Çocuklarda idrar kaçırma (enürezis)

İdrar kaçırma (enürezis) mesane kontrolünün kaybıdır. Üç-dört yaşından önce, çocuklarda tam mesane kontrolünün olmaması normaldir. Çocuklar büyüdükçe mesanelerini daha fazla kontrol edebilecek duruma gelirler. Mesanesini kontrol etmesi beklenen yaş olarak kabul edilen, 5 yaşından büyük bir çocukta, idrar tutamama varsa buna enürezis denir. Enürezis gündüz veya gece olabilir. Sinir bozucu bir durum olmakla birlikte, sabırlı olmak ve çocuğun hatası olmadığını bilmek önemlidir. Bir çocuğun enürezis üzerinde kontrolü yoktur, yani kasıtlı olarak isteyerek alt ıslatmamaktadır. Tuvalet eğitimi almış çocuklar arasında ara sıra "kazara idrar kaçırma" yaygındır. Çocukların yaklaşık %20'sinde 5 yaşında yatak ıslatma ile ilgili bazı problemler vardır. Yedi yaşındaki çocukların %10 kadarında hala gece idrar kaçırma görülür. Gençlerde, tahmini yatak ıslatma oranı %1 ila %3 kadardır. Gece enürezisi erkeklerde kızlara göre 2-3 kat daha yaygındır.

Çocuklarda idrar kaçırma (enürezis)

Gece enürezisinin nedenleri genellikle bilinmemektedir. Ancak olası nedenler ve risk faktörleri aşağıda sıralanmıştır:

Kaygı, stress     Dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu   Mesaneye baskı yapan kabızlık

Gecikmiş mesane gelişimi    Şeker hastalığı   Tıkayıcı uyku apnesi

Aşırı aktif mesane  Fiziksel gelişimde gecikme    Küçük mesane

İdrar yollarında yapısal sorunlar   Uyurken mesanenin dolu olduğunu hissetme sorunu

İdrar yolu enfeksiyonu  Çok derin uyku

Gündüz enürezisine şunlar neden olabilir:

Kaygı        Kafein      Mesaneye baskı yapan kabızlık   Mesaneyi tam boşaltmadan önce idrar akışını durdurma (işlevsiz işeme)

Tuvalete yeterince sık gitmemek    Tuvalette mesaneyi tam olarak boşaltmamak

Aşırı aktif mesane   Küçük mesane    İdrar yollarında yapısal sorunlar

İdrar yolu enfeksiyonu      Bacakları birbirine çok yakın tutmak vajinadaki idrarı hapseder ve idrar dışarı sızar (vajinal işeme)

 

Enürezis Bir Çocukta Nasıl Teşhis Edilir?

Birçok çocuk zaman zaman altını ıslatabilir. Bazı çocukların mesanelerini kontrol etmeyi öğrenmeleri diğerlerinden daha geç olabilir. Kızlar genellikle erkeklerden önce mesane kontrolünü sağlar. Bu nedenle, enürezis kızlarda erkeklerden daha erken teşhis edilir. Kızlarda 5 yaşından küçükken de teşhis edilebilir. Erkeklerde gece enürezisi demek için en azında 5 yaşı bitirmesi beklenir.

Çocuğunuzun doktoru, çocuğunuzun sağlık geçmişini soracaktır. Aşağıdaki soruların yanıtlarını doktorunuza aktarmanız yararlı olacaktır:

Diğer aile bireylerinde enürezis var mı?

Çocuğunuz gün boyunca ne sıklıkla idrara çıkıyor?

Çocuğunuz akşam ne kadar su içiyor?

Çocuğunuzda idrar yaparken ağrı veya yanma gibi belirtiler var mı?

İdrar koyu veya bulanık mı? veya içinde kan var mı?

Çocuğunuz kabız mı?

Çocuğunuz son zamanlarda stres yaşadı mı, yaşıyor mu? (Ebeveynlerin ayrılması, yeni bir kardeşinin olması, kreşe başlama vb.)

Doktor çocuğunuzun ayrıntılı fizik muayenesini yapacaktır. Çocuğunuz için ayrıca idrar testleri veya kan testleri gibi testlere ihtiyaç duyulabilir. Bunlar enfeksiyon veya diyabet gibi bir sağlık problemini aramak için yapılır.

 

Bu makale 10 Nisan 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aydın Ece

Prof. Dr. Aydın Ece, 1962 yılında Kars ’da doğdu. Lisans öncesi eğitimini Sarıkamış Lisesi'nde tamamladı. 1978 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı aldı.  1984-1987 yılları arasında Artvin – Hopa – Kemalpaşa’da Mecburi hizmetini tamamladı. 1987 yılında Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ihtisas eğitimine başladı ve 1991 yılında eğitimini tamamlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. 1991-1992 yılları arasında Kayseri Asker Hastanesi’nde askerlik görevini yaptı. K.Maraş Devlet Hastanesi ve Samsun-Bafra Devlet Hastanesinde 1992-1994 yılları arasında uzman hekim olarak çalıştı. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, 1994 yılında Yardımcı Doç ...

Etiketler
Tuvalete yetişememe
Prof. Dr. Aydın Ece
Prof. Dr. Aydın Ece
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube