Çene eklemi rahatsızlıklarının çeşitleri ve tedavi açısından önemi

Çene eklemi rahatsızlıklarının çeşitleri ve tedavi açısından önemi

Çene eklemi (TemporoMandibular Eklem = TME) hatsızlıklarının sınıflandırılması, hastalığın tanımlanması ve uygulanacak doğru tedavinin tespit edilebilmesi açısından çok önemlidir. Çene eklemi rahatsızlıkları günümüzde çene eklemi ile ilişkili tüm yapıların rahatsızlığını içermektedir; çene eklemi , eklem diski, çene eklemi etrafındaki ataşmanlar , çeneyi kaldırıp aşağı çeken kaslar, ve dişler bu hastalığın oluştuğu bölgelerdir. Çene eklemi rahatsızlığı sadece eklem içerisindeki yapıların bozulmasını içermez, ilişkili tüm dokuların bozulmaları da bu kapsam içerisinde değerlendirilir.


Bununla beraber TME rahatsızlıklarının sınıflandırılması ve buna uygun şekilde uygulanacak başarılı tedavilerin seçilmeleri tamamen TME içerisindeki yapıların bozulma dereceleri ile ilişkili olarak belirlenir: özellikle de TME içerisindeki diskin incelmesi ve eklem hareketleri esnasındaki pozisyonunun doğru gelişmesi yahut hatalı yer değiştirmesi tamamen bu sınıflandırma açısından kriter olarak alınırlar. Çene eklemi rahatsızlıklarında özellikle sabahları uyandığında hastanın ekleminde "klik" sesinin duyulması bu bozulmanın başlamış olduğunu gösterir. Gün içerisinde klik sesi kayboluyor ise hastalık henüz erken safhasındadır ve yapılacak bir müdahale ile artmasının önüne geçilebilir. İleri safhalarında ise tedavinin şekli de değişmekte, semptomların rahatsız edici olanlarının önüne geçilmeye hastanın acısının azaltılmasına yönelik tedbirlerin uygulanmasına çalışılmalıdır. Bu yüzden tedavilerin şekillendirilmesi , öncelikle hastalığın derecesinin doğru tespit edilmesini gerektirir. Erken safhalarda plak tedavisinin uygulanması hastaya faydadan fazla zarar verebileceği gibi , ileri safhalardaki bu tip bir aparey tedavisi zaman kaybından başka bir şey olmamaktadır . Bazı hastaların kliniğimize plak tedavisinden hemen sonra ağrılarının artmalarından şikayetçi olarak gelmeleri , bazı hastalarımızın ise uygulanan nöromüsküler yetenekli "Aqualizer" tipi plaklarla rahatlamaları tamamen hastalığın derecesi ile ilişkilidir. Günümüzde rahatsızlığın derecesinin tespiti için  uygulanan en moder yöntemler aşağıdaki gibi olup :

1- T-Scan Oklüzyon Analizi
2- Oklüzyon Analizi ile birlikte alınan Elektromiografi
3- Eklem Vibrasyon Analizi (JVA)
4- Çğneme ve mandibular hareket şekil analizi

bunların dördünün birlikte uygulanması %100'e yakın bir oranda başarılı bir şekilde hastalığın derecesinin tespitine ve doğru tanının konulabilmesine olanak sağlamaktadır. Manyetik rezonans ise keza yine TME hastalığının derecesinin tespiti için alternatif bir tanı aracı olmakla birlikte , fiyatının pahalılığı, değerlendirme aşamasının zorluğu, hastalığının derecesini belirleyen bir çok faktörün görülememesi açısından modern diş kliniklerde artık daha fazla kullanılmamaktadır .

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Serdar Gözler

Dr. Dt. Serdar Gözler
Dr. Dt. Serdar Gözler
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube