Çocuklarda akademik gelişmeyi etkileyen faktörler

Çocuklarda akademik gelişmeyi etkileyen faktörler

Her ne kadar çocuklar, öğrenme sürecinde kültürden kültüre farklılıklar gösterse de, orta çocukluk döneminin gelişimsel dizisi, bütün kültürlerde benzer özellikler sergiler. Mesela becerilerin kazanılması, çocuk,  Afrika’nın kırsal bir kesiminde veya büyük bir Amerikan şehrinde yetişse de benzerdir. Bununla beraber bir çocuğun bu becerileri sergilemesi, akademik potansiyelini geliştirmesi; mizaçtan, kültür, aile ve okul gibi çevresel faktörlere kadar uzanan geniş bir yelpazeye bağlıdır.

Öğrenme konusuna bakılacak olursa çocukların çok farklı mizaç stillerine sahip olabileceğine dikkat çekmemiz gerekir. Örneğin dürtüsel çocuk; hemen, düşünmeden genellikle yanlış cevap vermeye eğilimlidir; tersine düşünerek davranan çocuk, yavaş ve daha özenli cevap verir. Bir çocuğun biliş tarzını anlamak, çocuğa yardım etmek için strateji tasarlamanın önemli bir parçası olabilir diyebiliriz; örneğin dürtüsel bir çocuğa sorulara cevap vermeden önce duraksaması öğretilebilir. Öğrenme tarzlarına dikkat etmek, çocuğun öğrenmesini geliştirmeye yardım ederek, karşılığında öz saygıyı geliştirecek ve aynı zamanda öğretmenlerin sekteye uğramadan, etkili grup dersi vermelerine yardım edecektir.

Aile Etkileri: Biliyoruz ki aileler tarafından, okul performanslarıyla aktif şekilde ilgilenilen çocukların, yüksek düzeylerde akademik başarı elde etme sıklıkları daha fazladır. Bu durum, özellikle, çocukları sosyal ve ekonomik dezavantajlarına karşın sık sık üstün akademik başarılar kazanan Asyalı göçmen ailelerde öne çıkmaktadır. Tersine çocuklarının okul aktivitelerine yeteri kadar ilgilenmeyen aileler, çocuğun ilgisizlik ve yetersizlik hislerini beslerler.

Akran Etkileri: Akranlar, okul çağı çocuklarında akademik performansı etkileyebilen faktörlerin başında yer alır. Birçok akran grup tipleri bulunur; bazıları atletik yeteneğe, bazıları dayanıklı olmaya, iyi zaman geçirmeye ya da okulda başarıya değer verir. Akademik başarının değerini düşüren akran grupları, okulun eğitimsel yeterliliği beslenme çabalarına zarar verir ve bu grupların üyeleri tipik şekilde akademik olarak düşük performans gösterir. Akran grupları bununla beraber, öğrenmede olumlu etki de yapabilir. Eğitmenler, akran gruplarını sık sık akademik aktivitelere ve okula ilgiyi arttırmak için kullanır.

Okul Atmosferi: Akademik başarı için kesin kararlı ve yüksek beklentili okullar daha başarılı öğrenciler yetiştirir. Eğitmenlerin tutumları ve sınıfı idare etmedeki yetenekleri de öğrenci üzerinde etki yapar. Övgüye ve ödüllendirmeye dayalı bir sınıf atmosferi, cezaya dayalı olanlara göre öğrenciyi daha etkili şekilde yetiştirir. İlkokul çocuğu, sıcak fakat yüksek standartlı davranış ve başarı bekleyen öğretmenlere daha iyi tepki verir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz

Uzman Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, 2013 yılında Yeditepe Üniversitesi'nin psikoloji bölümünü bitirmiş ve aynı yıl Okan Üniversitesi'nde Gelişim Psikolojisi üzerine uzmanlık eğitimine ve çalışmalarına başlamıştır. Halen ‘’Hafif Kognitif Bozukluğu ve Demansı Olan Hastalarda Kognitif Rehabilitasyon Tedavileri’’ üzerinde çeşitli süpervizyonlarla çalışmasını devam ettirmektedir. Kendisi aynı zamanda Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Rehabilitasyon Tedavi Merkezi ile İstanbul Tıp Fakültesi’nin yürütmekte olduğu Wernicke-Korsakoff Sendromlu hastalar ile nöropsikolojik ve kognitif rehabilitasyon çalışmalarında da aktif rol almaktadır. Uzman Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, lisans eğitimi süresinde Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Servisi’nde ve Fransız Lape Psikiyatri Hastanesi’nde bağımlılık, psikoz ve geriatri servislerinde stajla ...

Etiketler
Aile içi tutum
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube