Burun eğriliği ve burun tıkanıklığı cerrahisi

Burun tıkanıklığı, burnun çeşitli sebepler üzerinden tıkanması sonucu başta solunum olmak üzere çok sayıda rahatsızlıkla karşı karşıya kalınmasına sebep olan bir durumdur ve burun eğriliği de burun tıkanıklığının nedenlerinden bir tanesidir.

Burun eğriliği ve burun tıkanıklığı cerrahisi

Burun tıkanıklığı, burnun çeşitli sebepler üzerinden tıkanması sonucu başta solunum olmak üzere çok sayıda rahatsızlıkla karşı karşıya kalınmasına sebep olan bir durumdur ve burun eğriliği de burun tıkanıklığının nedenlerinden bir tanesidir.

Burun tıkanıklığı problemleri çok farklı sebepler üzerinden gerçekleşebilir. Birtakım yapısal bozuklukların yanında çeşitli iltihaplanmalar da tıkanıklık sebebi olarak gösterilebilir. Burun eğriliği olarak da bilinen nazal septum daviasyonu, burun eti ve geniz etinde şişmeler görülmesi en çok rastlanan sebepler arasındadır. Ayrıca burun iltihaplanmaları temelli olarak gelişen soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, sinüzit ve saman nezlesi gibi tıbbi durumların da oluşması veya burun tıkanıklığını etkilemesi mümkündür.

Burun Tıkanıklığı Ne Gibi Sorunlara Neden Olabilir?

Burun tıkanıklığının yaşattığı problemler daha kötü sonuçlar da doğurabilir.Sağlıklı nefes alıp vermek, solunum sisteminin tüm fonksiyonlarıyla düzgün çalışabilmesi ve sağlıklı bir yaşam süreci için oldukça önemlidir. Orta kulağın havalandırılması ihtiyacı, koku alma işlevleri, havanın ısıtılıp nemlendirilmesi süreçleri üzerinden değerlendirildiğinde burundan nefes almanın çok sayıda fonksiyonun gerçekleşmesinde ana rolde olduğunu görebiliriz. Dolayısıyla hem çocuk yaştaki hastalar hem de yetişkinler için burun tıkanıklığı hayat kalitesini düşüren ve çeşitli hastalıkların oluşumunda etkili olan bir rahatsızlıktır.

Burun Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir?

Burun tıkanıklığı çok sayıda sebep üzerinden meydana gelmektedir ancak en sık rastlanan durum burun eğriliği faktörüdür. Burun eğriliği dışında burun tıkanıklığı nedenleri alerjik rinit, sinüzit, alerjik durumlar, horlama ve uyku apnesi sendromu, iyi veya kötü huylu tümörler, vazomotor rinit, burun eti, enfeksiyonlar ve geniz etidir. Bu nedenler aynı zamanda tetikleyici faktör konumunda da yer alabilir.

Burun Eğriliği Nedir?

Burun eğriliği, burun boşluğunu ikiye ayıran veya kemik ile kıkırdak dokudan meydana gelmiş yapının bazen tekil bazen çoğul olarak birkaç farklı noktadan eğrilmesi durumudur. Septum deviasyonu olarak da isimlendirilmektedir. Basit gibi görünen burun eğriliği hastalığı başta solunum olmak üzere akciğer ve kalp sağlığında, koku ve tat duyularında ciddi zararlar meydana getirebilir.

Burun eğriliği yarattığı kalitesiz uyku sebebiyle de kişinin tüm hayatını etkileyecek hoş olmayan senaryolar doğmasına sebep olabilir. Burun eğriliğinin sebepleri arasında kemiklerdeki aşırı büyüme gösterilebilir, aynı zamanda burun üzerine alınan sert darbelerin de burun eğriliğinde etkisi büyüktür.

Burun Eğriliği Belirtileri Nelerdir?

Burunda tıkanıklık, nefes almada güçlük, dil, yutak, gırtlak ve soluk borusunda kuruluk, kolay ve sık hasta olmak, koku ve tat duygusunda kayıplar, genizden konuşma ve uyku bozuklukları burun eğriliği belirtileri arasında gösterilebilir. Bazı durumlarda fiziksel olarak da bu eğriliği görebilmek mümkündür.

Burun Eğriliği Teşhis ve Tedavisi

Hasta öyküsünün dinlenmesi ve fiziksel muayene üzerine bilgisayarlı muayene ve endoskopi uygulamaları teşhis için yeterlidir. Burun eğriliği cerrahi operasyon üzerinden tedavi edilmektedir.

Burun eğriliği ameliyatında kıkırdak doku ve kemik üzerinde bulunan eğrilik düzeltilmektedir. Lokal veya genel anestezi durumlarında gerçekleşebilen ameliyat estetik açıdan da değerlendirilerek gerçekleştirilir. Burun ön ve sırt kısmında bulunan desteğin korunup eğriliğin düzeltilmesi ve silikon dolgu uygulamasıyla ameliyat süreci sonlandırılır.

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Burun tıkanıklığın belirtileri arasında ağızdan nefes alma, geceleri ağız açık şekilde uyumak ve horlama süreçleri, horlamaya bağlı ek komplikasyonlar hastalığın belirtilerini oluşturur. Burun tıkanıklığında tedavi uygulamaları hastalığın nedeni üzerinden gerçekleşir. Şekil bozukluklarından kaynaklı durumlarda cerrahi müdahale gerekmektedir. Yukarıda bahsedilen eğrilik üzerinden gerçekleştirilen ameliyatlar “septoplasti” olarak isimlendirilmektedir.

Septoplasti sonrası kişi çoğu zaman 1 hafta içinde normal yaşantısına dönebilmektedir. Burun tıkanıklığı ve burun eğriliği cerrahi müdahalesi hastaların hayat kalitesinde ciddi bir artış sağladığı gibi çok sayıda hastalığın önlenmesi açısından da oldukça önemlidir.

Bu makale 28 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Osman Kapkın

Op. Dr. Osman Kapkın  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde  başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde  tamamlayarak 2002 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına Özel Medifema Hastanesi'nde   devam etmektedir.

 

Etiketler
Septoplasti
Op. Dr. Osman Kapkın
Op. Dr. Osman Kapkın
İzmir - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube