Çocuğum tutturuyor, inatlaşıyor, öfke krizleri yaşıyor diyorsanız;

Çocuğum tutturuyor, inatlaşıyor, öfke krizleri yaşıyor diyorsanız;

Çocuğunuz bir şeyler için tutturuyorsa bu,

1) İstediği şey için size ısrar edecek kadar kendine ve size güveni var demek.

2) Sizde kredisi olduğunu biliyor, bir şey istediği için sevilmeme reddedilme ihtimalini düşünmüyor demek.

3) Yetişkin olduğunda istediği şeylerin peşinden gidecek gücü olacak demek.

O zaman çocuğum ne isterse yapmalı mıyım? Hayır, çocuk her isteğinin yerine getirilmesine değil, ihtiyaçlarının gözetilmesine ve anlaşılmaya ihtiyaç duyar. Onu hiç hayal kırıklığına uğratmayacak bir anne babaya değil, hayal kırıklığı yaşadığında bunu anlayacak bir anne babaya ihtiyaç duyar. Çocuğunuz şefkatli ve anlayışlı "hayır"ları hak ediyor. 

Ağladığında, öfke krizleri yaşadığında duygularını düzenleyemiyor demektir ve bu çok normal. Burada çocuğun, kendi duygularını düzenleme becerisi olan bir yetişkine ihtiyacı var. Bu beceriyi yetişkinlerden görerek ve destek alarak geliştirebilir. 

Bir kriz anında yetişkinin sakin kalabilmesi için ise kendisini suçlu ve saldırıya uğramış gibi hissetmemesi gerekir. 

Anne-babanın suçlu hissetmesine neden olabilecek bazı düşünce kalıpları; çocuğumu iyi yetiştiremiyorum, ağlamasını durduramıyorum, ben başarısız bir anneyim/babayım...

Anne- babanın saldırıya uğramış hissetmesine neden olabilecek bazı düşünce kalıpları; çocuğum beni sinirlendirmek için böyle davranıyor, kızdırmak için, inat olsun diye, beni rahatsız etmek için yapıyor...

Kriz anlarında bunları düşünürken sakinleşmek mümkün değil. Ama belki şunu hatırlamak iyi gelebilir:

"Çocuğum kendini sakinleştirebilmek için çok küçük. Bu beceriyi yavaş yavaş geliştirecek. Yaşadığı şey her neyse onu anladığımı bilmeli. Bu kriz birazdan elbette bitecek." 

Bu makale 24 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Damla Devecioğlu

Psikoloji lisans eğitimimi Uludağ Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra kadınlarla ve çocuklarla ilgili psikoloji temelli gönüllü çalışmalar yaptım. Nilüfer Belediyesi’nde hem yetişkin hem çocuk alanında çalışma fırsatı buldum. Burada bolca görüşme yapma deneyimi kazandım. Ardından Klinik psikoloji alanında yüksek lisansımı tamamladım ve tezimi yakın ilişkiler ile şema terapi konusunda yazdım.

Mesleki deneyimimde ilişkiler, sınırlar, iletişim, sınırlar, motivasyon, aile ilişkileri, iş ve okul problemleri, kaygı,  gibi çok çeşitli konularda çalıştım. Mesleğimle ilgili okumaya ve kendimi geliştirmeye çalışmaya çok severek devam ediyorum.

Etiketler
Çocuklarda öfke nöbeti
Klinik Psikolog  Damla Devecioğlu
Klinik Psikolog Damla Devecioğlu
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube