Botulinum toksini

Botulinum toksini

Yaygın olarak botoks adıyla bilinen botulinum nörotoksini “clostridium botulinum” isimli bir bakteriden elde edilir. Yılan zehiri değildir. Vücutta kozmetik uygulamalarda kullanılan dozlarda sistemik dolaşıma geçmez ve zarar oluşturmaz. Zaten uzun zamandan beri kas spazmı, şaşılık, blefarospazm gibi birçok durumda daha yüksek dozlarda kullanılmaktadır. Kozmetik ile ilgili alanlarda kullanımı 2002 yılında FDA onayı almıştır. Ülkemizde ruhsatlı iki adet botulinum toksini bulunmaktadır. Bunlar Botox® ve Dysport® olup piyasaya ilk giren Botox® olduğu için işlem bu isimle anılmaktadır.

Yüzdeki mimik kaslarının fazla kullanılmasıyla ortaya çıkan kırışıklıkları düzeltmek amacıyla etkin ve güvenli bir biçimde kullanılır. En etkili olduğu alanlar; alın çizgileri, kaş arasındaki kızgınlık ifadesi veren derin çizgiler ve göz etrafında kaz ayağı denilen kırışıklıklardır. Ayrıca kaş kaldırmak, yüzü inceltmek, boyundaki çizgileri düzeltmek ve “Nefertiti boynu” oluşturmak için de kullanılmaktadır. Etkisi 3-7. günlerde başlar, 3-4 ay sürer. Yüzde şişliğe neden olmaz. Tecrübeli uzman bir hekim tarafından yapıldığında ve uygun doz kullanıldığında fark edilmesi oldukça zordur. Kişiye dinlenmiş ve pozitif bir yüz ifadesi kazandırır.

Botoks uygulamasıyla terleme tedavisi yapmak da mümkündür. Özellikle kol altı terlemesinde çok etkili olup, kişiyi sosyal hayatta terlemeye bağlı olan olumsuzluklardan kurtarır. El ve ayak terlemesinde de kullanılabilir. Terlemeyi azaltıcı etkisi daha uzun sürelidir. Yaklaşık 5-7 ay sürer. Alın ve yüz terlemesi ile yüzdeki kızarıklıkları azaltmak amaçlı da kullanılmaktadır.

Bu makale 9 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emel Güngör

Prof. Dr. Emel Güngör Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1989 yılında mezun olmuştur. 1989-1993 yılları arasında SB Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümünde uzmanlık eğitimini almıştır. 1992 yılında Medical College of Wisconsin Dermatoloji Bölümünde, 1999 yılında Mayo Clinic Rochester Dermatoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Bölümlerinde gözlemci olarak çalışmıştır. 1998 yılında Doçent unvanını kazanmıştır. 2001-2010 yılları arasında SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniğine Şef Yardımcısı olarak çalışmıştır. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı görevinden ayrılarak İstanbul’a yerleşmiştir. 2010-2018 yılları arasında Acıbadem Fulya Hastanesi ve İstanbul Liv Hastanesi’nde özel hekim olarak çalışmış ve aynı dönemlerde sırasıyl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Botulinum toksini
Prof. Dr. Emel Güngör
Prof. Dr. Emel Güngör
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube