Büyümemiş erkekler

Büyümemiş erkekler

İşim gereği bu tür erkeklerle sıkça karşılaşmaktayım. En büyük sorun ve çatışmayı da bu erkeklerin eşleri yaşamakta ve psikolojik yardıma onlar gereksinim duymaktadır. Bunlardan o kadar çok var ki çevrenizde ‘Büyümemiş Erkek’ mutlaka vardır. Eşiniz, sevgiliniz, babanız, kardeşiniz veya herhangi bir arkadaşınız büyümemiş erkek olabilir.

 Bu bir hastalık değil, sosyal bir model ve psikolojik bir olgudur. Yaşamı tehdit etmez ama akıl sağlığını tehdit eder. Özellikle duygusal ve sosyal alanda, eğitim-öğretim ve iş alanında sorunlar yaşar. Eşi ile ciddi çatışmalara sebep olur, evliliği sorunludur veya biter. Bu erkekler ciddi bir rahatsızlığın kurbanıdır. Yardım edilmezse yaşamı git gide tatsızlaşır. Bu kişilerin ve yakınlarının mutlaka psikolojik yardım almaları gerekmektedir.  

Bir televizyonda “Ülkemizde futbolcular genç takımdayken uluslar arası arenada büyük başarılar yaşıyor ancak A takıma çıktıklarında tam tersine çok başarısız oluyor, başka ülkelerde böyle değil bizde neden böyle? Sorusuna bir antrenörün verdiği cevap konuyla çok ilgiliydi: “Çünkü, anneleri aşırı korumacı yetiştirdiği için erkek çocuklar geç olgunlaşıyor.” Buna ek olarak şunu söyleyebilirim: Bazıları da hiç olgunlaşmıyor, yani büyümüyor! En büyük risk de bunlardadır.

 Büyümemiş erkekleri tek bir cümleyle anlatmak zordur. İlk belirtiyi yaşı ve olgunluk düzeyi arasındaki uyumsuzlukta göreceğiniz bu erkeklerde narsizm, kendini beğenmişlik ve istediği her şeyi yapabileceğine inanmak sık görülür. Sosyal uyum sorunlarıyla karşılaştıklarında bocalama yaşarlar. Diğer insanların onları kabul etmelerini sağlamaya çalışır. Huysuzluk nöbetleri, tripler, erkeksi atılganlıklar, ilgi ve sevgiyi almaya hevesli ancak vermeye karşı beceriksizlik, yetişkin olduklarını göstermeye çalışan tavırlar, şımarık çocuk gibi davranmalar ve öfkeli tepkiler görülür. Aslında o, kendini sevmez, kendine inanmaz, kendine güvenmez, kendini dinlemez sadece öyle görünür. Çocuk Adamlar çok neşeli ve oyuncu görünse de aslında çok üzgündür.

 

Kendisini az tanıyanlara hoş, çekici ve dört dörtlük gelir. Genellikle anne, eş, abla, baba gibi arkasını toplayan, yapması gerekenleri yapan birileri bulunur. Eğitim ve iş hayatında az veya orta seviyede başarılara sahiptirler. İş bulmakta ve sürdürmekte zorlanır, çoğunlukla işi kendisine uygun bulmaz, müdür veya patron olma peşinde giderler. Genellikle ailenin en büyük erkek çocuğudur. Anne, genelde ev hanımı ancak aile bütçesine katkı için çalışabilir. Kimi eğlence, düğün, parti peşinde koşar kimi de aşırı çalışır.

Üşengeçlik, işleri erteleme, eleştiriyi kabullenmeme, az sayıda yakın arkadaş, büyüsel düşünceler, anneye bağımlılık, anne sözünden çıkmakta zorlanma, baba ile soğuk ve mesafeli ilişki, öğretmen-polis-asker-yönetici vb otorite ile sorunlar yaşama da görülür. Karşı cins ile ilişkileri ya çok az ya da çok fazla olur. Bir kadında karar kıldığı zaman ona bağlanır ve maço tavırlarla kadının ona bağımlı olmasına çabalar. Kadının kendisine hizmet etmesini ister ve ev işlerinde kadınına yardımcı olmaz. Çocukça şakalar, asabi kahkahalar, duygularını gerçekte olduğu gibi ifade edememe, hayal kırıklığı, sevdiğini ifade edememe sıkça görülür. Başlangıçta ilgili ve eğlenceli gelen bu erkekler sonrasında bencillikte zirve yapabilirler.

Büyümemiş Erkekler tanı ölçeği;

Ya suçunu abartır ya da suçtan kurtulmak için bahaneler arar.

Önemli günleri unutur.

Sizi ihmal eder ama diğerlerini etkilemek için çalışır.

Özür dilemekte zorlanır.

Önsevişmeyi önemsemeden kendi istediği anda cinsel birleşme ister.

Başkalarına yardımcı olur ama sizin için ufacık şeyi bile yapmaz.

Size, sadece şikayet ettiğinizde ilgi gösterir.

Bir etkinliğe ancak kendi isteğiyse ön ayak olur.

Duygularını ifade etmede zorlanır.

Babasına yakın olmak ister ama değildir.

Kendisinden farklı görüşleri iyi dinlemez.

Gereksiz öfke çıkışları olur ve sakinleşmeyi red eder.

Annesinin istekleri onu yıldırırken sizi sıkar.

Yanlış işte çalıştığına inanır ancak çözüm bulamaz.

Diğer insanlarla ilişkisinde samimi ve sıcak değildir.

İçki içince kişiliği değişir, parlayabilir, sahte cesaret veya abartılı neşe gösterir.

Arkadaşlarıyla olan etkinliklerde dışarıda bırakılmamak için sınırları zorlar.

Şovenist tavırlar sergiler.

Korkuları var, kendine güveni yok ama bu konuda konuşmaz.

Sizi duygusallıkla suçlar, kendini bunların üstünde görür, kızdığınızda taş gibi oturur.  

Belirtilerin hepsi bulunmak zorunda değil. Büyümemiş Erkeklere bu belirtilerin kendilerinde bulunduğunu kabul ettirmek deveye hendek atlatmaktan zordur. Böyle bir erkekle yaşamak anneler için istenen bir şey gibi görülse de özellikle bu erkeklerin eşleri için çok zordur. Eğer siz de kendinizde veya eşinizde yukarıdaki belirtilerin var olduğunu ve bundan kurtulmak gerektiğini düşünüyorsanız Birleşik Devletler’deki terapistlerin en çok tercih ettiği Bilişsel-Davranışçı yöntemlerle bu sorunu ortalama on seansta çözdürdüğümü müjdelemek isterim. İnsan değişebilir, siz de bu değişimi görmek istiyorsanız beni aramanız ve benimle sonuna kadar çalışmanız yeterlidir.

 

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Hasan Kul

Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Hasan KUL; Psikolojik Danışma lisans eğitimi üzerine Aile Danışmanlığı, Uygulamalı Psikoloji ve Klinik Psikoloji olmak üzere toplam üç tane master eğitimi bitirmiş olup psikoterapinin ana vatanı olan Viyana/ Avusturya'da Psikoterapi doktora eğitimine devam etmektedir. Ağırlıklı olarak Bilişsel-Davranışçı Terapi ve Şema Terapi yöntemleri kullanarak; Bireysel, evlilik ve aile sorunları üzerine çalışmaktadır. Vaka grubu çocuk, yetişkin, çift ve ailedir. Aile danışmanlığı eğitimlerinde dersler vermektedir. Cinsel Doyum, Cinsel İşlev Bozuklukları, Çocuk Yetiştirme Tutumları, Evlilik Uyumu, Benlik Saygısı, Kişilerarası İlişkiler ve İletişim konularında araştırma yaparak kitaplaştırmıştır. Çeşitli konularda eğitim, seminer vb de yapmaktadır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Evlilikte uyum sorunu
Uzm. Psk. Hasan Kul
Uzm. Psk. Hasan Kul
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube