Çocuklar ve oyun terapisi

Çocuklar ve oyun terapisi

Oyun bir çocuk için nefes alıp vermek gibi spontan ve doğal bir eylemdir. Aynı zamanda ilişki kurmanın ve sosyal etkileşimin bir yoludur, çocuklar oyun oynarken sosyal becerilerini prova ederler, fiziksel ve duygusal olarak gelişirler. Çocuk oyunun içinde gücünü ve sınırlarını anlar, kendini nasıl kontrol edeceğini görür, stresiyle nasıl başa çıkabileceğini öğrenir.

Çocuklar doğdukları andan itibaren belli bir yaşa kadar beyin gelişimleri gereği dünyayı deneyimlerine dayanarak tecrübe ederler. Çocukların dil becerileri ve kelime hazineleri yaşadıkları olumsuz deneyimi aktarmada yetersiz kaldığı için korkularını, acılarını, üzüntülerini, kendi doğal ortamlarında oyun ve oyuncaklar yoluyla ifade ederler.

Oyunun temel işlevi evrenseldir ancak çocuğun oyun odasında oynadığı oyunun farkı, oyunundaki sembolleri görebilen bir uzmanın orada onunla olabilmesidir. Her çocuk empatik ve şefkatli yaklaşımın ne olduğunu bilir, terapistle kurulan güçlü terapötik ilişki değişimi başlatan ilk etkendir.

Terapist çocuğun kendini iyileştirme kapasitesine güvenir, çocuğun seçtiği oyuncakların, verdiği rollerin anlamlarını okur. Çocuk oyunun içinde doğum anı da dahil olmak üzere bir çok şeyi metaforlarla anlatır. Oyunu anlaşıldığında bu, çocuğa kontrol, güç ve kendine inanç olarak geri döner. Çocuklar kendilerine travmatik gelen deneyimlerini oyun odasında tekrar tekrar ortaya çıkarırlar ve böylece çocuğun travma sırasında yarıda kalan, ifade edilemeyen travma tepkisi için çocuğa fırsat sunulur. Çocuk travmasını aktarırken terapist iyileştirici tepkileri ile bu sürece katkıda bulunur. Çocuk oyunu yaratır, terapist çocuğun yarattığı oyunun anlamını onaylar.

Bu makale 1 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Özlem Şafak

Uzman Psikolojik Danışman Özlem Şafak lisans eğitiminin ardından yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler alanında ‘’Ergenlerde Akran Etkisine Direnme: Türkçe Adaptasyonu Bağlanma ve Reddedilme Duyarlılığıyla İlişkisi’’ başlıklı tez çalışmasıyla 2019 yılında tamamlayarak uzman unvanını almıştır. Lisans ve yüksek lisans dönemi boyunca mesleğiyle ilgili birçok programa, topluluğa ve projelere katılarak kendini geliştirmiştir. Hayata köprü projesi kapsamında şizofreni hasta ve yakınlarıyla gönüllü çalışmalar yapmıştır. Milli eğitim bakanlığı bünyesinde veli akademileri projesine dahil olmuş ve ebeveyn eğitimleri vermiştir. İlkokul ve ortaokul kademelerinde öğrenciler ve ailelerine yönelik sınav algısı, dikkat ve odaklanma, iletişim becerileri gibi pek çok konuda seminer yapmıştır. Farklı kişi ve kurumlardan ...

Etiketler
Oyun
Uzm. Psk. Dan. Özlem Şafak
Uzm. Psk. Dan. Özlem Şafak
Konya - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube