Çikolata bağımlılığı

Diyet yapamıyorum, sürekli yemek yerken kendimi buluyorum. Bu durumun sebebi yeme bağımlılığı olabilir. Dikkat !!

Çikolata bağımlılığı

Yeme bağımısı olan kişiler aşerdiği yiyeceğe ulaşasıya kadar oldukça gergin ve öfkeli hissederer.

Aşerilen yiyeceğe ulaşmak ne kadar zor olursa olsun  yiyeceğe ulaşmak için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır.

Çoğunlukla yiyeceğe ulaşıldığında planlanandan daha fazla tüketilir. Örneğin "iki kare çikolata yiyeceğim sadece, başka yemicem söz" diye planlanlanır. 

Fakat çikolataya ulaşıdığı anda bütün paket saniyeler içerisinde biter. 

Dolayısıyla kişi çikolatayı çok hızlı tükettiği için ne tadını alır ne de tadını çıkarırı. Çikolata bittiğinde ve elimizde bir şey kalmadığında ise suçluluk, yetersizlik, beceriksizlik veya başarısızlık gibi olumsuz duygular hissederler.

Suçluluk, yetersizlik, becerikzizlik veya başarısızlık gibi olumsuz duyguları giderebilmek için ulaşılabilir ilk yemeğe karşı tıkanırcasına yeme davranışı gerçekleşir.

Bu döngü devam eder ve kişi diyet yapmakta, daha az yemeğe çalışmakta olduka başarız olur.

Bu makale 2 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Sarenur Pehlivan

Psikolog Sarenur Pehlivan çocuk, ergen ve yetişkin psikoterapileri uygulamaktadır. %100 burslu olarak Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümü yüksek şeref ile tamamlayarak “psikolog” unvanını almıştır.  Yüksek lisansını Ufuk Üniversitesi Gelişimsel ve Sosyal Psikoloji Odaklı Genel Psikoloji bölümünü burslu olarak tamamlamaktadır. Uluslararası geçerli Deneyimsel Oyun Terapisti, Bilişsel Davranışçı Psikoterapisti, Bilişsel Davranışçı Terapi ve Geslad Ekolü ile Ergen Psikoterapisti, Ebeveyn Danışmanı ve Aile danışmanıdır. Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI), Çocuk Değerlendirme ve Dikkat Testleri, Yetişkin Değerlendirme ve Dikkat Testleri, Zeka Testler, WSC-R testlerini uygulamaktadır. Staj eğitimini İlişki Terapileri Enstitü’nde tamamlamıştır. Gönüllü olarak yapmış olduğu çalışmalarla birlikte e ...

Etiketler
Duygusal yeme bozukluğu
Uzm. Psk. Sarenur Pehlivan
Uzm. Psk. Sarenur Pehlivan
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube