Botoks'ta hedef aydınlık bir yüz ve taze bir bakış elde etmek !!!

Botoks'ta hedef aydınlık bir yüz ve taze bir bakış elde etmek !!!

 

Botulinum toksin Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir exotoksindir. Kırışıklık ve terleme tedavisinde sıklıkla Botulinum toksin A bazen de B serotipi kullanılır.  Kasları güçsüzleştirerek kasların kasılması sonucu ciltte oluşan kırışıklıkların yok edilmesinde ve ter bezleri üzerine etkisinden dolayı koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanındaki terlemenin tedavisinde kullanılır. Botoksun etkisi, kırışıklık için kullanıldığında ortalama 3-7 ay, terleme tedavisinde ise 6 ay-1 sene devam eder.

Maalesef botoks uygulamalarına karşı toplumda çeşitli önyargılar gelişmiştir. Bunun sebebi ise botoksun yanlış uygulamalarıdır.

Doğru yapılmış bir botoks, mimikleri tamamen yok etmez. Sadece kırışıklığa yol açan kasları güçsüzleştirir. Diğer kaslar üzerine etkisi olmaz. Bu aslında resim yapmak gibidir. Hastanın yüzünde olmasını istediğimiz değişiklikleri görüp, botoks dozunu buna göre ayarlarız. İlk seansda asla yüksek doz yapmayız çünkü botoksun etkisi 3-6 ay süreceği için istemediğimiz bir yüksek doz sonucunu geri döndürmemiz mümkün değildir. Bir hafta sonraki kontrolde ihtiyaç varsa biraz daha ekleyerek röruş yaparız.  (Botoksun etkisi 3 gün-1 hafta arasında ortaya çıkar.)

Botoks nerelerde kullanılır?

-          - Göz kenarlarındaki kaz ayaklarının giderilmesinde

-          - İki kaş arasındaki derinleşen kaş çatma çizgilerinin giderilmesinde

-          - Alın kırışıklıklarının tedavisinde

-          - Gülme esnasında bazı kişilerde oluşabilen burnun her iki kenarındaki çizgilerde

-          - Dudak üstündeki kırışıklıkların tedavisinde (profesyonel şarkı söyleyen, üflemeli çalgı çalan veya avukat vs.. gibi konuşmanın çok önemli olduğu meslek gruplarında tavsiye etmemekle beraber, hasta talep ederse çok düşük doz uyguluyorum)

-          - Dudak kenarlarından çene köşesine uzanan çizgiler için ( Dolgu veya yağ enjeksiyonu ile beraber önerilir)

-          - Kaşların dış kenarları düşük kişilerde, kaşları bir miktar kaldırmak için

-         -  Koltuk altı, avuç içi, ayak tabanının aşırı terleme tedavisinde

Botoks yaptırdığınızda çevrenizdeki insanlar  sizi görünce nasıl bir tepki verecekler?

Genellikle hiç bir şey anlamayacaklar ancak siz kendinizi daha güzel ve çekici hissedeceksiniz. Bir grup arkadaşınız ise ‘’yüzünüze bir güzellik gelmiş’’ diyeceklerdir. Daha dikkatli arkadaşlarınız ise ‘’yüzünüzde bir aydınlık olduğunu’’ söyleyecek ve ağzınızdan laf almaya çalışacaktırlar. Bir plastik cerrahın da istediği, hastasının daha taze bir bakışa sahip olması ve yüzünün aydınlanmasıdır. Aşırı ve doğal olmayan görüntüler hastayı da doktoru da mutsuz eder.

Botoks yaptırmanın faydaları nelerdir?

Ciltteki kırışıklıkların sebeplerinden biri de fazla mimik yapılmasıdır. Sürekli kaşını çatan ve bunu diğer insanlardan fazla yapan bir kişide, ileriki yaşlarında bu ince kırışıklığın derinleşerek oluk halini alması beklenen sonuçtur. Hafif olarak mevcut mimik kırışıklıklar botoks ile tedavi edilirse bu kırışıklıkların derinleşmesi önlenmiş olur.

Ayrıca botoksun etkisi geçtikten sonra, 6 ay ara ile birkaç kere tekrarlanırsa mevcut derin kırışıklıklarda da yumuşama olur. Hasta bir süre sonra fazla mimik yaptığı bölgede botoks yaptırmasa bile düzelme olduğunu görecektir.

Bunlara ek olarak, terleme tedavisinde kullanıldığında, aşırı terlemeden dolayı sosyal problemler yaşayan kişiler için çok memnuniyet vericidir.

Botoks uygulamalarında komplikasyonlar (istenmeyen sonuçlar) nelerdir ve ne sıklıkla görülür?

Botoks uygulamalarında göz kaslarının etkilenmesi sonucu çift görme, üst göz kapağında düşüklük, asimetri, kaşların uzaylı kaşı gibi sivri bir şekilde kalkması, yüzde şaşkın ifade kitaplarda yazmakla beraber, şimdiye kadar tek bir hastamda bile bu komplikasyonlardan birine rastlamadım. Doğru bir şekilde yapılırsa bu komplikasyonlar % 99 görülmez.

Sonuç:

Doğru bir şekilde deneyimli ellerde yapılan botoks uygulamaları ile kendinizi çok daha güzel hissedersiniz. 

Sevgiyle kalın.


Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Esra Çelik

Etiketler
Nörotoksin
Op. Dr. Esra Çelik
Op. Dr. Esra Çelik
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube