Çocuklarda eklem ağrısı nedenleri

Çocuklarda tekrarlayan ağrı yakınmaları içinde birinci ve ikinci sıraları baş ağrısı ve karın ağrısı alırken; üçüncü sırayı kas ve eklem ağrıları alır. Bir çocuk eklem veya bacak ağrılarından şikayet ettiğinde, ebeveynler endişe duyar. Çoğu zaman, rahatsızlık kendiliğinden geçecek olan büyüme ağrısı nedeniyledir. Ancak, insanların daha ciddi bir hastalığa işaret eden belirti ve bulguları bilmelerinde yarar vardır. Büyüme ağrıları, çocuklarda bacak ağrısının yaygın bir nedenidir. Bu ağrılar uyluk, diz arkası veya baldır bölgesinde ortaya çıkabilecek kas ağrılarıdır. Büyüme ağrıları web sayfamızda kendi başlığı altında anlatılmıştır. Bacak ağrısının daha ciddi olabilecek diğer olası nedenleri arasında juvenil idiyopatik artrit (JIA), lupus, Lyme hastalığı ve lösemi (kan kanseri) sayılabilir.

Çocuklarda eklem ağrısı nedenleri

Jüvenil idiopatik artrit (Juvenil romatoid artrit)

Bir çocuk sıklıkla eklem ağrısından şikayet ederse, neden çocuk idiyopatik artrit (JİA) olabilir.

JİA bir veya daha fazla eklemde ağrıya ve şişmeye neden olabilir. Büyüme ağrılarının aksine, çocuğun hareketini veya gücünü de etkileyebilir.

Birkaç farklı JIA alt türü vardır ve alt türlere göre semptomlar değişebilir. Bu nedenle doktorların teşhis etmesi zor olabilir. Bununla birlikte, erken tanı ve tedavi hayati önem taşır, çünkü JİA kemik büyümesini etkileyebilir ve kalıcı komplikasyonlara (kötü etkilere) yol açabilir.

Çocuğu ne zaman doktora göstermek gerekir?

Eklem ağrısı devam ederse veya kötüleşirse tıbbi yardım alın.

Büyüme ağrıları, çocuklarda bacak ağrılarının yaygın bir nedenidir ve birey büyüdükçe genellikle kaybolur. Bununla birlikte, ağrı kalıcı, şiddetli veya olağandışı ise, çocuk bir doktora görünmelidir.

Eklem ağrıları aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle birlikte ortaya çıkarsa bir doktora danışmak gerekir:

  • Şişmiş, kırmızı veya hassas eklemler
  • Yakın zamanda yaralanma
  • Topallama veya yürüme zorluğu
  • Ateş
  • Kilo kaybı
  • Döküntü
  • İştah kaybı
  • Yorgunluk veya halsizlik

Doktor kapsamlı bir fizik muayene yapacak ve gereğinde altta yatan nedeni bulmak için laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemlerine başvuracaktır.

Bu makale 18 Nisan 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aydın Ece

Prof. Dr. Aydın Ece, 1962 yılında Kars ’da doğdu. Lisans öncesi eğitimini Sarıkamış Lisesi'nde tamamladı. 1978 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı aldı.  1984-1987 yılları arasında Artvin – Hopa – Kemalpaşa’da Mecburi hizmetini tamamladı. 1987 yılında Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ihtisas eğitimine başladı ve 1991 yılında eğitimini tamamlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. 1991-1992 yılları arasında Kayseri Asker Hastanesi’nde askerlik görevini yaptı. K.Maraş Devlet Hastanesi ve Samsun-Bafra Devlet Hastanesinde 1992-1994 yılları arasında uzman hekim olarak çalıştı. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, 1994 yılında Yardımcı Doç ...

Prof. Dr. Aydın Ece
Prof. Dr. Aydın Ece
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube