Boyun eğen anne

Boyun eğen anne

Bir çocuk dünyaya getiren anne kendisini unutur. Artık dünya yeni gelen bebeğin etrafında dönmektedir.Anne kendisi için yemez ,içmez. Yaptığı herşey bebeğin ihtiyaçlarına yöneliktir. Bebeksiz bir yere gittiğinde kendisini çok rahatsız hisseder. Bu durum uzun süre devam ederse bebek bu duruma alışır. Anne ayrışma döneminde doğru kural ve sınır koyamazsa kontrol çocuğa geçer.

Artık herşeyin hakimi odur.Kafası karışık ve ne yapacağını bilemeyen anne kontrolü çocuğa bırakır.Artık çocuk ebeveyndir. Bu durumu yaşayan çocuğun da kafası karışır. Çoğu zaman gücünün üstünde kararlar almaya başlar. Etrafında ona yol gösterecek ve onu durduracak güvene insanlar yoktur. Okula başladığında okulda da öğretmenin ve arkadaşlarının annesi gibi davranmasını bekler. Ama bulunduğu ortamda herkes kral ve kraliçedir.

Uyum sağlaması çok güç olur. Sıklıkla oyunlardan atılır. Bu duruma anlam veremeyen anne ve çocuk hatayı hep dışarda arar. Uzun sıkıntılar yaşayan çocuğa ya bir önlem alınır ve durum düzeltiler ya da hata kabul edilmez ve yalnız kral ve kraliçelerin derin yaralarla yalnızlaşmasına göz yumulur.Bu kral ve karaliçelerin ilerde yeni kral ve karaliçeler yaratmesı hiç te beklenmeyen bir durum olmasa gerek.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder

Uzm.Psk.Dan. Nurhan ÜNDER, Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Uzun yıllar çeşitli merkezlerde ve milli eğitim bünyesinde çalıştı. Ailelerle gönüllü Anne Çocuk eğitimleri yaparak bir çok anne ve çocuğun yaşam değişiminde etkin görev yaptı. Psikolojik Danışmanlarla Psikodrama ve Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak meslektaşlarının mesleklerinin gelişiminde büyük değişimler yaratmalarına yardımcı oldu. Yine uzun yıllar sınıf öğretmenleriyle Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak öğretmenlerin sınıflarına yaratıcı dramayı kullanarak eğitim ortamını zenginleştirmelerine vesile oldu. Bireysel danışmanlık çalışmalarını, sistemik bir yaklaşım temelinde götürmekte; mesleki gelişimine katkı sağlamak için almış olduğu Psikodrama, EMDR, Hipnoterapi, Transaksiyonel Analiz, Stratejik Aile ...

Etiketler
Oyuncak seçimi
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube