ÇOCUKLARDA AYRILMA KAYGISI BOZUKLUĞU

Psk. Duygu Yakupoğlu
Psk. Duygu Yakupoğlu
24 Mayıs 2016196 görüntülenme
Randevu Al
ÇOCUKLARDA AYRILMA KAYGISI BOZUKLUĞU

Ayrılma kaygısı bozukluğu çocuklarda en yaygın görülen bozukluktur. Bu tür kaygı bozukluğu yaşayan çocuklar gerçekçi olmayan korkular, benlik bilinci, aşırı duyarlılık, kâbus görme ve kronik kaygı sergiler. Yeni durumlarda endişelenirler, öz güvenden yoksun olurlar ve yaşlarına uygun olgunlukta davranmazlar. Anne babalarına aşırı bağımlı olurlar. Annelerinden ve ev çevresinden ayrılma konusunda aşırı kaygı sergilerler.

Ayrılma kaygısı yaşayan çocuklar anne babaları tarafından utangaç, heyecanlı, cesareti kolayca kırılan, duyarlı, telaşlı ve sık sık gözyaşlarına boğulan çocuklar olarak anlatılırlar. Psikososyal stres kaynağı bir akrabanın ya da evcil hayvanının ölmesi olabilir. Genelde annesinden ayrılamadığı için anaokuluna ya da okula gitmek istemezler ve gitmezler.

Ayrılma kaygısı yaşayan çocuklar bağlanma figürlerinden gerçekten ayrıldıklarında genellikle sağlıklı olmayan bir şekilde gözyaşlarına boğulurlar. Anne babalarının hastalanacağı ya da öleceği telaşına kapılırlar. Böyle çocuklar genelde uyumakta zorlanırlar, aşırı ilgi isterler ve yetişkinlere çaresizce sarılırlar. Bununla birlikte reddedilme sorunları sergilerler ve sonradan uyum güçlükleri yaşarlar. Sık sık ayrılma konulu tekrarlanan kâbuslar görürler. Ayrılma kaygısı kız çocuklarında daha sık görülmektedir.

Çocuklarda görülen kaygı bozukluklarının temelinde özellikle anne babaların davranışları ve kültürel etkenler vardır. Aşırı kaygılı çocuklar genellikle çocuğu dış dünyanın tehdit ve tehlikelerine karşı aşırı kaygılı ve koruyucu anne babayı model alır. Anne babanın aşırı koruyuculuğu çocuğun başa çıkma yeteneğinin yetersiz olduğu düşüncesini aktarır ve buda çocuğun yetersizlik duygusunu pekiştirir. Kaygılı çocukların oyuncağını kaybetmek ya da çok yaşlı bir köpekle karşılaşmak gibi küçük hayal kırıklıklarında bile sinirleri alt üst olabilir ve sakinleşmesi kolay olmaz. Acı ve rahatsızlığa neden olan hastalıklar, yakınlarını kaybetmesi ve kazalar çocukta kaygı yaratabilir.

Çocuğuna karşı kayıtsız ya da kopuk anne babalar veya reddedici anne babalar da çocuklarda kaygıyı besler. Zayıf öğrenme becerilerinden kaynaklı tekrarlanan başarısızlık deneyimleri, çocuk için sonradan görülecek tehditkâr olaylar karşısında ortaya çıkan kaygı ve geri çekilmeye yol açabilir. Diğer bir olasılık ise; çocuk yeterince başarılı olsa bile kendini aşırı eleştirir ve anne babanın sevgisini, saygısını kazanmaya yetecek kadar başarılı olmadıklarını düşünerek yoğun bir kaygı ve değersizlik duygusu hissederler.

Kaygı bozuklukları tedavisinde; temel yeterliliklerde gelişmeye yardımcı olan kendine güven eğitimi ve kaygılı davranışları azaltmaya yönelik duyarsızlaştırma tekniği uygulanabilir.

Psikolog Duygu Yakupoğlu

Etiketler

AyrılmamaAyrılma sorunlarıAyrılmak istemiyorAyrılmak istememeAyrılma noktasıAyrılma isteğiAyrılma kaygısı bozukluğuAyrılma kaygısıÇocuklarda ayrılma

Yazar Hakkında

Psk. Duygu Yakupoğlu

Psk. Duygu Yakupoğlu

Duygu Yakupoğlu lise eğitimini İstanbul da Bakırköy Anadolu lisesinde tamamlamıştır. Lisans eğitimini İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji bölümünde burslu olarak bitirmiş, aynı zamanda lisans eğitimine devam ederken ikinci üniversite olarak Sosyal Hizmetler bölümünü okumuştur. Lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra psikolojik test eğitimleri almıştır. Lisans eğitimi sırasında pek çok yerde staj görmüştür. Bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde sabahları poliklinik ve serviste visitlere katılıp, öğleden sonraları hastaları gözlemlemiş ve seanslara gözlemci olarak katılmıştır. Şizofreni ve borderline kişilik bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu gibi birçok kişilik bozuklukları bunun yanında majör depresif, bipolar gibi birçok duygu durum bozuklukları tanısı almış hastaları da görme ve onlarla çalışma fırsatı yakalayarak stajını tamamlamıştır. Bir sonraki stajını Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, gelen danışanların seanslarına ve psikolojik test uygulamalarına gözlemci olarak katılmış, danışan değerlendirmelerinde bulunmuştur. Bu hastanede depresyon, panikatak, anksiyete, bipolar, obsesif-kompülsif bozukluk, uyku bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi tanıları alan danışanlar ile çalışmıştır. Bakırköy Adalet Sarayında Aile mahkemelerinde bulunmuş, boşanmış ya da boşanmak üzere olan eşlerin çocukları ile çalışmış ve seanslara gözlemci olarak katılmıştır. Bunların yanı sıra Reem Nöropsikiyatri merkezinde Dr. Mehmet Yavuzun nöropsikolojik muayenelerine katılmış, klinikte bulunan psikologlar ile danışan değerlendirmeleri yapmıştır ve kliniğe gelen danışanlara psikolojik testler uygulamıştır. Klinikte EEG, EMG, TMS, MAGNOTERAPİ gibi tedavi yöntemlerinde gözlemci olarak bulunmuş ve uygulamada eşlik etmiştir. Psychother psikolojik danışmanlık merkezi kadrosuna dâhil olmadan önce Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde özel bir proje içerisinde hasta ve çalışan ilişkilerini, diyaloglarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır