Çocuğunuzun Özgüvenini Nasıl Yok Edersiniz?

Uzm. Psk. Merve Mamacı
Uzm. Psk. Merve Mamacı
29 Ocak 201691 görüntülenme
Randevu Al
Çocuğunuzun Özgüvenini Nasıl Yok Edersiniz?

Yaşamı devam ettirebilmek için aksiyon almaya, aksiyon alabilmek için olumlu düşüncelere ihtiyaç vardır. Bu olumlu düşünceler, bireyin kendisiyle ilgilidir. Bir problemi çözebilme, ya da yaşanılan bir zorluğu atlatabilme becerisi aynı zamanda kişinin bunu ne kadar yapacağına inanmasıyla ilişkilidir. Dolayısıyla çocuklarımızı da yetiştirirken özgüven dolu, kendilerine yetebileceklerine inanan bireyler olarak yetiştirmek, onların ileriki hayatlarına olumlu katkılar sağlayacaktır. Her anne-baba çocuğu için en iyisini ister ve genelde bütün imkanlarını seferber eder. Bu imkanlara maddi kaynaklar kadar psikolojik kaynaklar da dahildir. Dolayısıyla anne ve babanın da iyi bir ruh halinde olması ve bunu koruması çocuğun gelişimi için oldukça önemli olduğu aşikardır. Kendine güvenen ve kendine yeteceğine inanan bireyler yetiştirmek için anne babaların yapması gereken şeylerden biri de psikolojik kaynakları iyileştirmektir. Önce sizler iyi olmalısınız!

Özenle Özgüven Zedeleyeme Dair İpuçları…

Kendince önemli olan ve başardığını düşündüğü şeyleri özenle yok sayın… “Bunu yapsan ne olur, yapmasan ne olur sanki! Ne var ki? Bunu komşunun oğlu da yapıyor, hatta o da iyisini yapmış ! Ben senin yaşındayken neler neler yapıyordum…” gibi sözler sarf edin. Zamanla çocuğunuz yeni şeyler denememeye ve merakını yitirmeye başlayacaktır, kendinin biricikliğine olan inancını kaybedecektir.

Çocuğun kendince başardığını düşündüğü şeyin zaten çok kolay olduğunu, ortada başarılan bir şey olmadığını ısrarla vurgulayın. Bu davranışınızı gördükçe, kendisinin aptal olduğunu düşünecektir. (Zira o işi yaparken büyük ihtimalle çok zorlanmış olacaktır, emek sarf etmiş olacaktır kendince.)

 Kendisi bir şeyler yapmak istediğinde, engelleyin. O yapmasın. Onun yerine siz yapın ki, yapamayacağına dair inanç geliştirsin. Bu sayede size bağımlı hale gelmesine de zemin oluşturmuş olursunuz. Yalnız önemli bir nokta var… Büyüdüğü zaman da her şeyi sizden beklerse, “yoruldum, kendin yap” deme hakkınız olmayacak, hazırlıklı olun.

Hata yapınca, bu durumu felaketleştirin ve hatta onu başarısızlıkla suçlayın… Kırık not aldığında, bir oyunu kazanamadığında, istediğiniz kadar başarı elde edemediğinde bunu büyün ve onun gözüne sokun. Bunu yapın ki, hatalarından ders alınabileceğini öğrenmesin ve kendini her zaman geliştirebileceğini bilmesin.

Etiketler

Çocuk anne ilişkisiÇocuklarda özgüven gelişimiÇocukların özgüveni nasıl zedelenirÇocuklara olumsuz yaklaşmanın zararları

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Merve Mamacı

Uzm. Psk. Merve Mamacı

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır