamaya meyilli olabilir.

Bu makale 22 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Sedanur Aktürk

Psikolog Sedanur Aktürk Bursa Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Aynı zamanda İstanbul Gedik Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına devam etmektedir. Lisans sürecinde klinik ve özel kurumlarda stajlarını tamamlamıştır. Lisans eğitimi ve stajlarda edindiği tecrübelere ek olarak; Bilişsel Davranışçı Terapi, Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi, Çift Terapisi, Oyun Terapisi, Çoçuklarda Davranış Bozuklukları, Objektif Testler, MMPI, SASX( Sürekli Dikkat Testi) eğitimlerini tamamlamıştır. Yüz yüze ve Online olmak üzere danışan görmektedir. 

Etiketler
Çocuklarda davranış problemleri
Psk. Sedanur Aktürk
Psk. Sedanur Aktürk
Kocaeli - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube