Çift terapisi nedir ve terapi süreci nasıl devam eder?

Uyguladığımız çift terapisi, duygusal ilişki içindeki çiftlerin, ilişkilerini daha tatmin edici hale getirmek için yapılan bir psikoterapi yöntemidir.

Çift terapisi nedir ve terapi süreci nasıl devam eder?

Uyguladığımız çift terapisi, duygusal ilişki içindeki çiftlerin, ilişkilerini daha tatmin edici hale getirmek için yapılan bir psikoterapi yöntemidir. Pek çok yer biraz kafa karıştırıcı olabiliyor çift terapisiyle alakalı olarak. Çift terapisi nişanlı olan ya da flört eden çiftlerin katıldığı terapidir diyebiliriz. Çift terapisi , bireysel terapiden oldukça ayrıdır ve farklı olmasını sağlayan en önemli noktada ilişki odaklı olmasıdır. Bireylerin ilişki içindeki kendiliklerine vurgu yapılır. Özetle, danışanların kim olduklarından çok ilişki içinde kim oldukları önemlidir. Diğer bir kabul ise, çift terapisindeki döngüselliktir. Bu kavram merkeze alınır.Çiftlerin ilişkiyi beraber oluşturmalarına döngüsellik denir. Bu kavrama göre, bir ilişkinin düzelmesinde ve ya bozulmasında her iki bireyde sorumludur. Bu nedenle de, ilişki hiçbir zaman tek taraflı haklı veya haksız olarak kabul edilmez. Karşılıklı olarak her iki bireyinde bir şey yapmaması ilişki adına bir şey yapmak olarak kabul edilir. Örneğin; bakıldığında danışanlardan biri daha baskın ve yönlendirici olabilir fakat; çift terapisine göre, diğer birey boyun eğici ve kabullenici davranış ve tutum göstererek ilişkinin belirli bir döngü oluşturmasına katkı sağlar. Burada değişim çözüm odaklı bakmayı öğretir. Peki çözüm odaklı bakmak nedir? Her iki bireyinde “Problemlerin çözümü için ben ne yapabilirim?” bakış açısı oluşturması demek. Gözlemlediğim kadarıyla, danışanlar daha iyi anlasın diye   bazı metaforlar kullanırız ve bunlar çiftler için seanslarda daha verimli hale gelir. Mesela, aynı spor takımında bulunan sporcular olduğunuzu düşünün ve birinizin hatası sadece onu ilgilendirmez, hatayı bir kişi yapsa bile telafi için bütün takım mücadele etmesi gerekir. Yoksa her iki bireyde kaybetmiş olur.

Çift terapisinin amaçlarının belirlenmesi önemlidir diyebilirim. Bu hedefler belirlenirken çiftlerden her birinin ortak kararlarla oluştururuz.Buna ek olarak, hedeflerin terapi açısından gerçekçi ve ulaşılabilir seviyede olması gerekir. Örneğin, “İlişki sorunsuz olsun” ve ya “Eşimin beni hiç yalnız bırakmaması.” gibi amaçlarım gerçekliğinden ve ulaşması mümkün olmayan türde olduğunu görürüz.Tüm hedefler onaylandıktan sonra, müdahale süreci başlar. Bu süreçte, saptanan problemlerin çözümüne dönük adımlar atarız ,yöntem ve tekniklerle destekleriz. Biraz bahsedecek olursak:

 

  1. Psiko-eğitim: Psiko-eğitim, çiftlere insan psikolojisi, ilişkilerle alakalı farkındalık kazandırmak için verdiğim kısa eğitimlerdir.
  2. Bilişsel teknikler: Bilişsel teknikler, çiftlerin kendileri, birbirleri ve ilişkileriyle ilgili düşünce yapılarının fark edilmesi ve işlevsiz(otomatik düşünceler) olanların işlevsel olanlarla değiştirilmesi için kullanılan tekniklerdir(işlevsizleri çürütmek).

 

  1.  Duygusal teknikler: Duygusal teknikler çift terapisinde kullanılırken duygularla ilgili farkındalık kazandırmayı hedefleriz. Duyguların oluşu ve bireyin hayatındaki önemi, fark edilmeleri, doğru bir biçimde ifade edilmeleri, bireylerin duygularını anlama vb. şeyler   farkındalığı oluşturur.
  2. Davranışsal teknikler: Davranışsal tekniklerde, davranışların oluşumu ve ilişkiye olan etkisiyle alakalı   bir farkındalık kazandırmayı amaçlarım.

 

  1. Yaşantısal teknikler: Seanslarda, duyguların ve düşüncelerin fark edilmesi ve doğru şekilde ifade edilebilmesi için, geliştirilen yeni şeylerin denenmesini hedefleyerek gerçekleştiririm. Örneğin; danışanlar öfkelerini argo, küfür,hakaret etmeden ifade etmeyi bana karşı gösterirler.

 

  1. Seans dışı çalışmalar: Çift terapisi, süreci geniş ve kapsamlıdır sadece seans ortamında gerçekleştirilmez. Seansta işlenen konular pekişmesi için çiftlerinde günlük hayatta da emek göstermek gerekir.Genelde bunun için bazen biz çiftlere ödevler verebiliriz ve bu ödevler çiftlerle beraber belirlenir sonuçları tartışılır.

Araştırmalarıma göre; tüm bu anlattığım ve örneklendirdiğim yöntemler ve teknikler bireyin yapısına ve çiftin ilişkisine göre değişiklik gösterir.Özetleyecek olursak çift terapisi, duygusal ilişki yaşayan çiftlerim ilişkilerini karşılıklı olarak daha memnun edici hale gelmesi için bellirli teknik ve yöntemlerle pekiştirilerek işlevsel bir terapi yöntemidir.

 

Bu makale 13 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Melis Demir

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 2017 yılında mezun olan Uzman Klinik Psikolog Melis DEMİR , İstanbul'da  Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Bunun yanı sıra psikoloji alanında birçok eğitim almış ve bunlara devam etmektedir. Uzmanlık alanları olarak panik bozukluk, panik atak, depresyon.travma  vb bireysel terapiler üzerine çalışmaktadır.Şuan online ve yüzyüze görüşmeler yapmaktadır.Aktif olarak danışan görmektedir...   ALDIĞI EĞİTİMLERDEN BAZILARI Aile Danışmanlığı Sertifikası (Üsküdar Üniversitesi) Cinsel Terapi Eğitimi ( Çised- Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği) Çocuk Değerlendirme Testleri Sertifika Programı (Üsküdar Üniversitesi) Biliişsel Davranışçı Terapi Eğitimi  (Mehmet Zihni Sungur) ve Bilişsel Davranışçı Terapi Süpervizyonu tamamlanmış 2.seviye teori bitmiş süpervizyon sürecinde  4. yılın içi ...

Etiketler
Çift terapisi
Psk. Melis Demir
Psk. Melis Demir
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube